Kremlinul ameninţă cu represalii toate statele care au expulzat diplomaţi ruşi, printre care şi România

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
parada militara in PIata Rosie
iStock

Oficialii de la Moscova replică dur la decizia de expulzare a diplomaţilor ruşi luată de 17 state, printre care şi România, după otrăvirea fostului spion Serghei Skripal.

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, a anunţat luni seară la postul oficial de televiziune Rossia 1 că vor fi luate măsuri împotriva fiecărei ţări care a expulzat diplomaţi ai Kremlinului. „Vor exista replici pentru tot ceea ce am văzut azi. Se vor lua măsuri corespunzătoare în cazul fiecărei ţări, atât în ceea ce priveşte expulzarea diplomaţilor, cât şi închiderea Consulatului General din Seattle”, a spus Zaharova, citată de TASS.

Ea a continuat precitând că diplomaţia rusă era pregătită pentru un astfel de scenariu. „Ne-am dat seama după summit-ul UE ce urmează şi, desigur, ne-am pregătit”, a afirmat Zaharova, referându-se la Consiliul European de la sfârşitul săptămânii trecute de la Bruxelles, la care a participat şi Klaus Iohannis şi în care liderii Uniunii s-au raliat guvernului britanic în a acuza Rusia pentru otrăvirea lui Serghei Skripal.

Maria Zaharova (foto jos) a mai sugerat că „adevăratul beneficiar al situaţiei” ar fi Statele Unite, care ar fi „pus în scenă” criza diplomatică.

Şi ambasadorul rus la Washington, Anatolii Antonov, a firmat că Statele Unite urmăresc să declanşeze o „confruntare” pentru a „distrage atenţia de la problemele lor interne” şi că ar exista un plan comun al americanilor şi britanicilor cărora nu le place ideea unei „Rusii puternice”.

Deja diplomaţia rusă a lansat ameninţări la adresa unora dintre statele care au expulzat reprezentanţi ai Moscovei, de pildă Macedonia. „Este un gest nejustificat şi fără precedent în relaţiile ruso-macedonene iar responsabilitatea pentru toate consecinţele care vor urma este în întregime a părţii macedonene” a transmis pe Twitter ambasada Rusiei la Skopje.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO