Israelul ar putea interveni militar impotriva Iranului inaintea SUA, avertizeaza Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat la un post american de televiziune ca Israelul ar putea interveni militar inaintea Statelor Unite impotriva programului nuclear iranian.
"Suntem mai aproape (de Iran) decat Statele Unite. Suntem mai vulnerabili. Deci, va fi necesar sa abordam aceasta intrebare, si anume cum sa oprim Iranul, poate chiar inaintea Statelor Unite", a avertizat Netanyahu intr-un interviu pentru postul CBS.
"In Iran exista un nou presedinte. El il critica pe predecesorul sau pentru ca a fost un lup deghizat in lup. Strategia sa este sa fie un lup deghizat in oaie, si anume sa zambeasca in timp ce fabrica bomba" atomica, a apreciat el.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Ei se apropie de linia rosie. Nu au depasit-o inca", a declarat din nou premierul israelian, referindu-se la pragul incepand de la care Iranul va fi, in opinia sa, capabil sa fabrice prima sa arma nucleara. "Este necesar sa li se spuna, fara vreo ambiguitate, ca acest lucru nu va fi permis", a continuat el.
In opinia premierului israelian, Iranul dispune de aproximativ 190 de kilograme de uraniu imbogatit la un nivel de 20% din cele 250 de kilograme necesare in vederea fabricarii unei bombe atomice.
Hassan Rohani, un lider religios moderat, a fost ales pe 14 iunie la conducerea Iranului si ii va succeda lui Mahmoud Ahmadinejad pe 3 august.
Un oficial israelian a avetizat, in acelasi timp, ca Iranul ar putea sa incerce sa prezinte o oferta marilor puteri, cu care urmeaza sa se intalneasca marti pe tema programului sau nuclear controversat.
Teheranul ar putea sa propuna "o oprire temporara" a imbogatirii uraniului sau chiar "o conversie posibila la un nivel inferior a unei parti a uraniului imbogatit la nivelul de 20%", cu scopul de a obtine o "anulare partiala a sanctiunilor" internationale.
"Aceasta este o concesie nesemnificativa", a declarat pentru AFP oficialul israelian, sub protectia anonimatului, apreciind ca acest lucru ar constitui "alt exemplu al politicii deliberate a regimului iranian care incearca sa insele comunitatea internationala".
"Israelul se va opune total unei asemenea idei iraniene si va respinge propuneri care nu vor include (...) o oprire completa a oricarei imbogatiri a uraniului, retragerea din Iran a oricarui material imbogatit, inchiderea instalatiei ilegale de la Qom si oprirea totala a activitatii la reactorul de plutoniu", a mai declarat aceasta sursa.
Netanyahu a refuzat, de asemenea, sa confirme sau sa infirme informatii aparute in presa americana potrivit carora Israelul este responsabil de mai multe explozii la depozite de munitie in Siria, in apropierea orasului portuar Lattakia, pe 5 iulie.
Potrivit CNN, vineri, si editiei de duminica a New York Times (NYT), Israelul a efectuat raiduri aeriene impotriva acestor depozite cu scopul de a impiedica utilizarea unor rachete impotriva flotei sale.
"Imediat ce se intampla ceva in Orientul Mijlociu este acuzat Israelul", a comentat Netanyahu. "Nu obisnuiesc sa spun ceea facem sau nu facem. Pot sa va spun ca politica mea este sa impiedic transferul de arme periculoase catre (miscarea siita libaneza) Hezbollah si alte grupari teroriste", a adaugat el.
Potrivit cotidianului american, care citeaza oficiali americani sub protectia anonimatului, raidul aerian viza rachete de croaziera antinava de tip Iahont, vandute regimului de la Damasc de catre Rusia.
Citeste si:
Tarile in care mita e la ea acasa. Unde exista cele mai mari cazuri de coruptie
Doar doua state in lume au somaj 0