Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.
Această afirmație a fost făcută miercuri de un oficial american, potrivit Reuters.
Rachetele au fost incluse într-un pachet de ajutor militar de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina, aprobat de președintele american Joe Biden la 12 martie, a declarat oficialul american, vorbind sub rezerva anonimatului.
Oficialul nu a vrut să spună câte rachete au fost trimise.
Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a confirmat, în cadrul unui briefing pentru reporteri, că un "număr semnificativ" de rachete a fost trimis în Ucraina și a spus că "vom trimite mai multe".
El a spus că Ucraina s-a angajat să folosească armele doar în interiorul Ucrainei, nu în Rusia.
Unele dintre rachete au fost cuprinse într-un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, aprobat miercuri de președintele Joe Biden, a precizat Sullivan.
Rachetele au fost folosite pentru prima dată în 17 aprilie, fiind lansate împotriva unui aerodrom rusesc din Crimeea care se află la aproximativ 165 km de linia frontului ucrainean, a precizat oficialul.
El a mai precizat că Ucraina a mai folosit armele în timpul nopții împotriva forțelor rusești din sud-estul Ucrainei.
Trimiterea sau nu a sistemelor de rachete tactice ale armatei (ATACMS) cu o rază de acțiune de până la 300 km a fost un subiect de dezbatere în cadrul administrației Biden timp de luni de zile. ATACMS cu rază medie de acțiune au fost furnizate în septembrie anul trecut.
Inițial, Pentagonul s-a opus desfășurării rachetelor cu rază lungă de acțiune, temându-se că pierderea rachetelor din stocul american ar afecta pregătirea militară a SUA. De asemenea, existau temeri că Ucraina le-ar putea folosi pentru a ataca ținte din interiorul Rusiei.
Utilizarea de către Rusia a rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune furnizate de Coreea de Nord împotriva Ucrainei în decembrie și ianuarie, în ciuda avertismentelor publice și private ale SUA de a nu face acest lucru, a dus la o schimbare de opinie, a declarat oficialul american.
De asemenea, un factor în luarea deciziei SUA a fost faptul că Rusia a vizat infrastructura critică a Ucrainei, a spus oficialul.
"Am avertizat Rusia în legătură cu aceste lucruri", a spus oficialul.
La sfârșitul lunii ianuarie, armata americană a găsit o modalitate de a-și satisface preocupările legate de pregătirea militară, ceea ce a permis administrației SUA să meargă mai departe. Au început să achiziționeze noi rachete de pe linia de producție Lockheed-Martin (LMT.N), pe o nouă filieră de producție.
Biden s-a întâlnit cu echipa sa de securitate națională la mijlocul lunii februarie și a fost de acord să accepte recomandarea unanimă a consilierilor săi de a trimite rachetele în Ucraina. La discuție au participat consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan, secretarul apărării Lloyd Austin, secretarul de stat Antony Blinken și președintele Statului Major Întrunit C.Q. Brown.
Provocarea în acel moment a fost să se găsească o modalitate de a plăti rachetele. Statele Unite își epuizaseră toate opțiunile de finanțare, iar blocajul din Congres a împiedicat acordarea de noi ajutoare. O oportunitate a apărut în martie, când mai multe contracte ale Pentagonului au fost licitate. Biden a reușit să folosească diferența pentru a trimite asistență în valoare de 300 de milioane de dolari către Ucraina.
Biden i-a spus echipei sale să includă ATACMS cu rază lungă de acțiune în acest pachet de finanțare, dar să facă acest lucru în secret, pentru a menține securitatea operațională și elementul surpriză pentru Ucraina, a declarat oficialul.