Josep Borrell: Dacă Rusia doreşte să „taie gazul” Uniunii Europene, nu va aştepta toamna sau iarna
Dacă Rusia doreşte să „taie gazul” Uniunii Europene, nu va aştepta să vină toamna sau iarna, a spus şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, care mai crede că este puţin probabil să survină o întrerupere „brutală” a furnizării gazului natural rusesc.
„Dacă Rusia vrea să ne taie gazul, ea nu va aştepta toamna sau iarna pentru a o face, ea nu ne va permite să ne umplem stocurile în timpul verii”, a declarat Borrell la postul public spaniol de televiziune TVE, conform Agerpres.
„Ea o va face cât mai curând posibil, astfel încât în timpul iernii să nu avem rezervele care să ne permită să rezistăm”, a argumentat şeful diplomaţiei europene, estimând de asemenea că decizia Moscovei depinde „de mulţi factori”, printre care şi „evoluţia războiului în Ucraina”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Totuşi, Borrell crede că este puţin probabil să survină „o ruptură brutală” a sistării furnizării gazelor ruseşti în perioada următoare, chiar dacă Moscova deja anunţă că volumul livrărilor de gaz va fi sub cel prevăzut.
Rusia doreşte să-şi vândă gazul şi caută „clienţi alternativi” celor din UE, întrucât ea ştie că pe termen lung blocul comunitar se va debarasa complet de gazul rusesc, a remarcat şeful diplomaţiei europene. De altfel, Rusia construieşte în grabă gazoducte pentru a livra gaze altor clienţi, dar realizarea acestor conducte va dura mult timp, constată de asemenea Borrell.
Rusia a redus semnificativ în ultimele săptămâni livrările de gaz către Europa - în special prin gazoductul Nord Stream 1, care funcţionează de miercuri la numai 20% din capacitate -, invocând lucrări de întreţinere. Dar europenii consideră această explicaţie doar un pretext şi acuză Moscova că foloseşte gazul ca pe o armă politică şi economică în contextul agresiunii sale împotriva Ucrainei.
Statele UE au convenit marţi un acord ce prevede o reducere voluntară a consumului lor de gaze cu 15%, reducere pe care însă Comisia Europeană o poate face să devină obligatorie în cazul unui risc de „penurie gravă”, ce ar putea surveni în eventualitatea sistării furnizării gazelor ruseşti, dar aplicarea acesteia prevede mai multe excepţii pentru unele state membre.