Zelenski afirmă că Ucraina va ajuta Europa „să reziste presiunii energetice ruse”

zelenski 3 mai
Getty

Ucraina se pregăteşte să-şi majoreze exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană pentru a ajuta Europa să "reziste presiunii energetice" a Moscovei, a declarat miercuri preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

"Vom creşte exporturile noastre de energie electrică către consumatorii din Uniunea Europeană", a declarat Volodimir Zelensky în discursul său zilnic, potrivit Agerpres.

Aceste declaraţii au fost făcute la o zi după un acord al ţărilor membre ale Uniunii Europene de a reduce în mod coordonat consumul de gaze şi de a ajuta astfel Germania după o scădere drastică a livrărilor ruse.

Kievul şi europenii acuză Moscova ca foloseşte gazul ca armă economică şi politică.

"În pofida războiului, am asigurat integrarea în timp record a reţelelor ucrainene în sistemul european", a subliniat preşedintele ucrainean.

Citește și
volodimir zelenski, boris johnson
Boris Johnson, despre Volodimir Zelenski: Churchill probabil ar fi lăcrimat
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"Exporturile noastre ne permit nu numai să ne majorăm veniturile în valută, dar şi să-i ajutăm pe partenerii noştri să reziste presiunii energetice ruse. Vom face treptat din Ucraina o ţară garant al securităţii energetice a Europei", a continuat el.

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a comentat distrugerea parţială a podului Antonovski din regiunea de sud Herson, ocupată de ruşi şi pe care armata de la Kiev încearcă să o elibereze.

"Toate podurile vor fi, desigur, reconstruite, dar de către noi", a declarat el, explicând că acest pod strategic pentru aprovizionarea armatei ruse a fost vizat pentru "a face ţăndări" planurile inamicului.

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 155. Trupele ucrainene depozitează în continuare muniție în locuri rezidențiale, susține Rusia

Andrii Kostin
Zelenski, despre noul procuror general al Ucrainei: O persoană cinstită, profesionistă, ştie cum să lucreze sistematic

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmă că noul procuror general al Ucrainei, Andrii Kostin, este "o persoană cinstită, profesionistă", care "ştie cum să lucreze sistematic".

centrala Vuhlehirsk
Rusia a preluat controlul asupra celei de-a doua mari centrale electrice din Ucraina

Forţele ruse au preluat controlul asupra celei de-a doua mari centrale electrice din Ucraina şi fac o "redesfăşurare masivă" de trupe în trei regiuni din sud, a afirmat un consilier prezidenţial ucrainean.

Anthony Blinken
Pentru prima dată de la izbucnirea războiului, Antony Blinken discută cu Serghei Lavrov

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a anunţat, miercuri, că intenţionează să discute în curând cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru prima data de la invazia rusă a Ucrainei la sfâşitul lui februarie.

 

Rosgvardia
Rusia a arestat peste 20 de „complici” ai armatei ucrainene în zonele ocupate din Ucraina. Armele confiscate la percheziții

Forţele de ocupaţie ruse au anunţat joi arestarea a peste 20 de "complici" ai armatei ucrainene în regiunile ocupate în Herson şi Zaporojie, în sudul Ucrainei.

zelenski 7 aprilie
„Nu vom ceda!”, transmite Moscovei Zelenski, încrezător în victoria armatei sale, de Ziua statalităţii Ucrainei

Rusia nu va reuşi să-i intimideze pe cetăţenii ucraineni prin teroarea atacurilor cu rachete, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu ocazia Zilei statalităţii ucrainene.

racheta
Peste douăzeci de rachete au fost lansate din Belarus asupra regiunii Cernigău

Peste douăzeci de rachete au fost lansate din Belarus asupra regiunii Cernihiv în dimineaţa zilei de joi, a anunţat armata ucraineană, relatează The Guardian.

Olena Zelenska
Olena Zelenska: Suntem sub stres constant din 24 februarie, iar situaţia nu se schimbă

Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat că întreaga ţară se află ”sub stres constant”, relatează BBC.

josep borrell
Josep Borrell: Dacă Rusia doreşte să „taie gazul” Uniunii Europene, nu va aştepta toamna sau iarna

Dacă Rusia doreşte să „taie gazul” Uniunii Europene, nu va aştepta să vină toamna sau iarna, a spus şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, care mai crede că este puţin probabil să survină o întrerupere „brutală” a furnizării gazului natural rusesc.

Rusia vrea reintroducerea pedepsei cu moartea. Medvedev: E timpul să închidem ambasadele, ne vom privi doar prin lunete
MAE, reacție promptă după ce Dmitri Medvedev a spus că o parte din teritoriul Ucrainei i-ar reveni și României

După ce Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a publicat pe contul său de Telegram o hartă cu teritoriul Ucrainei împărţit de mai multe ţări, printre care şi România, MAE român a reacționat în acest sens.

soldati, Rusia, rusi,
Serviciile secrete americane: Jumătate dintre trupele ruse trimise în Ucraina au fost ucise sau rănite

Rusia ar fi pierdut până acum aproape jumătate dintre trupele trimise în Ucraina. În cinci luni de la izbucnirea războiului, Moscova ar avea probleme serioase privind moralul soldaților.   

NATO Rusia
Analiză Rand Corporation: Patru scenarii plauzibile în care Rusia ar putea decide să intre într-un conflict direct cu NATO

Consilierii Pentagonului avertizează asupra amenințării unui atac nuclear rusesc contra Europei. Acest lucru se arată în raportul analiștilor Rand Corporation, numit „Rutele spre escaladarea Rusiei împotriva NATO”.  

Joe Biden și Xi Jinping
Președintele Chinei îl avertizează pe Joe Biden: „Să nu ne jucăm cu focul în Taiwan”

Președintele Chinei Xi Jinping a avut o convorbire telefonică cu președintele american Joe Biden în care l-a avertizat pe liderul de la Casa Albă să „nu se joace cu focul” în Taiwan, conform Reuters.

Rusia a schimbat tactica în războiul din Ucraina și nimeni nu știe când se va opri. ”Oamenii de aici pur și simplu vor muri”
Teroarea rachetelor rusești a continuat și în ziua în care Ucraina a sărbătorit Ziua Statalității

"Fantezism și propagandă", a fost reacția Ministerului nostru de Externe, după ce Dmitri Medvedev a publicat o așa-zisă hartă care atribuie teritorii ale Ucrainei - României, Poloniei, și, cea mai mare suprafață, Rusiei.

olena zelenska
Olena Zelenska, pe coperta revistei Vogue: Fiecare ucrainean luptă în felul său pe front

Prima doamnă a Ucrainei și-a justificat apariția pe coperta revistei Vogue. Olena Zelenska și soțul ei, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, au fost fotografiați de Annie Liebovitz, celebra realizatoare de fotografii portret.

Citește și...
Zelenski dezvăluie cea mai înfricoșătoare concluzie a sa despre Putin: „Lumea a permis apariția unui astfel de personaj”
Zelenski dezvăluie cea mai înfricoșătoare concluzie a sa despre Putin: „Lumea a permis apariția unui astfel de personaj”

După cinci luni de când Vladimir Putin a ordonat invazia trupelor sale în Ucraina, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit ceea ce i se pare cel mai terifiant la omologul său rus.

Boris Johnson, despre Volodimir Zelenski: Churchill probabil ar fi lăcrimat
Boris Johnson, despre Volodimir Zelenski: Churchill probabil ar fi lăcrimat

Premierul britanic Boris Johnson i-a conferit, marţi, preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, premiul Sir Winston Churchill pentru performanţele sale de lider, relatează dpa.  

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).