Klaus Iohannis, discutii cu Merkel si Tusk la Bruxelles. "Europa cu mai multe viteze nu e o solutie buna, poate scinda UE"
Klaus Iohannis a discutat cu Angela Merkel si Donald Tursk la summitul de la Bruxelles.
Liderii din statele membre UE, fara Marea Britanie, s-au reunit vineri la Bruxelles, in a doua zi a summitului, pentru a analiza viitorul Europei dupa Brexit, relateaza AFP.
DECLARATIILE PRESEDINTELUI IOHANNIS
"A fost o discutie informala despre declaratia care se va face la Roma, unde serbam 60 de ani de la semnarea tratatelor", a spus presedintele vineri dupa-amiaza. "Cu totii 27 ne-am referit la acest text propus. Contrar asteptarilor multor analisti, nu s-a discutat viitorul UE, ci textul care va fi cu siguranta semnat la Roma, care subliniaza realizarile Uniunii de pana acum".
"Am explicat colegilor si colegelor de ce o Europa cu mai multe viteze nu e o solutie buna ci e o solutie care, in extremis, ar putea sa duca chiar la scindarea UE", a spus presedintele. "Asta nu a fost tema principala si in continuare ne vom concentra pe textul care va fi semnat la Roma, apoi vom discuta Cartea Alba prezentata de domnul Juncker si vom incerca sa conturam modul in care vedem viitorul UE".
MAI MULTE VITEZE
Vineri, fara premierul britanic Theresa May, liderii isi consacra dimineata pregatirii “Declaratiei de la Roma”, pe care vor sa o publice cu ocazia implinirii a 60 de ani de la tratatul fondator al Comunitatii Europene, devenita ulterior Uniunii Europene. Evenimentul va fi sarbatorit pe 25 martie, la Roma.
Acest text solemn ar urma sa arate ca UE ramane unita dupa Brexit. Insa ideea unui viitor cu “mai multe viteze” pentru Europa, care se afla in centru dezbaterilor, este sustinuta puternic de Franta si Germania, care vor sa poata consolida apararea europeana fara a fi blocate de statele recalcitrante.
Alte tari, precum Romania, dar si cele din grupul de la Visegrad, precum Polonia, Ungaria, Cehia sau Slovacia, sunt ingrijorate ca vor deveni membri de mana a doua.
O FRACTURA INTRE UE SI POLONIA
Tensiunea este inca mare, a doua zi dupa un vot care a adancit fractura dintre Uniunea Europeana si Polonia, care se opunea acordarii unui nou mandat la conducerea Consiliului European lui Donald Tusk si care a vorbit de un “precedent periculos”.
Fostul premier liberal polonez a fost ales cu 27 de voturi pentru si unul impotriva, confirmand sustinerea clara anuntata de liderii tarilor membre, in frunte cu Franta si Germania si exceptand tara sa de origine.
In replica, Polonia a decis deja sa “nu accepte concluziile acestui summit”, a anuntat sefa Guvernului conservator, Beata Szydlo.
CONCLUZIILE DISCUTIILOR DE JOI
In lipsa unui consens, aceste concluzii, care vizeaza si teme precum imigratia, economia, apararea sau situatia din Balcanii de Vest, au fost publicate in numele presedintelui Consiliului European, cu “sustinerea a 27 de membri”. Aceasta este o turnura care nu angajeaza, din punct de vedere judiciar, Consiliul European in sine, pentru ca nu a existat unanimitate.
Documentul “nu a obtinut consens din motive fara legatura cu substanta sa”, scrie pe prima pagina. Unele tari, printre care Luxemburgul sau Belgia, si-au exprimat nemultumirea profunda ca o problema “interna” duce la un “blocaj” al Uniunii, a declarat o sursa europeana.
Blocajul polonez nu schimba cu nimic realegerea lui Tusk, pentru care era nevoie de majoritate, nu de unanimitate. “Am obtinut un rezultat bun in aceasta zi (joi – n.r.), chiar daca nu am avut unanimitate. Insa am prelungit (mandatul – n.r.) presedintelui Consiliului. Astfel, putem lucra”, a explicat cancelarul german Angela Merkel.
Dupa situatia lui Tusk, cei 28 de lideri UE au evocat politica comerciala a UE, marcata de opozitia populara tot mai puternica fata de tratatele de liber-schimb, in special fata de cel incheiat cu Canada.
Sursa: News.ro
Etichete: klaus iohannis, europa, ue, summit, bruxelles,
Dată publicare:
10-03-2017 13:40