Japonia nu se uită la bani când e vorba de pisici. Ce decizie a luat pentru ocrotirea unei specii rare
Una dintre cele mai frumoase insule din Japonia și din lume, care găzduiește o specie de pisici sălbatice pe cale de dispariție, va fi mai greu de vizitat după ce autoritățile au restricționat accesul turiștilor.
Insula Iriomote, din prefectura Okinawa, primea anual aproximativ 300.000 de turiști din toată lumea. Autoritățile japoneze au decis să reducă drastic numărul acestora pentru a proteja cele aproximativ 100 de pisici dintr-o rasă pe cale de dispariție.
Pentru a preveni supraturismul și pentru a proteja habitatul pisicilor sălbatice, o specie pe cale de dispariție originară insulei, autoritățile au decis ca insula Iriomote să fie vizitată doar de 1.200 de turiști pe zi, potrivit unui anunț al guvernului prefectural Okinawa.
Într-un an, pe insulă ajungeau aproximativ 300.000 de turiști, iar noul plafon va reduce semnificativ acest număr, la doar 33.000 de turiști pe an.
Creșterea numărului de vizitatori în perioadele de vârf ale anului au afectat sursele de apă, spun autoritățile, iar mai multe accidente rutiere au dus la rănirea și chiar moartea unor pisici sălbatice din insulă, care sunt o specie protejată la nivel național în Japonia.
Iriomote, a doua cea mai mare insulă din Okinawa și parte a grupului de insule Yaeyama, este renumită în lume pentru frumusețea sa naturală.
Deoarece este mai aproape geografic de Taiwan decât cea mai mare parte a Japoniei, insula are un climat cald pe tot parcursul anului, ceea ce o face o destinație populară pentru snorkeling, scufundări, înot și drumeții.
O altă insulă cu o specie pe cale de dispariție care are nevoie de protecție este Insula Komodo din Indonezia, unde se află dragonul Komodo.
Guvernul indonezian a îngreunat accesul spre cele mai mari șopârle din lume, cu o taxă de 3,75 milioane de rupii (252 USD) pentru călătorii care vizitează insula.
Inițial, autoritățile plănuiseră să interzică în întregime turismul, dar a stabilit în schimb un sistem taxe.