Jubileul de Diamant al Reginei: 10000 de oameni prezenti la picnicul de la Palatul Buckingham

Dată publicare: 03-06-2012 09:15
Dată actualizare: 28-10-2012 17:39


Jubileul de Diamant al Reginei: 10000 de oameni su...
Jubileul de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a. 1...
Jubileul de Diamant al Reginei: 10000 de oameni pr...

Parada vapoarelor de pe Tamisa, o desfasurare impresionanta de forte pentru cei 60 de ani de domnie ai Reginei Elisabeta a II-a, a batut recordul mondial.

Cele o mie de ambarcatiuni care au plutit in formatie au atras curiozitatea a peste 1,2 milioane de persoane. In cinstea suveranei, oamenii au infruntat ploaia si temperaturile nu tocmai estivale din Londra ca sa urmareasca spectacolul.

De altfel, petrecerile s-au tinut lant in regat si luni britanicii o iau de la capat. Festivitatile pentru Jubileul de Diamant al Majestatii Sale se incheie abia marti.

Arborele genealogic al familiei regale din Marea Britanie poate fi studiat in documentul de mai jos.

De la bordul barjei regale "The Spirit of Chartwell", Regina Elisabeta, printul consort, Printul Charles si Camilla, ducesa de Cornwall, ducele si ducesa de Cambridge si printul Harry au avut ce admira.

Flotila de 1000 de nave de pe Tamisa, de la barci cu vasle, la vase istorice, baleniere, barci dragon, cu motor sau cu abur sau vaporase cu pasageri, a oferit un spectacol grandios pe care cei prezenti nu-l vor uita prea curand.

Legaturile dintre Casa Regala a Angliei si cea a Romaniei

Cand barja regala a ajuns in dreptul Teatrului National, artistii au reprodus un fragment din piesa "Calul de razboi", in aplauzele admirative ale celor de la sol. Regina, a carei pasiune pentru cai e binecunoscuta, a inclinat capul in semn de multumire.

Orchestra Filarmonicii din Londra, aflata la bordul unui vas botezat "Symphony", a intonat fara cusur "Land of Hope and Glory", "Rule Britannia" si, bineinteles, imnul. De altfel, intreaga "coloana sonora" pregatita pentru eveniment a fost pe placul familiei regale si mai ales a printului Phillip.

Dupa ce a trecut pe langa monumente faimoase ale capitalei, de la Parlament la Catedrala Saint Paul, cursa s-a incheiat langa faimosul Tower Bridge, din varful caruia a fost lansat un foc de artificii.

Jubileul de diamant al Reginei Elisabeta a II-a, deschis cu traditionalul derby de la Epsom. Video

E drept ca ploaia deja deasa a mai umbrit din spiritul festiv, dar londonezii s-au animat cand au auzit ca spectacolul de pe Tamisa a batut recordul mondial pentru cea mai mare parada navala din lume.

Iar petrecerea era departe de a se fi incheiat. Strazile din regat erau deja pline cu oameni adunati pentru marele dejun popular. Iar la una dintre mesele aranjate in Piccadilly, una dintre arterele celebre ale Londrei, si-au facut aparitia si doi invitati surpriza, Printul Charles si Camilla.

Luni, 10.000 de oameni alesi in urma unei loterii sunt asteptati la Palatul Buckingham unde va avea loc un picnic festiv.

Bucatar e insusi Heston Blumenthal, multiplu premiat, care va gati un meniu 100% britanic - supa de legume, pui "coronation", o reteta creata special pentru regina in 1953, la incoronare, branzeturi si capsuni din gradina de pe domeniul Sandringham.

Va urma apoi un concert de proportii. William si Harry s-au ocupat personal de selectia artistilor, asa ca Elton John, Paul McCartney, Tom Jones, Kylie Minogue si Robbie Williams vor urca toti pe aceeasi scena amplasata in fata palatului.

Seara se va incheia cu o parada internationala a felinarelor si lampioanelor, care au fost impanzite in toate statele Commonwealthului, incepand cu Tonga din Pacific.

Regina Elisabeta a II-a il va aprinde pe ultimul dintre cele 4.000 amplasate doar in Marea Britanie, pe cel de pe bulevardul Mall din Londra.

La toate ceremoniile dedicate celor 60 de ani de domnie vor participa si altetele regale Printul Radu si Principesa Margareta. Marele absent este varul sarbatoritei, Regele Mihai, care a luat parte, in schimb, la banchetul oferit de suverana la Castelul Windsor.

 

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO