Trump a recunoscut pentru prima dată că Biden a câștigat alegerile, dar își menține acuzațiile de fraudă

Ultima actualizare: 16-11-2020 10:16

Preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, a recunoscut public pentru prima dată, duminică, faptul că rivalul său democrat, Joe Biden, a câştigat alegerile din 3 noiembrie, deşi i-a atribuit victoria unei presupuse fraude.

"A câştigat pentru că alegerile au fost Falsificate", a postat preşedintele republican pe Twitter, potrivit Agerpres.

Într-un alt tweet postat ulterior, după mai mult de o oră, preşedintele republican în vârstă de 74 de ani a scris: "A câştigat doar în ochii FAKE NEWS MEDIA. Nu recunosc NIMIC! Avem un drum lung de parcurs. Acesta a fost un scrutin FALSIFICAT!''.

Trump a susţinut că alegerile au fost falsificate prin buletine de vot "ilegale", făcând aluzie la buletinele de vot trimise prin poştă pe care le-a criticat fără temei ca fiind vulnerabile la frauda electorală. El a insistat, de asemenea, că observatorilor republicani ai alegerilor li s-a refuzat pe nedrept accesul pentru a urmări procesul de despuiere a urnelor la unele secţii.

Procese intentate în mai multe state cheie

 

Stafful său de campanie a intentat procese în mai multe state cheie, însă unele dintre ele au fost respinse rapid. Au crescut îngrijorările că disputa ar putea complica procesul de transfer al puterii.

În cursa pentru Casa Albă, un candidat câştigător trebuie să obţină cel puţin 270 din 538 de voturi ale Colegiului Electoral alocate celor 50 de state şi districtului Columbia. Candidatul care câştigă votul popular într-un stat obţine voturile electorale ale acelui stat, de obicei după principiul ''câştigătorul ia totul''.

Potrivit proiecţiilor principalelor mass-media din ţară, Biden, fost vicepreşedinte în mandatul predecesorului lui Trump, Barack Obama, a obţinut un total de 306 voturi electorale, în comparaţie cu 232 pentru Trump. Însă liderul republican nu şi-a recunoscut încă înfrângerea şi s-a dedicat răspândirii teoriilor conspiraţiei despre o presupusă fraudă electorală, fără să aducă probe.

Sâmbătă, mii de susţinători ai săi au mărşăluit în centrul Washingtonului pentru a protesta împotriva acestei presupuse fraude electorale la un miting care a dus la violenţe noaptea târziu împotriva detractorilor acestuia.

Preşedintele ales va depune jurământul pe 20 ianuarie 2021, dată prevăzută în Constituţie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO