La 48 de ore de la atacul din New York, gruparea Stat Islamic rămâne tăcută. Care este motivul
Cu câteva excepții, gruparea jihadistă Stat Islamic nu a revendicat niciun atentat terorist comis de un atacator care a supraviețuit și care a ajuns în custodia autorităților.
Aceasta ar putea fi o explicație pentru care atacul din New York, soldat cu moartea a opt persoane și rănirea altor 12, nu a fost revendicat de gruparea Stat Islamic, scrie publicația Independent.
„Este ca și cum nici n-ar fi existat”, a declarat directorul Centrului pentru Analiză a Terorismului din Paris despre cel de-al 10-lea atac comus de un bărbabat care s-a inspirat din propaganda grupării Stat Islamic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În mod normal, gruparea jihadistă a revendicat fiecare atac, fie că a fost vorba despre un luptător jihadist radicalizat în Siria sau Irak, fie că a fost vorba despre un atac inspirat din propaganda online.
Când atacatorul e prins, atacul nu este revendicat
Pe de altă parte, au existat cazuri în care anumite atacuri, precum cel care a avut loc în 2014, la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, nu au fost revendicate, deși autoritățile le-au asociat organizației teroriste. În anul 2016, Ahman Khan Rahimi a fost reținut de poliție, după ce a plasat bombe în New Jersey și în cartierul Chelsea din Manhattan. Deși jurnalul său făcea referiri explicite la purtătorul de cuvânt al grupării Stat Islamic, Abu Muhammad al-Adnani, figură importantă care militat pentru atacuri în Occident, ISIS nu a revendicat acțiunile lui Rahimi.
Nici atacul care a avut loc, în luna aprilie, la Stockholm, nu a fost revendicat de grupare, deși anchetatorii au descoperit că bărbatul care a intrat cu mașina în pietoni era un recrutor al SI. Totodată, atacul care a avut loc, în urmă cu peste o lună, în Edmonton, Canada, a rămas nerevendicat, deși atacatorul și-a pus în mașină un drapel al ISIS.
Ceea ce au în comun aceste atacuri este că autorii lor au fost arestați de poliție.
La 48 de ore de când autorul atacului din New York a fost arestat, după ce a intrat cu mașina în pietoni, cauzând moartea a opt persoane și rănirea altor 12, gruparea Stat Islamic rămâne tăcută. Refuzul de a revendica atacul vine în ciuda faptului că acesta a lăsat un bilețel în care preciza că „gruparea Stat Islamic va rezista pentru totdeauna”, sugestie la sloganul organizației teroriste.
O analiză realizată de New York Times arată că zeci de atacuri care au vizat țările occidentale, începând din anul 2014, au fost revendicate în primele 24 de ore.
De ce rămâne ISIS tăcută
Independent notează că unul din motivele pentru care ISIS nu și-ar asuma acest atac este unul pragmatic.
„Este vorba despre loialitate. Nimeni nu ar fi motivat să comită un atac în numele grupării dacă ar știi că vor fi prinși de poliție sau că cineva îi va da de gol”, a precizat Raphael Gluc, un cercetător independent care urmărește inițiativele grupării în spațiul digital.
La rândul său, Amarnath Amarasingam, cercetător la Institutul pentru Dialog Strategic, care a realizat interviuri cu adepți ai grupării Stat Islamic pe Internet, precizează că, prin această măsură, ISIS urmărește să-și protejeze luptătorii.
„Cred că este mai degrabă o chestiune de comunicare internă, o metodă prin care să le spună adepților că, dacă sunt capturați, nu vor fi trădați de grupare”, a explicat el.
Alți analiști consideră că justificarea e una alta: ISIS își încurajează recruții să moară într-o „operațiune martiră”. Când luptătorul supraviețuiește, misiunea lor este incompletă.
Cercetătorii au început să analizeze mai atent când sunt revendicate atacurile teroriste de ISIS după câteva atentate mai recente, cum ar fi cele din Londra și Barcelona, unde atacatorii au purtat centuri false. Adepții grupării învață cum să facă centuri false din tutoriale online, cu scopul de a atrage atenția autorităților.
„Potrivit logicii lor, cât și a ideologiei în numele căreia acționează, trebuie să moară în timpul atacurilor”, a spus Jean-Charles Brisard, directorul Centrului pentru Analiză a Terorismului din Paris, referitor la motivul pentru care autorul atacului din New York, Sayfullo Saipov avea asupra sa arme false.
Sursa: Independent.co.uk
Etichete: isis, gruparea stat islamic, atacator new york,
Dată publicare:
02-11-2017 19:53