Joe Biden, de la un adolescent care se bâlbâia la cel de-al 46-lea președinte al SUA

×
Codul embed a fost copiat

Noul președinte Joe Biden are misiunea copleșitoare de a frâna decăderea democrației americane.

După aproape 50 de ani în serviciul public, senator și de două ori vicepreședinte al țării, Joe Biden promite să respecte moștenirea lui Barack Obama, și să unească țara în aceste vremuri tulburi. La 78 de ani, Joe Biden este cel mai bătrân președinte ales al Statelor Unite.

În copilărie şi adolescenţa, Joseph Robinette Biden Jr. se bâlbâia. A scăpat de necaz în tinereţe, chiar ţinând... discursuri. Şi erau atât de convingătoare, încât la nici 29 de ani a obţinut primul său mandat de senator la Washington.

În 1972, la câteva săptămâni după ce câştigase mandatul, şi-a pierdut soţia, Neilia, şi pe fetiţa lor de doar un an, într-un accident teribil, în care şi cei doi băieţi mai mari, Beau şi Hunter, au fost grav răniţi. A depus jurământul de senator în rezerva de spital a celor doi băieţi supravieţuitori.

Joe Biden: „Am refuzat să văd carcasa mașinii. Nu pot să văd aceste poze nici acum. Le-a luat două ore și jumătate să-mi scoată băieţii dintre fiare. Unul dintre ei era pe bancheta din spate, peste surioara lui, care murise, iar celălalt peste mama lui moartă. Voi (paramedicii, n.r.) le-ați salvat viețile”.

Citește și
Joe Biden
Joe Biden a depus jurământul în calitate de preşedinte al SUA: „Aceasta este ziua Americii, a democraţiei”

În iunie 2015, Beau Biden a murit de cancer cerebral, la numai 46 de ani, pe când era privit drept o stea în ascensiune a Partidului Democrat, urmând să candideze pentru funcţia de guvernator al statului Delaware. Din cauza acestor tragedii de familie, sistemul de sănătate este o chestiune personală pentru Biden.

De şase ori senator de Delaware, începând din 1972, Joe Biden îşi pune în lumina vasta experienţă şi se descrie drept mâna sigură, ghidul de încredere în vremuri nesigure.

Crede cu tărie în deschiderea către republicani şi, ca fost preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului, vorbeşte cu însufleţire despre rolul Americii de lider pe scena globală.

Biden figurează, însă, ca susținător al unei legi din 1994, pe care acum stânga americană o considera responsabilă de încarcerarea în masă şi sentinţele îndelungate.

Biden îşi reproşează, de asemenea, că a permis ca femeia care îl acuzase de hărţuire sexuală pe judecătorul Clarence Thomas, nominalizat pentru Curtea Supremă, să fie audiata şi pusă la zid de o comisie senatorială exclusiv masculină.

Prima sa încercare prezidenţială datează din 1988, dar a renunţat încă dinainte de alegerile primare din cauza unui scandal de plagiat. Citase dintr-o declaraţie a liderului laburist britanic Neil Kinnock, fără să-i atribuie spusele.

Joe Biden: „Am decis să-mi retrag candidatura la președinția SUA. Vor mai fi și alte campanii și nu le voi rata. Vor mai fi ocazii, alte locuri, alte vremuri, și voi fi acolo”.

Curând după retragere, Joe Biden a suferit două anevrisme, iar medicii i-au spus că o campanie electorală l-ar fi putut răpune.

A doua tentativă, în 2008, s-a oprit după alegerile primare din Iowa, când a obţinut sub 1% din voturi. Ulterior, Barack Obama i-a propus să facă echipă împreună.

În ianuarie 2009, Joe Biden devenea cel de-al 47-lea vicepreşedinte al SUA.

Lenny Steinhorn, American University: „Joe Biden a fost cu adevărat mâna dreaptă a președintelui Obama. Când se impunea luarea unor decizii, cu el se consulta președintele”.

Şi-a anunţat a treia candidatură la preşedinţie în 2019, la 2 ani după ce părăsise Casa Albă. În acest timp, Joe Biden şi soţia lui, Jill, au lansat Iniţiativa Biden pentru prevenirea, detectarea, diagnosticare cancerului şi cercetări în domeniul cancerului.

Nici nu începuse bine campania, şi candidatul a fost acuzat de interacţiuni nepotrivite cu diverse colaboratoare din trecut. Altfel spus, de atitudine din cale-afară de... prietenoasă. Biden a negat orice atingeri deplasate, dar a adăugat că înţelege că normele sociale s-au schimbat.

Joe Biden: „Am înţeles. Le aud spusele. O să fiu mult mai atent”.

A intrat în cursă drept favorit, dar, iniţial, în alegerile primare din Iowa şi New Hampshire, a suferit înfrângeri usturătoare. A revenit însă, preluând controlul de Super Tuesday.

Joe Biden, la acea vreme: „Sunt aici să raportez: suntem vii după Super Tuesday! Și, puteți să fiți siguri, campania noastră îl va trimite pe Donald Trump să-și facă bagajele, campania noastră își ia zborul! Veniți alături de noi!”

De-a lungul campaniei, a fost susţinut de soţia lui, Jill, care îi e alături de peste 40 de ani.

Joe şi Jill Biden, au împreună o fiică, pe Ashley.

Joe Biden, la 21 august 2020: „Dacă acum sunt un candidat democrat, voi fi un președinte american!”

Citește și...
Donald Trump a părăsit Casa Albă: „Ne vom întoarce, într-un fel sau altul”
Donald Trump a părăsit Casa Albă: „Ne vom întoarce, într-un fel sau altul”

Preşedintele american Donald Trump a părăsit miercuri dimineaţă Casa Albă, cu câteva ore înainte de finalul mandatului său, fără să-l fi primit mai întâi pe succesorul său, Joe Biden, care va depune jurământul la prânz, relatează AFP şi DPA.

Joe Biden a depus jurământul în calitate de preşedinte al SUA: „Aceasta este ziua Americii, a democraţiei”
Joe Biden a depus jurământul în calitate de preşedinte al SUA: „Aceasta este ziua Americii, a democraţiei”

Noul președinte american Joe Biden și-a preluat mandatul, miercuri, în cadrul unei ceremonii neobișnuite pentru istoria americană.

Recomandări
Biden: „Acţiunile lui Putin sunt un semn că se zbate. Nu poate confisca teritoriul vecinului său şi să scape cu asta”
Biden: „Acţiunile lui Putin sunt un semn că se zbate. Nu poate confisca teritoriul vecinului său şi să scape cu asta”

Preşedintele SUA, Joe Biden, a afirmat, vineri, că Statele nu vor recunoaşte anexarea de către Rusia a unor noi teritorii din Ucraina.

Reacția lui Stoltenberg după ce Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO. „Ne concentrăm pe ajutorul imediat”
Reacția lui Stoltenberg după ce Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO. „Ne concentrăm pe ajutorul imediat”

Secretarul general al NATO a declarat, vineri seară, privind cererea de „aderare accelerată” a Ucrainei, că ușile Alianței rămân deschise, dar o decizie în acest va trebui luată de toate cele 30 de state membre.

Vladimir Putin susţine în Piaţa Roşie că Rusia va obţine ''victoria'' în conflictul din Ucraina
Vladimir Putin susţine în Piaţa Roşie că Rusia va obţine ''victoria'' în conflictul din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a adresat mulţumii strânse vineri în Piaţa Roşie pentru un concert priilejuit de anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie, Lugansk şi Doneţk.