Șeful serviciului militar de informații al Ucrainei: Rusia ar trebui să se aștepte la mai multe lovituri pe teritoriul său

×
Codul embed a fost copiat

Vladimir Putin a cerut o încetare a focului în Ucraina, pe durata Crăciunului, după rit vechi. Adică 36 de ore, începând de mâine.

În tot acest timp, secretarul general al NATO, insistă "să nu subestimăm Rusia". Stoltenberg nu crede că Putin și-a schimbat obiectivele, dar şi că "rușii au dat dovadă, de o mare capacitate de a tolera pierderile şi suferinţa."

Pe de altă parte, în cursul unei discuții telefonice, președintele Turciei i-a cerut omologului său rus, să declare o încetare a focului "unilaterală".

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat încetarea focului de-a lungul întregii linii a frontului din Ucraina începând de mâine, de la ora prânzului, până la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică. Cu alte cuvinte, pentru ajunul şi ziua de Crăciun, după rit vechi. Într-o scenetă atent regizată, sugestia a venit de dimineaţă de la patriarhul Kiril al Rusiei, iar preşedintele s-a confirmat, în acord cu bunele relaţii dintre Kremlin şi înaltul cler ortodox al ţării. Ceea ce nu înseamnă neapărat ca acest scurt armistiţiu va fi respectat şi de ucraineni. Ba chiar, Rusia ar trebui să se aștepte la mai multe lovituri pe teritoriul său. O spune chiar șeful serviciului de informații din armata ucraineană.

În decembrie, aerodromul rusesc Engels a fost ţintit de două ori, mai multe aeronave fiind avariate. Aceste atacuri i-ar fi determinat deja pe ruşi să mute în estul îndepărtat al ţării bombardierele strategice.

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Pe de altă parte, în cursul unei discuții telefonice, președintele Turciei i-a cerut omologului său rus, să declare o încetare a focului "unilaterală" în Ucraina. În replică, liderul rus a acuzat iar occidentul că întreține războiul.

Atât Franța cât și Statele Unite anunță că vor trimite inclusiv blindate ușoare, înarmate cu tunuri.

Rusia ar trebui să se aștepte la mai multe lovituri pe teritoriul său. O spune chiar șeful serviciului de informații din armata ucraineană.

Kirilo Budanov, șeful serviciului militar de informații al Ucrainei:

Reporter: Credeți că vor mai fi?

Budanov: Cred.

Reporter: În Rusia? Adânc pe teritoriul Rusiei?

Budanov: Din ce în ce mai adânc.

În decembrie, aerodromul rusesc Engels a fost ţintit de două ori, mai multe aeronave fiind avariate. Aceste atacuri i-ar fi determinat deja pe ruşi să mute în estul indepartatat al ţării bombardierele strategice.

Pe de altă parte, rușii ar plănui o ofensivă în Donbas și nu este exclus să încerce un nou atac pornit din Belarus. Cu sau fără sprijinul armatei lui Lukașenko. Pe rețelele sociale circulă o înregistrare video filmată într-o stație de autobuz din Belarus. Pe panoul electronic curge un mesaj prin care bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt îndemnați să se îndrepte spre biroul local de înrolare. Potrivit anunțului, oamenii trebuie să meargă acolo pentru a-și "clarifica datele", fără a oferi alte informații.

Prin pădure și pe teritoriul mlăștinos, acum acoperit de zăpadă, de la granița Ucrainei cu Belarusul, se află desfășurată o unitate militară care se pregătește pentru ce poate fi mai rău.

Brigada 100 este formată în mare parte din voluntari - unii profesori, instalatori, constructori. Aceștia sunt primii apărători care au misiunea să respingă o altă eventuală invazie rusă din nord, după cea eșuată de la începutul războiului.

Vasyl Sydorchuk, comandantul adjunct: ”Pe acest deal avem avantajul poziției pe teren mai înalt, putem observa totul, mai ales unde se intersectează drumurile de acces. Putem riposta cu lansatoare de grenade, mitraliere”.

Potrivit unei hărţi actualizate a frontului, difuzată de Ministerul britanic al apărării, în prezent, ruşii presează cu precădere în est. Şi, cu un cost uman extrem de ridicat, au obţinut progrese minore în zona Bahmut.

John Kirby, purtător de cubânt Consiliul de Securitate: ”Luptele din Donbas au fost foarte intense în ultimele săptămâni şi e limpede pentru noi, evident şi pentru ucraineni, ca ruşii continuă să arunce în luptă efective umane noi, în încercarea de a echilbra raportul de forţe. E război, e sângeros şi e hain”.

În Rusia au avut loc în ultimele zile numeroase adunări spontane, în care oamenii au depus flori și au spus rugăciuni pentru cei căzuți la Makivka. În primele ore ale anului, acolo au murit între 89 - cât recunoaşte Moscova - şi câteva sute, după cum susţine Kievul. Majoritatea morţilor erau din regiunea Samara, de pe malul râului Volga. Nu erau soldați profesioniști, ci bărbați mobilizați ca urmare a decretului prezidențial din septembrie.

De altfel, jurnaliştii BBC au numărat că, dintre cele 20 de baterii Himars primite de ucraineni de la americani, ruşii pretind că au distrus deja 35.

Din motive care ne scapă deocamdată, şeful serviciului ucrainean de informaţii militare a decis să facă dezvăluiri şi despre de mult presupusa sănătate precară a lui Vladimir Putin. Este primul înalt oficial care îşi asumă asemenea declaraţii.

Kirilo Budanov, șeful serviciului militar de informații al Ucrainei

Reporter: Este Putin bolnav în fază terminală?

Budanov: Desigur.

Reporter: Este?

Budanov: Da! E bolnav de foarte mult timp.

Reporter: De ce boală suferă? E vorba de cancer?

Budanov: Da, noi credem că este cancer.

Reporter: Ce vă face să credeți că e bolnav?

Budanov: Răspunsul e simplu: știm sigur acest lucru.

Reporter: Știți sigur... aveți dovezi?

Budanov: Avem, de la surse umane.

Şi dacă tot vorbim de Vladimir Putin şi de Kremlin, revista Foreign Policy face dezvăluiri stupefiante despre un memoriu scurs recent în presă. Potrivit documentului, Serviciul Federal de Gardă, care se ocupă cu protecția demnitarilor precum Putin, se concentrează pe pregătirea psihologică a agenţilor pentru a face faţă unui potențial „atac ideologic masiv”. Concret, Kremlinul s-ar pregăti pentru potenţială manipulare a ofiţerilor săi prin hipnoză, dar și prin necunoscute puteri mistice și paranormale.

Ca să-i facă invulnerabili în faţa unui asalt atât de perfid, agenţilor li se spun în buclă povești despre curajul și eroismul propriilor colegi. O altă metodă de contracarare constă în vizitarea de către agenți a Catedralei Fecioarei din Kazan aflată la Moscova. Pasămite ca să-l alunge pe diavol prin rugăciuni.

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Reuters: Funcționarii ruși nu au voie să iasă din țară decât cu aprobări speciale. ”Nu mai poți merge nicăieri”
Reuters: Funcționarii ruși nu au voie să iasă din țară decât cu aprobări speciale. ”Nu mai poți merge nicăieri”

Funcționarii ruși nu mai au voie să iasă din țară nici măcar în țări prietene ca Belarus, decât cu aprobări speciale, din cauza temerilor de la Kremlin că puterile străine au putea intra în posesia unor secrete de stat.

Sultanatul Oman condamnă atacul israelian contra Ispahanului. „Este absolut necesar ca regiunea să rămână stabilă”
Sultanatul Oman condamnă atacul israelian contra Ispahanului. „Este absolut necesar ca regiunea să rămână stabilă”

Oman, sultanat din Golf care a jucat mult timp rol de mediator între Teheran şi occidentali, a condamnat vineri 'atacul israelian' în Iran, după exploziile produse în zori în provincia iraniană Ispahan.  

Persoanele care l-ar fi atacat cu un ciocan pe un apropiat al lui Aleksei Navalnîi au fost arestate în Polonia
Persoanele care l-ar fi atacat cu un ciocan pe un apropiat al lui Aleksei Navalnîi au fost arestate în Polonia

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a anunţat că două persoane suspectate că l-au atacat pe Leonid Volkov, un aliat apropiat al fostului lider al opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, în martie anul trecut la Vilnius, au fost arestate în Polonia.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.