Joe Biden a împlinit 78 de ani, cu două luni înainte de preluarea funcției de președinte al Statelor Unite

Ultima actualizare: 20-11-2020 18:45
Alegeri SUA 2020. Cine e Joe Biden, noul președin...
Rezultate alegeri SUA 2020. Joe Biden a câștigat...

Joe Biden, președintele-ales al Statelor Unite, a împlinit vineri vârsta de 78 de ani.

 

Aniversarea lui Joe Biden vine cu exact două luni înainte de ziua în care va fi învestit oficial în funcția de președinte al Statelor Unite.

Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama va depune jurământul la 20 ianuarie 2021, devenind cu această ocazie cel mai vârstnic preşedinte din istoria Statelor Unite.

Echipa de campanie a lui Biden nu a anunţat niciun eveniment special pentru aniversarea de vineri.

Joe Biden avea prevăzute pe agenda zilei o întâlnire în fieful său din Wilmington, statul Delaware, cu preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi (80 de ani) şi cu Chuck Schumer, liderul minorităţii democrate din Senat, care luni împlineşte 69 de ani.

Cine este Joe Biden, președintele-ales al Statelor Unite

 

Joe Biden s-a născut în data de 20 noiembrie 1942, în Scranton, Pennsylvania, dar s-a mutat în Delaware în copilărie. A absolvit Universitatea din Delaware în anul 1965 și Facultatea de Drept din cadrul Universității Syracuse în 1968.

Democratul a îndeplinit timp de 36 de ani funcția de senator al statului Delaware (1973-2009), iar apoi a devenit vicepreședinte în ambele mandate ale președintelui Barack Obama.

Joe Biden a fost căsătorit de două ori și a avut patru copii. Prima soție și doi dintre copii au decedat.

Una dintre prioritățile principale ale lui Joe Biden rămâne sistemul de sănătate, problemă pe care o discută în mod frecvent în contextul unor tragedii personale, conform New York Times. Biden și-a pierdut prima soție, Neilia Biden și fiica în vârstă de un an, Naomi, în urma unui accident de mașină produs în anul 1972. Ulterior, fiul său, Beau Biden, a murit în anul 2015 în urma unei tumori cerebrale.

De asemenea, fiul său, Hunter Biden, a suferit de o dependență de droguri, despre care atât el, cât și Joe Biden, au vorbit deschis în mai multe rânduri.

CITEȘTE ȘIProblemele de sănătate de care suferă Hunter, fiul lui Joe Biden. Cum a încercat Donald Trump să profite politic de situație

 

Joe Biden, cel mai în vârstă președinte din istoria Statelor Unite

 

Odată cu împlinirea vârstei de 78 de ani, Joe Biden a devenit cel mai în vârstă președinte al Statelor Unite.

Recordul precedent era deținut de Donald Trump, care avea 70 de ani în momentul în care a preluat funcția de președinte.

Înaintea lui Trump, recordul de cel mai în vârstă preşedinte era deţinut de Ronald Reagan, care avea aproape 70 de ani când a depus jurământul în 1981.

Înainte de Reagan, ar trebui mers în urmă cu peste 140 de ani, până la preşedintele William Henry Harrison. El avea 67 de ani când a fost ales în 1840, însă a devenit preşedintele cu cel mai scurt mandat, murind de o infecţie la plămâni în a 32-a zi după preluarea funcţiei.

Programul politic al lui Joe Biden

 

În contextul în care Statele Unite se confruntă cu pandemia de Covid-19 și inegalitatea rasială, Joe Biden s-a angajat să creeze noi oportunități pentru angajați, să reinstituie măsurile de protecție a mediului și dreptul la sănătate, precum și unele alianțe internaționale, conform BBC.

Coronavirus 

 

Pentru a combate coronavirusul, cea mai gravă problemă cu care se confruntă în prezent Statele Unite, Joe Biden vrea să implementeze testarea gratuită pentru toți americanii și să angajeze 100.000 de persoane care să lucreze la un program de depistare a cazurilor.

De asemenea, Joe Biden consideră că fiecare guvernator ar trebui să introducă obligativitatea purtării măștii în statul pe care îl conduce.

Locuri de muncă și Economie

 

Propunerile economice ale lui Joe Biden, numite „Reconstruiește mai bine”, sunt menite să mulțumească două categorii sociale care susțin în mod tradițional Partidul Democrat – tinerii și clasa muncitoare.

În ceea ce privește salarizarea, Biden vrea să crească salariul minim pe economie la 15 dolari/oră, o măsură populară printre tineri, care a reprezentat de asemenea și un semn că partidul se îndreaptă spre stânga.

Fostul vicepreședinte american vrea să investească 2 trilioane de dolari în energie verde, considerând că producția „verde” va ajuta clasa de mijloc, care în general au slujbe în fabrici.

Rasism și Justiție

 

În urma protestelor rasiale care au zguduit Statele Unite anul acesta, democratul recunoaște că rasismul încă este prezent și trebuie adresat prin programe sociale și economice care să susțină minoritățile.

Un punct principal al programului de reconstrucție al lui Biden este crearea unui fond de investiții de 30 de miliarde de dolari pentru minorități.

În ceea ce privește sistemul de justiție, Biden a evoluat de la poziția fermă și des criticată asupra infracțiunilor pe care o avea în anii 90.

În prezent, Biden propune politici pentru reducerea numărului de persoane încarcerate, dorește să adreseze problema discriminării pe bază de rasă, sex și venituri în sistemul judiciar și reabilitarea deținuților eliberați.

Sănătate

 

Joe Biden dorește să extindă programul de asigurări de sănătate creat în perioada președintelui Barack Obama și să implementeze un plan prin care aproximativ 97% dintre americani ar urma să fie asigurați.

Deși nu este chiar sistemul universal de asigurări de sănătate propus de mai mulți membri ai partidului său, fostul vicepreședinte vrea să le dea tuturor opțiunea de a se înrola într-un sistem public de asigurare similar cu Medicare, care oferă beneficii medicale persoanelor vârstnice.

Imigrație 

 

În primele 100 de zile de președinție, Biden a promis că va inversa toate politicile lui Trump care separă părinții de copii la granița dintre SUA și Mexic.

De asemenea, democratul vrea să înlăture limita numărului de aplicanți pentru azil și să scoată interdicția de călătorie pentru mai multe țări majoritar musulmane.

Biden a promis că va proteja „visătorii”, persoanele care au fost aduse ilegal în Statele Unite când erau copii și cărora le-a fost permis să rămână sub o legislație a președintelui Barack Obama.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO