Pentru prima dată de la izbucnirea războiului, Antony Blinken discută cu Serghei Lavrov

Anthony Blinken
Getty

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a anunţat, miercuri, că intenţionează să discute în curând cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru prima data de la invazia rusă a Ucrainei la sfâşitul lui februarie.

 

Această conversaţie telefonică, prevăzută "în următoarele zile (...), nu va fi o negociere pe tema Ucrainei", ci ar trebui să se concentreze asupra americanilor închişi în Rusia şi reluării exporturilor ucrainene de cereale, a precizat secretarul de stat american în cursul unei conferinţe de presă, conform AFP.

"Plănuiesc să evoc un subiect care este o prioritate pentru noi: eliberarea lui Paul Whelan şi a lui Brittney Griner care au fost arestaţi pe nedrept şi cărora ar trebui să li se permită să se întoarcă acasă", a declarat el.

"Am pus o ofertă rezonabilă pe masa negocierilor în urmă cu câteva săptămâni pentru a facilita aceste eliberări", a adăugat Antony Blinken, refuzând să precizeze în ce constă oferta americană.

Cine sunt Paul Whelan şi Brittney Griner

Fostul ambasador al Statelor Unite la Moscova, Michael McFaul a îndemnat administraţia preşedintelui Joe Biden să-i schimbe pe cei doi deţinuţi americani pentru Viktor Bout, un traficant de arme rus închis în Statele Unite.

Citește și
harta
Dmitri Medvedev, despre împărțirea Ucrainei: Cea mai mare parte aparține Rusiei, iar altele mai mici - Poloniei și României
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Baschetbalista Brittney Griner a fost arestată pe aeroportul din Moscova în februarie, după ce în bagajul ei de mână au fost găsite "ţigări electronice" şi un "lichid care prezenta un miros special" de ulei de canabis, conform serviciului federal al vămilor ruse. Ea riscă până la 10 ani de închisoare.

Fostul soldat american Paul Whelan, fost responsabil pe probleme de securitate la o companie de piese auto, închis din 2018, continuă să-şi susţină nevinovăţia după ce a fost condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia pentru spionaj.

Antony Blinken a adăugat că intenţionează să discute cu ministrul rus de Externe acordul dintre Kiev şi Moscova încheiat săptămâna trecută la Istanbul, prin medierea Turciei şi sub egida ONU, pentru a permite livrarea în străinătate a aproximativ 25 de milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene.

"Sperăm că acest acord va permite rapid să se expedieze din nou cerealele ucrainene prin Marea Neagră şi că Rusia îşi va onora promisiunea de a permite trecerea acestor nave", a spus el.

Cu toate acestea, responsabilii ucraineni au afirmat în repetate rânduri că nu au încredere în Moscova pentru a asigura securitatea convoaielor şi reamintesc tirurile de rachete ruse, sâmbătă, asupra portului Odesa.

Kremlinul, la rândul său, a declarat că nu vede obstacole în calea reluării exporturilor, îngreunate şi de prezenţa minelor maritime puse de forţele ucrainene pentru a se apăra împotriva unui asalt amfibiu rus.

Operaţiunea de deminare va avea loc doar "în coridorul necesar exporturilor", potrivit Kievului.

Când au discutat cei doi ultima dată

Ultima conversaţie telefonică între cei doi miniştri a avut loc la 15 februarie, când Antony Blinken a avertizat Rusia împotriva unei invazii a Ucrainei. Nouă zile mai târziu, forţele ruse au intrat pe teritoriul ucrainean, ceea ce au determinat Statele Unite şi aliaţii lor să-i impună o serie de sancţiuni financiare pentru a izola Moscova la nivel internaţional.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 155. Trupele ucrainene depozitează în continuare muniție în locuri rezidențiale, susține Rusia

zelenski 3 mai
Zelenski afirmă că Ucraina va ajuta Europa „să reziste presiunii energetice ruse”

Ucraina se pregăteşte să-şi majoreze exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană pentru a ajuta Europa să "reziste presiunii energetice" a Moscovei, a declarat miercuri preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Andrii Kostin
Zelenski, despre noul procuror general al Ucrainei: O persoană cinstită, profesionistă, ştie cum să lucreze sistematic

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmă că noul procuror general al Ucrainei, Andrii Kostin, este "o persoană cinstită, profesionistă", care "ştie cum să lucreze sistematic".

centrala Vuhlehirsk
Rusia a preluat controlul asupra celei de-a doua mari centrale electrice din Ucraina

Forţele ruse au preluat controlul asupra celei de-a doua mari centrale electrice din Ucraina şi fac o "redesfăşurare masivă" de trupe în trei regiuni din sud, a afirmat un consilier prezidenţial ucrainean.

Rosgvardia
Rusia a arestat peste 20 de „complici” ai armatei ucrainene în zonele ocupate din Ucraina. Armele confiscate la percheziții

Forţele de ocupaţie ruse au anunţat joi arestarea a peste 20 de "complici" ai armatei ucrainene în regiunile ocupate în Herson şi Zaporojie, în sudul Ucrainei.

zelenski 7 aprilie
„Nu vom ceda!”, transmite Moscovei Zelenski, încrezător în victoria armatei sale, de Ziua statalităţii Ucrainei

Rusia nu va reuşi să-i intimideze pe cetăţenii ucraineni prin teroarea atacurilor cu rachete, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu ocazia Zilei statalităţii ucrainene.

racheta
Peste douăzeci de rachete au fost lansate din Belarus asupra regiunii Cernigău

Peste douăzeci de rachete au fost lansate din Belarus asupra regiunii Cernihiv în dimineaţa zilei de joi, a anunţat armata ucraineană, relatează The Guardian.

Olena Zelenska
Olena Zelenska: Suntem sub stres constant din 24 februarie, iar situaţia nu se schimbă

Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat că întreaga ţară se află ”sub stres constant”, relatează BBC.

josep borrell
Josep Borrell: Dacă Rusia doreşte să „taie gazul” Uniunii Europene, nu va aştepta toamna sau iarna

Dacă Rusia doreşte să „taie gazul” Uniunii Europene, nu va aştepta să vină toamna sau iarna, a spus şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, care mai crede că este puţin probabil să survină o întrerupere „brutală” a furnizării gazului natural rusesc.

Rusia vrea reintroducerea pedepsei cu moartea. Medvedev: E timpul să închidem ambasadele, ne vom privi doar prin lunete
MAE, reacție promptă după ce Dmitri Medvedev a spus că o parte din teritoriul Ucrainei i-ar reveni și României

După ce Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a publicat pe contul său de Telegram o hartă cu teritoriul Ucrainei împărţit de mai multe ţări, printre care şi România, MAE român a reacționat în acest sens.

soldati, Rusia, rusi,
Serviciile secrete americane: Jumătate dintre trupele ruse trimise în Ucraina au fost ucise sau rănite

Rusia ar fi pierdut până acum aproape jumătate dintre trupele trimise în Ucraina. În cinci luni de la izbucnirea războiului, Moscova ar avea probleme serioase privind moralul soldaților.   

NATO Rusia
Analiză Rand Corporation: Patru scenarii plauzibile în care Rusia ar putea decide să intre într-un conflict direct cu NATO

Consilierii Pentagonului avertizează asupra amenințării unui atac nuclear rusesc contra Europei. Acest lucru se arată în raportul analiștilor Rand Corporation, numit „Rutele spre escaladarea Rusiei împotriva NATO”.  

Joe Biden și Xi Jinping
Președintele Chinei îl avertizează pe Joe Biden: „Să nu ne jucăm cu focul în Taiwan”

Președintele Chinei Xi Jinping a avut o convorbire telefonică cu președintele american Joe Biden în care l-a avertizat pe liderul de la Casa Albă să „nu se joace cu focul” în Taiwan, conform Reuters.

Rusia a schimbat tactica în războiul din Ucraina și nimeni nu știe când se va opri. ”Oamenii de aici pur și simplu vor muri”
Teroarea rachetelor rusești a continuat și în ziua în care Ucraina a sărbătorit Ziua Statalității

"Fantezism și propagandă", a fost reacția Ministerului nostru de Externe, după ce Dmitri Medvedev a publicat o așa-zisă hartă care atribuie teritorii ale Ucrainei - României, Poloniei, și, cea mai mare suprafață, Rusiei.

olena zelenska
Olena Zelenska, pe coperta revistei Vogue: Fiecare ucrainean luptă în felul său pe front

Prima doamnă a Ucrainei și-a justificat apariția pe coperta revistei Vogue. Olena Zelenska și soțul ei, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, au fost fotografiați de Annie Liebovitz, celebra realizatoare de fotografii portret.

Citește și...
Război în Ucraina, ziua 155. Trupele ucrainene depozitează în continuare muniție în locuri rezidențiale, susține Rusia
Război în Ucraina, ziua 155. Trupele ucrainene depozitează în continuare muniție în locuri rezidențiale, susține Rusia

ȘtirileProTV.ro transmit în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

Dmitri Medvedev, despre împărțirea Ucrainei: Cea mai mare parte aparține Rusiei, iar altele mai mici - Poloniei și României
Dmitri Medvedev, despre împărțirea Ucrainei: Cea mai mare parte aparține Rusiei, iar altele mai mici - Poloniei și României

Ucraina se pregăteşte să crească exporturile de energie către Uniunea Europeană, a anunțat miercuri președintele Volodimir Zelenski.

Rusia susţine că a capturat cea mai mare centrală electrică pe cărbune din Ucraina
Rusia susţine că a capturat cea mai mare centrală electrică pe cărbune din Ucraina

Moscova a declarat că trupele sale au preluat marţi controlul asupra celei mai mari centrale electrice de cărbune din Ucraina, situată în apropiere de oraşul Svitlodarsk.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.