Joe Biden, de la un adolescent care se bâlbâia la cel de-al 46-lea președinte al SUA

×
Codul embed a fost copiat

Noul președinte Joe Biden are misiunea copleșitoare de a frâna decăderea democrației americane.

După aproape 50 de ani în serviciul public, senator și de două ori vicepreședinte al țării, Joe Biden promite să respecte moștenirea lui Barack Obama, și să unească țara în aceste vremuri tulburi. La 78 de ani, Joe Biden este cel mai bătrân președinte ales al Statelor Unite.

În copilărie şi adolescenţa, Joseph Robinette Biden Jr. se bâlbâia. A scăpat de necaz în tinereţe, chiar ţinând... discursuri. Şi erau atât de convingătoare, încât la nici 29 de ani a obţinut primul său mandat de senator la Washington.

În 1972, la câteva săptămâni după ce câştigase mandatul, şi-a pierdut soţia, Neilia, şi pe fetiţa lor de doar un an, într-un accident teribil, în care şi cei doi băieţi mai mari, Beau şi Hunter, au fost grav răniţi. A depus jurământul de senator în rezerva de spital a celor doi băieţi supravieţuitori.

Joe Biden: „Am refuzat să văd carcasa mașinii. Nu pot să văd aceste poze nici acum. Le-a luat două ore și jumătate să-mi scoată băieţii dintre fiare. Unul dintre ei era pe bancheta din spate, peste surioara lui, care murise, iar celălalt peste mama lui moartă. Voi (paramedicii, n.r.) le-ați salvat viețile”.

Citește și
Joe Biden
Joe Biden a depus jurământul în calitate de preşedinte al SUA: „Aceasta este ziua Americii, a democraţiei”
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

În iunie 2015, Beau Biden a murit de cancer cerebral, la numai 46 de ani, pe când era privit drept o stea în ascensiune a Partidului Democrat, urmând să candideze pentru funcţia de guvernator al statului Delaware. Din cauza acestor tragedii de familie, sistemul de sănătate este o chestiune personală pentru Biden.

De şase ori senator de Delaware, începând din 1972, Joe Biden îşi pune în lumina vasta experienţă şi se descrie drept mâna sigură, ghidul de încredere în vremuri nesigure.

Crede cu tărie în deschiderea către republicani şi, ca fost preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului, vorbeşte cu însufleţire despre rolul Americii de lider pe scena globală.

Biden figurează, însă, ca susținător al unei legi din 1994, pe care acum stânga americană o considera responsabilă de încarcerarea în masă şi sentinţele îndelungate.

Biden îşi reproşează, de asemenea, că a permis ca femeia care îl acuzase de hărţuire sexuală pe judecătorul Clarence Thomas, nominalizat pentru Curtea Supremă, să fie audiata şi pusă la zid de o comisie senatorială exclusiv masculină.

Prima sa încercare prezidenţială datează din 1988, dar a renunţat încă dinainte de alegerile primare din cauza unui scandal de plagiat. Citase dintr-o declaraţie a liderului laburist britanic Neil Kinnock, fără să-i atribuie spusele.

Joe Biden: „Am decis să-mi retrag candidatura la președinția SUA. Vor mai fi și alte campanii și nu le voi rata. Vor mai fi ocazii, alte locuri, alte vremuri, și voi fi acolo”.

Curând după retragere, Joe Biden a suferit două anevrisme, iar medicii i-au spus că o campanie electorală l-ar fi putut răpune.

A doua tentativă, în 2008, s-a oprit după alegerile primare din Iowa, când a obţinut sub 1% din voturi. Ulterior, Barack Obama i-a propus să facă echipă împreună.

În ianuarie 2009, Joe Biden devenea cel de-al 47-lea vicepreşedinte al SUA.

Lenny Steinhorn, American University: „Joe Biden a fost cu adevărat mâna dreaptă a președintelui Obama. Când se impunea luarea unor decizii, cu el se consulta președintele”.

Şi-a anunţat a treia candidatură la preşedinţie în 2019, la 2 ani după ce părăsise Casa Albă. În acest timp, Joe Biden şi soţia lui, Jill, au lansat Iniţiativa Biden pentru prevenirea, detectarea, diagnosticare cancerului şi cercetări în domeniul cancerului.

Nici nu începuse bine campania, şi candidatul a fost acuzat de interacţiuni nepotrivite cu diverse colaboratoare din trecut. Altfel spus, de atitudine din cale-afară de... prietenoasă. Biden a negat orice atingeri deplasate, dar a adăugat că înţelege că normele sociale s-au schimbat.

Joe Biden: „Am înţeles. Le aud spusele. O să fiu mult mai atent”.

A intrat în cursă drept favorit, dar, iniţial, în alegerile primare din Iowa şi New Hampshire, a suferit înfrângeri usturătoare. A revenit însă, preluând controlul de Super Tuesday.

Joe Biden, la acea vreme: „Sunt aici să raportez: suntem vii după Super Tuesday! Și, puteți să fiți siguri, campania noastră îl va trimite pe Donald Trump să-și facă bagajele, campania noastră își ia zborul! Veniți alături de noi!”

De-a lungul campaniei, a fost susţinut de soţia lui, Jill, care îi e alături de peste 40 de ani.

Joe şi Jill Biden, au împreună o fiică, pe Ashley.

Joe Biden, la 21 august 2020: „Dacă acum sunt un candidat democrat, voi fi un președinte american!”

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Donald Trump a părăsit Casa Albă: „Ne vom întoarce, într-un fel sau altul”
Donald Trump a părăsit Casa Albă: „Ne vom întoarce, într-un fel sau altul”

Preşedintele american Donald Trump a părăsit miercuri dimineaţă Casa Albă, cu câteva ore înainte de finalul mandatului său, fără să-l fi primit mai întâi pe succesorul său, Joe Biden, care va depune jurământul la prânz, relatează AFP şi DPA.

Joe Biden a depus jurământul în calitate de preşedinte al SUA: „Aceasta este ziua Americii, a democraţiei”
Joe Biden a depus jurământul în calitate de preşedinte al SUA: „Aceasta este ziua Americii, a democraţiei”

Noul președinte american Joe Biden și-a preluat mandatul, miercuri, în cadrul unei ceremonii neobișnuite pentru istoria americană.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.