Șeful serviciului militar de informații al Ucrainei: Rusia ar trebui să se aștepte la mai multe lovituri pe teritoriul său

×
Codul embed a fost copiat

Vladimir Putin a cerut o încetare a focului în Ucraina, pe durata Crăciunului, după rit vechi. Adică 36 de ore, începând de mâine.

În tot acest timp, secretarul general al NATO, insistă "să nu subestimăm Rusia". Stoltenberg nu crede că Putin și-a schimbat obiectivele, dar şi că "rușii au dat dovadă, de o mare capacitate de a tolera pierderile şi suferinţa."

Pe de altă parte, în cursul unei discuții telefonice, președintele Turciei i-a cerut omologului său rus, să declare o încetare a focului "unilaterală".

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat încetarea focului de-a lungul întregii linii a frontului din Ucraina începând de mâine, de la ora prânzului, până la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică. Cu alte cuvinte, pentru ajunul şi ziua de Crăciun, după rit vechi. Într-o scenetă atent regizată, sugestia a venit de dimineaţă de la patriarhul Kiril al Rusiei, iar preşedintele s-a confirmat, în acord cu bunele relaţii dintre Kremlin şi înaltul cler ortodox al ţării. Ceea ce nu înseamnă neapărat ca acest scurt armistiţiu va fi respectat şi de ucraineni. Ba chiar, Rusia ar trebui să se aștepte la mai multe lovituri pe teritoriul său. O spune chiar șeful serviciului de informații din armata ucraineană.

În decembrie, aerodromul rusesc Engels a fost ţintit de două ori, mai multe aeronave fiind avariate. Aceste atacuri i-ar fi determinat deja pe ruşi să mute în estul îndepărtat al ţării bombardierele strategice.

Citește și
vladimir putin
Avertismentul lui Vladimir Putin pentru Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă. „Va regreta”

Pe de altă parte, în cursul unei discuții telefonice, președintele Turciei i-a cerut omologului său rus, să declare o încetare a focului "unilaterală" în Ucraina. În replică, liderul rus a acuzat iar occidentul că întreține războiul.

Atât Franța cât și Statele Unite anunță că vor trimite inclusiv blindate ușoare, înarmate cu tunuri.

Rusia ar trebui să se aștepte la mai multe lovituri pe teritoriul său. O spune chiar șeful serviciului de informații din armata ucraineană.

Kirilo Budanov, șeful serviciului militar de informații al Ucrainei:

Reporter: Credeți că vor mai fi?

Budanov: Cred.

Reporter: În Rusia? Adânc pe teritoriul Rusiei?

Budanov: Din ce în ce mai adânc.

În decembrie, aerodromul rusesc Engels a fost ţintit de două ori, mai multe aeronave fiind avariate. Aceste atacuri i-ar fi determinat deja pe ruşi să mute în estul indepartatat al ţării bombardierele strategice.

Pe de altă parte, rușii ar plănui o ofensivă în Donbas și nu este exclus să încerce un nou atac pornit din Belarus. Cu sau fără sprijinul armatei lui Lukașenko. Pe rețelele sociale circulă o înregistrare video filmată într-o stație de autobuz din Belarus. Pe panoul electronic curge un mesaj prin care bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt îndemnați să se îndrepte spre biroul local de înrolare. Potrivit anunțului, oamenii trebuie să meargă acolo pentru a-și "clarifica datele", fără a oferi alte informații.

Prin pădure și pe teritoriul mlăștinos, acum acoperit de zăpadă, de la granița Ucrainei cu Belarusul, se află desfășurată o unitate militară care se pregătește pentru ce poate fi mai rău.

Brigada 100 este formată în mare parte din voluntari - unii profesori, instalatori, constructori. Aceștia sunt primii apărători care au misiunea să respingă o altă eventuală invazie rusă din nord, după cea eșuată de la începutul războiului.

Vasyl Sydorchuk, comandantul adjunct: ”Pe acest deal avem avantajul poziției pe teren mai înalt, putem observa totul, mai ales unde se intersectează drumurile de acces. Putem riposta cu lansatoare de grenade, mitraliere”.

Potrivit unei hărţi actualizate a frontului, difuzată de Ministerul britanic al apărării, în prezent, ruşii presează cu precădere în est. Şi, cu un cost uman extrem de ridicat, au obţinut progrese minore în zona Bahmut.

John Kirby, purtător de cubânt Consiliul de Securitate: ”Luptele din Donbas au fost foarte intense în ultimele săptămâni şi e limpede pentru noi, evident şi pentru ucraineni, ca ruşii continuă să arunce în luptă efective umane noi, în încercarea de a echilbra raportul de forţe. E război, e sângeros şi e hain”.

În Rusia au avut loc în ultimele zile numeroase adunări spontane, în care oamenii au depus flori și au spus rugăciuni pentru cei căzuți la Makivka. În primele ore ale anului, acolo au murit între 89 - cât recunoaşte Moscova - şi câteva sute, după cum susţine Kievul. Majoritatea morţilor erau din regiunea Samara, de pe malul râului Volga. Nu erau soldați profesioniști, ci bărbați mobilizați ca urmare a decretului prezidențial din septembrie.

De altfel, jurnaliştii BBC au numărat că, dintre cele 20 de baterii Himars primite de ucraineni de la americani, ruşii pretind că au distrus deja 35.

Din motive care ne scapă deocamdată, şeful serviciului ucrainean de informaţii militare a decis să facă dezvăluiri şi despre de mult presupusa sănătate precară a lui Vladimir Putin. Este primul înalt oficial care îşi asumă asemenea declaraţii.

Kirilo Budanov, șeful serviciului militar de informații al Ucrainei

Reporter: Este Putin bolnav în fază terminală?

Budanov: Desigur.

Reporter: Este?

Budanov: Da! E bolnav de foarte mult timp.

Reporter: De ce boală suferă? E vorba de cancer?

Budanov: Da, noi credem că este cancer.

Reporter: Ce vă face să credeți că e bolnav?

Budanov: Răspunsul e simplu: știm sigur acest lucru.

Reporter: Știți sigur... aveți dovezi?

Budanov: Avem, de la surse umane.

Şi dacă tot vorbim de Vladimir Putin şi de Kremlin, revista Foreign Policy face dezvăluiri stupefiante despre un memoriu scurs recent în presă. Potrivit documentului, Serviciul Federal de Gardă, care se ocupă cu protecția demnitarilor precum Putin, se concentrează pe pregătirea psihologică a agenţilor pentru a face faţă unui potențial „atac ideologic masiv”. Concret, Kremlinul s-ar pregăti pentru potenţială manipulare a ofiţerilor săi prin hipnoză, dar și prin necunoscute puteri mistice și paranormale.

Ca să-i facă invulnerabili în faţa unui asalt atât de perfid, agenţilor li se spun în buclă povești despre curajul și eroismul propriilor colegi. O altă metodă de contracarare constă în vizitarea de către agenți a Catedralei Fecioarei din Kazan aflată la Moscova. Pasămite ca să-l alunge pe diavol prin rugăciuni.

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Avertismentul lui Vladimir Putin pentru Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă. „Va regreta”
Avertismentul lui Vladimir Putin pentru Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă. „Va regreta”

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş din centrul Rusiei, transmite AFP.

 

”L-am recunoscut după lenjeria intimă”. Mărturia șocantă a unei mame care și-a descoperit fiul, soldat ucrainean, executat
”L-am recunoscut după lenjeria intimă”. Mărturia șocantă a unei mame care și-a descoperit fiul, soldat ucrainean, executat

Lunetistul ucrainean Oleksandr Matsievski a fost capturat de ruși în primul an al invaziei la scară largă.

Avertismentul Germaniei asupra ameninţărilor hibride din partea Rusiei. „Putin ştie cum să ne deranjeze”
Avertismentul Germaniei asupra ameninţărilor hibride din partea Rusiei. „Putin ştie cum să ne deranjeze”

Ministrul german al Apărării a declarat că Germania trebuie să fie pregătită să contracareze orice atacuri hibride din partea Rusiei, ce includ campanii pe reţelele sociale menite să sprijine partidele de extremă dreapta şi pe cele populiste.

Recomandări
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum
Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum

Jurnaliștii au identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit - până acum - în timpul invadării Ucrainei, se arată într-o investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, potrivit Kyiv Independent