Cum arată avionul cu care a zburat Iohannis în Asia. A făcut escale la Sibiu și Baku. FOTO
Președintele Klaus Iohannis se află săptămâna aceasta într-un turneu asiatic. Luni a ajuns în Japonia, unde a fost primit de Împăratul Naruhito și apoi urmează să ajungă în Singapore, unde se va întâlni cu președintele Halimah Yacob.
Klaus Iohannis s-a deplasat în Asia alături de soția sa, Carmen, cu un avion Boeing 737-900ER(BBJ) Global Jet, cu o capacitate de numai 19 pasageri, potrivit Boarding Pass.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu acest avion, președintele țării a călătorit pe ruta București - Sibiu - Tokyo Haneda în 4-5 martie 2023.
Deoarece autonomia avionului este insuficientă pentru un zbor fără escală din Sibiu până în capitala Japoniei, piloții au efectuat o oprire pentru realimentare în Baku (Azerbaidjan), mai scrie Boarding Pass.
Durata zborului dintre București și Sibiu a fost de 31 de minute, cea a zborului dintre Sibiu și Baku a fost de două ore și 48 de minute, iar zborul dintre Baku și Tokyo a avut o durată de nouă ore, conform sursei citate.
De ce a mers Iohannis în Asia
Preşedintele este în vizită oficială în Japonia în perioada 6 - 8 martie, unde are întrevederi cu împăratul Japoniei, Naruhito, cu prim-ministrul nipon, Fumio Kishida, precum şi cu preşedinţii celor două Camere ale Dietei Naţionale a Japoniei.
Vizita oficială în Japonia include şi o deplasare la Kyoto, pentru întrevederi la nivelul autorităţilor locale.
„Principalul obiectiv şi eveniment al acestei vizite este ridicarea relaţiei bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, prin semnarea de către preşedintele României şi prim-ministrul Japoniei a Declaraţiei comune de instituire a Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia. Semnarea documentului încheie un amplu proces de consultări şi negocieri, la cinci ani de la adoptarea deciziei de lansare a acestui Parteneriat Strategic, în cadrul dialogului dintre preşedintele Klaus Iohannis şi fostul premier nipon Shinzo Abe, de la Bucureşti. Acesta este al doilea parteneriat strategic încheiat cu un stat asiatic, după cel cu Coreea de Sud”, a transmis Administrația prezidențială.
Vezi AICI ce prevede parteneriatul strategic al României cu Japonia. Documentele parafate la Tokyo
Vizita de stat a preşedintelui Iohannis în Singapore, care va avea loc în perioada 9 - 10 martie, va marca intrarea relaţiei bilaterale într-o nouă etapă de dezvoltare. Este prima vizită la nivel de preşedinte al României în această ţară în ultimii 20 de ani, respectiv în contextul în care în anul 2022 au fost sărbătoriţi 55 de ani de relaţii bilaterale.
Şeful statului va avea convorbiri oficiale cu omologul din Singapore, Halimah Yacob, şi cu prim-ministrul Lee Hsien Loong.
"Obiectivul principal al acestei vizite este dinamizarea relaţiilor bilaterale, în acord cu potenţialul acestora, mai ales în plan economic-investiţional. Agenda vizitei de stat în Singapore cuprinde şi intensificarea cooperării în domeniile IT, educaţie, cercetare, securitate alimentară, conectivitate, securitate cibernetică şi înalte tehnologii, combaterea schimbărilor climatice şi tranziţia verde", informează Administraţia Prezidenţială.