"La fiecare ora, din 2 persoane, una moare." Marturiile speriate ale romanilor prinsi in razboiul civil din Ucraina
Pentru prima data, de la Revolutia Portocalie, Ucraina a ajuns sa fie o sursa majora de ingrijorare pentru marile puteri. Interesele rusilor, ale europenilor si ale americanilor sunt uriase in aceasta zona.
Noi, romanii, nu avem voie sa uitam de soarta celor peste 250 de mii de oameni de acelasi sange cu noi, care vorbesc aceeasi limba si care sunt acum prinsi, fara vina, in razboiul altora. Marturiile romanilor din Ucraina, peste 250 de mii in toata tara, sau ale ucrainenilor care au studiat in Romania, te ingrozesc.
"La fiecare ora, din doua persoane, o persoana moare. E mare panica. S-au inchis podurile in oras, drumurile langa oras - sunt baricade cu nisip. Nimeni nu poate sa ajunga in Kiev, trenurile nu merg, metroul nu merge.
Azi au trecut 10 persoane de la armata de partea oamenilor, ieri au trecut toti de pe Ternopil, dar raman foarte multi, tot timpul intra informatia ca sunt din Rusia trimisi astia, sniperi", a povestit, prin telefon, Tania Altuhova, un jurnalist din Kiev.
"In Kiev este foarte rau, in Kiev sunt morti. Se trage in oameni, fortele speciale intervin in forta", a marturisit, prin Skype, o tanara care se afla in capitala ucraineana.
"In magazine, este o aglomeratie foarte mare. Am vrut sa cumpar paine, si nu am putut sa cumpar, fiindca nu mai era. Rafturile erau goale", a declarat Vasile Schifos, un manager roman din Kiev.
La cateva sute de kilometri distanta, la Cernauti, zona cu cea mai mare comunitate romaneasca, situatia este cel putin alarmanta.
"Preotii si enoriasii merg in oras cu lumanari. Dar cine a linistit spiritele, aceeasi oameni, protestatari, care au stat sub peretii sediului administratiei regionale de stat si sub presiunea lor, ieri, presedintele, seful regionalei administratiei de stat si-a dat demisia", a declarat Iurie Levcik, din Cernauti
Romania este pregatita sa primeasca in prima faza 3500 de persoane, spune presedintele Traian Basescu. Ei ar urma sa fie cazati intr-un centru de cazare pentru solicitantii de azil si sa primeasca 100 de lei pe luna.
Ingrijorarea e uriasa si pentru ucrainenii care traiesc in Romania.
"Au fost batai, au batut oamenii, studentii nu umblau la cursuri. Au zis ca atunci cand o sa aiba alt conducator sau o sa fie intelegeri o sa inceapa sa umble la cursuri."
Deocamdata, Romania nu a primit cereri de asistenta umanitara, dar pozitia Bucurestiului este ca deja la Kiev s-a depasit o bariera extrem de periculoasa.