Analiză Rand Corporation: Patru scenarii plauzibile în care Rusia ar putea decide să intre într-un conflict direct cu NATO

NATO Rusia

Consilierii Pentagonului avertizează asupra amenințării unui atac nuclear rusesc contra Europei. Acest lucru se arată în raportul analiștilor Rand Corporation, numit „Rutele spre escaladarea Rusiei împotriva NATO”.  

Rand Corporation este un centru de cercetare american care îndeplinește comenzile guvernului SUA și Pentagonului.

Conform specialiștilor, există câteva situații plauzibile în care Rusia ar putea decide să reacționeze „orizontal”, impotriva unor țări ale NATO, chiar printr-un atac nuclear. Nu este exclus ca rușii să fie primii care lovesc țările Alianței și să provoace un conflict în întregul bloc comunitar, spun analiștii.

Conform sursei citate, arsenalul de rachete nenucleare cu rază lungă de acțiune al armatei ruse a fost redus semnificativ în cursul operațiunilor militare împotriva Ucrainei și, odată cu acesta, posibilitatea unei lovituri convenționale împotriva NATO.

„Doctrina militară rusă permite un astfel de scenariu, iar armata a fost de mult pregătită pentru asta”, se arată în raportul Rand Corporation.

Citește și
Lisiceansk, Ucraina, razboi
Război în Ucraina, ziua 155. Trupele ucrainene depozitează în continuare muniție în locuri rezidențiale, susține Rusia
„Decizia a fost deja luată”. Care e planul lui Putin de a ataca NATO, potrivit oficialilor militari și experți europeni din domeniul apărării

Scenarii pentru care Rusia ar putea intra într-un conflict cu NATO

Scenariul 1

Sancțiunile și discursurile publice care cer ca Rusia să fie pedepsită pentru crime de război ar putea genera un astfel de conflict.

Există sancțiuni care au fost aplicate împotriva Rusiei, iar Ucraina se bucură deja de o asistență militară extinsă.

În acest scenariu, Rusia ar putea decide în cele din urmă să riposteze la măsurile impuse de SUA și NATO care sunt deja implementate. Conform Rand, acest răspuns a întârzie să apară din cauza preocupării Moscovei pentru războiul din Ucraina.

Ca alternativă, conducerea rusă ar putea să nu dorească să înceapă un al doilea război în timp ce încă nu și-a îndeplinit obiectivele din actualul conflict.

Deși este puțin probabil un atac militar direct asupra statelor membre NATO, Moscova ar putea întreprinde multe acțiuni extrem care să perturbe Occidentul, cum ar fi atacuri cibernetice sau asasinarea unor personalități militare sau politice.

Kremlinul ar putea crede că astfel de acțiuni sunt necesare pentru a submina SUA și Europa. În funcție de pagubele cauzate de acțiunile rusești, Statele Unite și aliații săi s-ar putea simți obligați să răspundă.

Scenariul 2

Presiunea politică pentru intervenția în Ucraina se intensifică în statele membre NATO. În acest timp, Rusia se simte amenințată de intervenția NATO în Ucraina, iar o escaladare a conflictului este previzibilă în acest scenariu. De asemenea, Rand consideră că în această situație utilizarea de arme nucleare este plauzibilă.

Dacă Rusia devine convinsă că o intervenție NATO este iminentă, Kremlinul ar putea decide, prin urmare, să recurgă imediat la armele sale nucleare nestrategice.

Scenariul 3

Rusia poate considera că NATO este deja implicată în conflict, iar asta pentru că în Ucraina există deja voluntari din Vest. Există și instructori din Occident, iar furnizarea de sisteme de arme moderne necesită consilieri tehnici.

De asemenea, Rusia poate considera că este vorba de „mâna Occidentului” în cazul în care în conflict ar fi implicate părți noi.

În această situație, Rusia ar putea trece la atacuri strategice împotriva Aliaților. Dacă Moscova ajunge la concluzia că capacitatea sa de a-și atinge obiectivele de război este în pericol din cauza sprijinului acordat de Statele Unite și NATO Ucrainei, Kremlinul s-ar putea decide să ia măsuri.

Scenariul 4

Instabilitatea din Rusia de la nivel intern, economic și politic poate determina Kremlinul să atace statele membre NATO.

Asta pentru că liderii ruși văd protestele antiguvernamentale ca un element care face parte din planul Occidentului de a răsturna regimul.

Este destul de probabil ca Moscova să vadă protestele de amploare ca fiind o metodă de răsturnare a guvernului rus. 

Amenințări pentru Occident

Invazia Rusiei a început în dimineața zilei de 24 februarie, când Vladimir Putin a anunțat o „operațiune militară specială” pentru „demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei.

Pe 27 februarie, la doar câteva zile de la invadarea Ucrainei, Vladimir Putin a ordonat transferul forțelor strategice într-un mod special de serviciu de luptă.

La acel moment, președintele rus a amenințat țările occidentale că vor exista consecințe fără precedent dacă acestea interferează cu planurile sale în Ucraina.

În mai, Ministerul rus al Apărării a efectuat de două ori exerciții în regiunea Kaliningrad folosind sisteme de rachete Iskander, care sunt capabile să transporte focoase nucleare și să ajungă la mari distanțe, atingând capitale europene din vest.

De asemenea, propagandiștii Kremlinului amenință Occidentul cu rachetele Iskander-M amplasate în Belarus care „vor putea zdrobi toate forțele NATO". 

Articol recomandat de sport.ro
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 155. Trupele ucrainene depozitează în continuare muniție în locuri rezidențiale, susține Rusia

zelenski 3 mai
Zelenski afirmă că Ucraina va ajuta Europa „să reziste presiunii energetice ruse”

Ucraina se pregăteşte să-şi majoreze exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană pentru a ajuta Europa să "reziste presiunii energetice" a Moscovei, a declarat miercuri preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Andrii Kostin
Zelenski, despre noul procuror general al Ucrainei: O persoană cinstită, profesionistă, ştie cum să lucreze sistematic

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmă că noul procuror general al Ucrainei, Andrii Kostin, este "o persoană cinstită, profesionistă", care "ştie cum să lucreze sistematic".

centrala Vuhlehirsk
Rusia a preluat controlul asupra celei de-a doua mari centrale electrice din Ucraina

Forţele ruse au preluat controlul asupra celei de-a doua mari centrale electrice din Ucraina şi fac o "redesfăşurare masivă" de trupe în trei regiuni din sud, a afirmat un consilier prezidenţial ucrainean.

Anthony Blinken
Pentru prima dată de la izbucnirea războiului, Antony Blinken discută cu Serghei Lavrov

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a anunţat, miercuri, că intenţionează să discute în curând cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru prima data de la invazia rusă a Ucrainei la sfâşitul lui februarie.

 

Rosgvardia
Rusia a arestat peste 20 de „complici” ai armatei ucrainene în zonele ocupate din Ucraina. Armele confiscate la percheziții

Forţele de ocupaţie ruse au anunţat joi arestarea a peste 20 de "complici" ai armatei ucrainene în regiunile ocupate în Herson şi Zaporojie, în sudul Ucrainei.

zelenski 7 aprilie
„Nu vom ceda!”, transmite Moscovei Zelenski, încrezător în victoria armatei sale, de Ziua statalităţii Ucrainei

Rusia nu va reuşi să-i intimideze pe cetăţenii ucraineni prin teroarea atacurilor cu rachete, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu ocazia Zilei statalităţii ucrainene.

racheta
Peste douăzeci de rachete au fost lansate din Belarus asupra regiunii Cernigău

Peste douăzeci de rachete au fost lansate din Belarus asupra regiunii Cernihiv în dimineaţa zilei de joi, a anunţat armata ucraineană, relatează The Guardian.

Olena Zelenska
Olena Zelenska: Suntem sub stres constant din 24 februarie, iar situaţia nu se schimbă

Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat că întreaga ţară se află ”sub stres constant”, relatează BBC.

josep borrell
Josep Borrell: Dacă Rusia doreşte să „taie gazul” Uniunii Europene, nu va aştepta toamna sau iarna

Dacă Rusia doreşte să „taie gazul” Uniunii Europene, nu va aştepta să vină toamna sau iarna, a spus şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, care mai crede că este puţin probabil să survină o întrerupere „brutală” a furnizării gazului natural rusesc.

Rusia vrea reintroducerea pedepsei cu moartea. Medvedev: E timpul să închidem ambasadele, ne vom privi doar prin lunete
MAE, reacție promptă după ce Dmitri Medvedev a spus că o parte din teritoriul Ucrainei i-ar reveni și României

După ce Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a publicat pe contul său de Telegram o hartă cu teritoriul Ucrainei împărţit de mai multe ţări, printre care şi România, MAE român a reacționat în acest sens.

soldati, Rusia, rusi,
Serviciile secrete americane: Jumătate dintre trupele ruse trimise în Ucraina au fost ucise sau rănite

Rusia ar fi pierdut până acum aproape jumătate dintre trupele trimise în Ucraina. În cinci luni de la izbucnirea războiului, Moscova ar avea probleme serioase privind moralul soldaților.   

Joe Biden și Xi Jinping
Președintele Chinei îl avertizează pe Joe Biden: „Să nu ne jucăm cu focul în Taiwan”

Președintele Chinei Xi Jinping a avut o convorbire telefonică cu președintele american Joe Biden în care l-a avertizat pe liderul de la Casa Albă să „nu se joace cu focul” în Taiwan, conform Reuters.

Rusia a schimbat tactica în războiul din Ucraina și nimeni nu știe când se va opri. ”Oamenii de aici pur și simplu vor muri”
Teroarea rachetelor rusești a continuat și în ziua în care Ucraina a sărbătorit Ziua Statalității

"Fantezism și propagandă", a fost reacția Ministerului nostru de Externe, după ce Dmitri Medvedev a publicat o așa-zisă hartă care atribuie teritorii ale Ucrainei - României, Poloniei, și, cea mai mare suprafață, Rusiei.

olena zelenska
Olena Zelenska, pe coperta revistei Vogue: Fiecare ucrainean luptă în felul său pe front

Prima doamnă a Ucrainei și-a justificat apariția pe coperta revistei Vogue. Olena Zelenska și soțul ei, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, au fost fotografiați de Annie Liebovitz, celebra realizatoare de fotografii portret.

Citește și...
Serviciile secrete americane: Jumătate dintre trupele ruse trimise în Ucraina au fost ucise sau rănite
Serviciile secrete americane: Jumătate dintre trupele ruse trimise în Ucraina au fost ucise sau rănite

Rusia ar fi pierdut până acum aproape jumătate dintre trupele trimise în Ucraina. În cinci luni de la izbucnirea războiului, Moscova ar avea probleme serioase privind moralul soldaților.   

Război în Ucraina, ziua 155. Trupele ucrainene depozitează în continuare muniție în locuri rezidențiale, susține Rusia
Război în Ucraina, ziua 155. Trupele ucrainene depozitează în continuare muniție în locuri rezidențiale, susține Rusia

ȘtirileProTV.ro transmit în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

Pentru prima dată de la izbucnirea războiului, Antony Blinken discută cu Serghei Lavrov
Pentru prima dată de la izbucnirea războiului, Antony Blinken discută cu Serghei Lavrov

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a anunţat, miercuri, că intenţionează să discute în curând cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru prima data de la invazia rusă a Ucrainei la sfâşitul lui februarie.

 

Dmitri Medvedev, despre împărțirea Ucrainei: Cea mai mare parte aparține Rusiei, iar altele mai mici - Poloniei și României
Dmitri Medvedev, despre împărțirea Ucrainei: Cea mai mare parte aparține Rusiei, iar altele mai mici - Poloniei și României

Ucraina se pregăteşte să crească exporturile de energie către Uniunea Europeană, a anunțat miercuri președintele Volodimir Zelenski.

Război în Ucraina, ziua 154. Trupele Kremlinului afirmă că au distrus peste 100 de rachete HIMARS de fabricație americană
Război în Ucraina, ziua 154. Trupele Kremlinului afirmă că au distrus peste 100 de rachete HIMARS de fabricație americană

ȘtirileProTV.ro au transmis, miercuri, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia.

Recomandări
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice

În România există un deficit uriaș privind serviciile de recuperare. Astfel de unități sunt închise din cauza incompetenței autorităților, iar în unele județe nu există.

A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante
A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante

De vineri, timp de 30 de zile politicienii sunt în campanie electorală. Autoritatea care supraveghează desfășurarea alegerilor le-a interzis să mai organizeze spectacole, bâlciuri, focuri de artificii ori să le ofere alegătorilor orice fel de cadouri.

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani
Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete cumparate de la americani.