Italia înregistrează cel mai mare număr de decese din cauza pandemiei: peste 64.000 de morţi
Italia a depăşit Marea Britanie, ajungând din nou să aibă cel mai mare număr de decese din cauza pandemiei de coronavirus: peste 64.000 de morţi.
Pe de altă parte, Germania va impune noi măsuri de lockdown, chiar înainte de Sărbători, a anunțat cancelarul Angela Merkel. În America începe luni campania de vaccinare anti-Covid, după ce serul Pfizer BioNTech a fost autorizat pentru administrare în regim de urgență.
„Nu am reuşit să ţinem sub control pandemia de Covid-19 în Germania, cu măsurile pe care le-am luat până acum”, a spus cancelarul Angela Merkel, după o zi cu 20.200 noi cazuri de infectare depistate şi 320 de decese.
Merkel a anunţat impunerea unor noi restricţii. Din 16 decembrie şi până pe 10 ianuarie cel puţin, şcolile vor fi închise, la fel ca şi cele mai multe magazine. Contactele sociale vor fi limitate şi mai mult. Şi, pe cât posibil, angajaţii vor lucra de acasă.
Angela Merkel: „Menţinem regula întâlnirii a cel mult cinci persoane din două familii care nu locuiesc în aceeaşi casă. Va fi o excepţie doar pentru vacanţa de Crăciun, între 24 şi 26 decembrie, dar nu şi de Revelion şi Anul nou”.
Pandemia se extinde necruţător şi în America. Sâmbătă a fost înregistrat încă un record sumbru: peste 3.300 de decese asociate cu Covid, în numai 24 de ore. Numărul infectărilor cu coronavirus a trecut de 16 milioane. Începe, însă, campania de vaccinare anti-Covid, după ce serul Pfizer BioNTech, care oferă o protecţie de 95%, conform testelor clinice, a fost autorizat pentru administrare în regim de urgență.
Gen. Gus Perna: „Este cu adevărat o zi istorică. Timp de şapte luni, am realizat cel mai mare parteneriat public-privat din timpurile moderne. Medici, oameni de ştiinţă, muncitori din fabrică, lucrători ai serviciilor logistice şi alte sute de oameni au conlucrat pentru un singur scop: salvarea vieţilor şi oprirea pandemiei”.
Generalul Perna, care coordonează campania de vaccinare a guvernului american, denumită Operaţiunea Warp Speed, a spus că este „sută la sută încrezător” că dozele de vaccin necesare pentru „înfrângerea inamicului Covid” vor fi transportate în siguranţă, de la fabrica Pfizer din Michigan.
Gen. Gus Perna: „Mă aştept ca primele transporturi să ajungă luni dimineaţă. Chiar acum, dozele sunt ambalate în cutii speciale, cu accent pe controlul calităţii”.
În următoarele trei zile, 3 milioane de doze de vaccin urmează să ajungă la aproximativ 640 de centre de vaccinare din America.
Gen. Gus Perna: „După calculele noastre, cred că vom avea 40 de milioane de doze”.
Primii inoculaţi, conform recomandărilor experţilor, vor fi cadrele medicale din linia întâi şi rezidenţii din căminele de bătrâni şi centrele de îngrijire.
Gen. Gustave Perna: „Vom termina doar când fiecare american va avea acces la vaccin”.
Un alt ser anti-Covid promiţător, cel al companiei americane Moderna, ar urma să primească aprobarea până al sfârşitul acestei luni. Însă, conform publicaţiei New York Magazine, acest vaccin ar fi fost conceput încă din 13 ianuarie - la două zile după ce a fost publicată structura genetică a virusului SARS-CoV-2, chiar înainte ca autorităţile chineze să recunoască faptul că virusul poate fi transmis de la om la om. Abia după o săptămână avea să fie confirmat primul deces de Covid din Statele Unite.