Dragnea: Iohannis si Grindeanu ar trebui sa se intalneasca la Bruxelles sa stabileasca pozitia Romaniei privind situatia UE
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca, in momentul de fata, se reaseaza polii de putere in Uniunea Europeana, iar presedintele Klaus Iohannis nu trebuie lasat singur in aceasta chestiune.
Social-democratul a sustinut ca seful statului ar trebui sa se intalneasca, inaintea reuniunii Consiliului European, cu premierul Sorin Grindeanu pentru a se pune de acord in ceea ce priveste pozitia Romaniei in UE. „Asta a fost si sensul apelului meu la presedinte - sa genereze o consultare cu partidele politice. Este dreptul dumnealui sa nu o faca. Sunt planuri facute de actualul presedinte al Comisiei Europene care pot avea efecte negative majore pentru Romania. In aceasta perioada se contureaza, se reaseaza polii de putere in Uniunea Europeana. Sigur ca presedintele nu trebuie lasat singur aici, doar presedintele nu poate rezolva singur aceasta problema”, a declarat Liviu Dragnea, marti seara, la Antena 3.
Presedintele PSD a mai spus ca premierul Sorin Grindeanu ar trebui sa se intalneasca cu seful statului pentru a se pune de acord in ceea ce priveste pozitia Romaniei in UE. „De exemplu, maine (miercuri – n.r.), si premierul Sorin Grindeanu si presedintele Iohannis sunt la Bruxelles. Premierul merge la intalnirea socialistilor dinaintea Consiliului European, presedintele merge in cealalta parte. Eu cred ca maine, inainte de intalnire, intr-un fel sau altul, acesti doi oameni de stat trebuie sa se intalneasca, sa se puna de acord, sa aiba aceeasi voce”, a opinia presedintele Camerei Deputatilor.
Liviu Dragnea a sustinut ca cel mai rau lucru pentru Romania ar fi ca liderii tarii sa trasmita mesaje pe voci diferite. „Cel mai rau lucru pentru noi ar fi sa avem mai multe voci, sa comunicam pe mai multe voci. Care este interesul strategic? Noi inca nu l-am definit. Faptul ca suntem membri in UE este in regula, dar trebuie sa vedem daca intram intr-un fel de alianta. Noi suntem constienti care este planul serios al celor care decid, celor care au decizia finala, celor care sunt mai influenti in UE, incercam sa ne urmarim si interesele noastre interne, economice, sociale si de politica externa, chiar si de politica de securitate?”, a completat liderul PSD.
Presedintele Camerei Deputatilor a tinut sa precizeze ca va initia in Parlament o dezbatere publica cu privire la interesul strategic al Romaniei. „Daca presedintele a declinat aceasta propunere de consultare cu partidele, nu neaparat pentru a redefini dorinta noastra, ci pentru a stabili si care este definitia interesului strategic si care este mecanismul si procedurile pe care trebuie sa le facem. Eu vreau sa generez o dezbatere deschisa in Parlament despre asta”, a conchis Liviu Dragnea.
Dragnea: Nu poti sa intorci capul si sa spui ca nu exista oameni de alta orientare sexuala; trebuie gasita o solutie si pentru ei
”Trebuie sa fim realisti. Exista in Romania o categorie de oameni care au alt tip de orientare sexuala. Nu poti sa intorci capul si sa spui ca nu exista. Ca sunt multi, ca sunt putini... Si atunci si acolo trebuie generata o discutie ca sa vedem care poate sa fie solutia corecta care sa lase si aceasta initiativa fireasca sa fie dusa la capat (initiativa privind referendumul - n.red.), dar sa se gaseasca si o solutie si pentru acea categorie. Nu e foarte simplu, dar doar daca ducem referendumul la capat si el va fi validat, nu rezolvam problema in ansamblu”, a declarat Liviu Dragnea.
El a spus ca referendumul privind familia trebuie facut intrucat vocea a trei milioane de oameni nu poate fi ignorata. ”Nu poti sa negi si sa nu iei in seama 3 milioane de romani care au spus ceva. Atunci cine poate decide daca ce au spus ei trebuie transpus in Constitutie sau nu? Doar intreaga societate, prin referendum”, a afirmat presedintele PSD.
Dragnea a mai spus ca initiativa cetateneasca privind referendumul pe tema familiei a aratat ca exista o lacuna legislativa in ce priveste plebiscitul. ”Ar trebuie schimbata legislatia: poate genera referendum un primar, presedintele Romaniei, dar nu si Parlamentul care este forul legislativ suprem”, a constatat social-democratul.
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat, marti, cu majoritate de voturi, un aviz favorabil initiativei cetatenesti de revizuire a Constitutiei pe tema definitiei familiei, fiind respins amendamentul PNL care elimina conditia intemeierii familiei pe casatorie, dar pastra obligativitatea incheierii casatoriei exclusiv intre un barbat si o femeie.
Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Eugen Nicolicea, a declarat, la finalul sedintei, ca initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei pe tema definitiei familiei urmeaza sa fie adoptata, in plenul Camerei, cu votul a doua treimi dintre deputati. „Vreau sa va spun ca a existat un aviz pozitiv si de la Curtea Constitutionala si de la Consiliul Legislativ. Acum va intra pe ordinea de zi la o data la care o va decide Biroul Permanent si noi va trebui sa decidem cu votul a doua treimi daca aceasta initiativa este aprobata de catre Camera”, a explicat deputatul PSD.
Nicolicea a mai spus ca aceeasi procedura urmeaza sa aiba loc si la Senat. „Daca vor exista deosebiri intre cele doua forme va avea loc o comisie de mediere, raportul comisiei de mediere se va intoarce dupa aia la Camera care nu a fost de acord in prima faza. Daca este acceptat, este in regula. Daca nu, plenurile reunite vor decide cu votul a trei patrimi cu privire la textul final”, a completat social-democratul.