Inceputul declinului. Mahmoud Ahmadinejad ajunge la tribunal dupa o plangere a sefului Parlamentului

Mahmoud Ahmadinejad

Presedintele iranian in exercitiu Mahmoud Ahmadinejad a fost convocat la tribunalul penal dupa o plangere a presedintelui Parlamentului, Ali Larijani, a anuntat luni site-ul oficial al Guvernului.

Deocamdata, motivul convocarii nu a fost precizat, relateaza AFP.

Relatiile dintre Ahmadinejad, care ii va ceda locul la 3 august 2013 presedintelui ales Hassan Rohani, si Larijani s-au deteriorat in ultimele luni, cu acuzatii publice reciproce de coruptie si nepotism.

"Tribunalul penal din Teheran l-a convocat pe presedintele Mahmoud Ahmadinejad (...)", afirma site-ul oficial. "Convocarea a fost trimisa dupa o plangere a lui Ali Larijani si a presedintelui unei comisii a Parlamentului".

"Motivele exacte ale convocarii nu sunt precizate", adauga site-ul, subliniind ca Ahmadinejad va comparea in fata tribunalului la 26 noiembrie.

Citește și
Hassan Rohani
Moderatul Hassan Rohani a cerut "recunoasterea drepturilor" Iranului, dupa ce a castigat alegerile
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Comunitatea internationala se declara dispusa sa colaboreze cu noul presedinte iranian

Tarile occidentale si-au exprimat speranta, la acest sfarsit de saptamana, ca noul presedinte iranian Hassan Rohani va raspunde asteptarilor comunitatii internationale privind dosarul nuclear si Siria, in timp ce Israelul cere mentinerea presiunii asupra Iranului, relateaza AFP.

Statele Unite au declarat ca "raman pregatite sa colaboreze direct" cu Teheranul pe tema programului nuclear iranian dupa victoria lui Rohani, considerat un moderat. Casa Alba a afirmat ca un astfel de angajament va avea "ca scop gasirea unei solutii diplomatice care ar calma ingrijorarile comunitatii internationale cu privire la programul nuclear iranian".

Israelul le-a cerut, la randul sau, duminica, marilor puteri sa mentina presiunea asupra Iranului, prin vocea ministrului Informatiilor, care a apreciat ca este putin probabil ca aceasta noua presedintie sa incetineasca programul nuclear iranian.

"Ipoteza de lucru trebuie sa fie "Ghidul Suprem, ayatollahul Ali) Khamenei, care conduce acest program de 24 de ani, va continua sa il conduca si, prin urmare, in lipsa unei presiuni neintrerupte asupra Iranului, nu va fi nicio sansa sa vedem schimbari semnificative in strategia nucleara", a declarat Yuval Steinitz pentru postul de radio militar.

Cu o zi inainte, Israelul a minimalizat rolul noului presedinte, subliniind rolul decident al lui Khamenei si a pus la indoiala implicit moderatia atribuita lui Rohani.

Sefa diplomatiei UE, Catherine Ashton, s-a declarat "ferm hotarata sa lucreze cu noii lideri iranieni in vederea unei solutii diplomatice rapide in dosarul nuclear".

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, l-a "felicitat calduros" pe Rohani si "va continua sa incurajeze Iranul sa joace un rol constructiv in afacerile regionale si internationale".

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a felicitat duminica pe Hassan Rohani si a declarat ca "este increzator ca noul presedinte va lucra pentru prosperitatea Iranului, un prieten al Rusiei, si pentru relatii mai stranse" intre cele doua tari, a declarat Putin intr-un mesaj adresat lui Hassan Rohani.

Mare Britanie i-a cerut lui Hassan Rohani "sa puna Iranul pe un nou drum", in special "aplecandu-se asupra ingrijorarilor comunitatii internationale cu privire la programul sau nuclear, pentru progresul unei relatii constructive cu comunitatea internationala si prin ameliorarea situatiei politice si a drepturilor omului", intr-un comunicat al Ministerului de Externe.

Pentru Franta, "asteptarile comunitatii internationale cu privire la Iran sunt puternice, in special in privinta programului nuclear si al angajamentului sau in Siria. Suntem pregatiti sa lucram in acest sens cu noul presedinte", a declarat ministrul Afacerilor Externe, Laurent Fabius.

Ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, a salutat "un vot in Iran pentru reforme si o politica externa constructiva".

Italia, la randul sau, "spera ca va fi posibil, cu noul Guvern al presedintelui iranian Rohani, sa lucram la dezvoltarea relatiilor bilaterale si la inceperea fara intarziere a unei perioade de intelegere si un dialog constructiv", a declarat seful diplomatiei Emma Bonino.

Omologul sau din Japonia, Fumio Kishida, a cerut duminica Iranului sa "faca progrese concrete pentru rezolvarea pasnica" a problemei nucleare, "gratie unui dialog serios cu comunitatea internationala".

Mai multe monarhii arabe din Golf, ale caror relatii cu Iranul sunt tensionate, i-au adresat duminica felicitari noului presedinte. "Aspiram sa lucram cu dumneavoastra in interesul regiunii si al popoarelor noastre", a declarat presedintele EMIRATELOR ARABE UNITE, seicul Khalifa ben Zayed Al-Nahyane, intr-o telegrama adresata presedintelui ales.

Coalitia opozitiei din SIRIA i-a cerut lui Hassan Rohani sa revada pozitia tarii sale care sustine ferm regimul lui Bashar al-Assad. Ea "apreciaza ca este de datoria sa sa ii ceara noului presedinte al Iranului sa rectifice erorile comise de conducerea iraniana".

Presedinta Consiliului National al Rezistentei Iraniene (CNRI, opozitia in exil) Maryam Radjavi a denuntat o "mascarada electorala a regimului mollahilor de teama unei revolte".

Miscarea siita libaneza Hezbollah a apreciat ca noul presedinte este "purtator de speranta".

Rohani a promovat in timpul campaniei o flexibilitate mai mare fata de Occident in privinta dosarului nuclear pentru a pune capat sanctiunilor care au plonjat tara intr-o grava criza economica. Hassan Rohani a evocat, de asemenea, posibile discutii directe cu Statele Unite, inamicul istoric al Iranului.

El a precizat totusi ca "guvernarea sa nu va fi una a compromisului si capitularii".

Presa iraniana saluta alegerea la presedintie a moderatului Hassan Rohani

Presa iraniana a salutat la unison, duminica, victoria moderatului Hassan Rohani la presedintie, insistand asupra mobilizarii puternice a electorilor pentru "moderatie" in fata "extremismului", relateaza AFP.

"Soarele moderatiei rasare", a anuntat cotidianul Arman. Etemad evoca "salutul Iranului pentru seicul sperantei" publicand pe coperta o fotografie a lui Hassan Rohani, zambitor si facand gestul victoriei.

Pentru cotidianul reformator Shargh, alegerea lui Rohani inseamna "revenirea sperantei si victoria reformatorilor si moderatilor" care si-au unit fortele in fata conservatorilor divizati. Voturile conservatorilor au fost impartite intre patru candidati.

Ziarele revin, de asemenea, asupra deciziei cruciale a candidatului reformator Mohammad Reza Aref, care s-a retras din cursa in favoarea lui Rohani cu cateva zile inaintea scrutinului. "Rohani va locui pe strada Pasteur (adresa presedintiei iraniene), iar Mohammad Reza Aref va intra in istorie", afirma cotidianul reformator Aftab (Soare).

Publicatiile conservatoare preferau sa insiste asupra "victoriei poporului iranian", reluand mesajul Ghidului Suprem, Ali Khamenei, in timp ce rata de participare a atins oficial 72,7 la suta. "Adevaratul invingator este poporul iranian", titreaza cotidianul Tehran Emrooz, care a militat in favoarea primarului din Teheran, conservatorul Mohammad Bagher Ghalibaf.

Cotidianul ultraconservator Vatan Emrooz foloseste un joc de cuvinte usor, titrand: "Un cleric ales la guvernare", "Rohani" insemnand cleric in persana.

Pentru cotidianul Jomhouri Eslami, "alegerea lui Hassan Rohani inseamna un DA al iranienilor pentru moderatie si un NU extremismului". Rohani "trimite mesajul ca iranienii urasc gandirea extremista si vor ca moderatia sa conduca tara", adauga editorialistul.

Dar, subliniaza el, "moderatia nu inseama sa faci compromisuri cu puterile dominante (occidentale) si sa uiti de drepturile poporului iranian". Pentru a obtine recunoasterea drepturilor sale, presedintele trebuie sa se sprijine pe "ratiune si logica", afirma cotidianul.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Portretul noului presedinte Hassan Rohani, un cleric moderat la conducerea Iranului
Portretul noului presedinte Hassan Rohani, un cleric moderat la conducerea Iranului

Noul presedinte iranian Hassan Rohani este un cleric moderat, sustinator al unei flexibilitati mai mari fata de Occident in vederea eliminarii sanctiunilor care au plonjat tara intr-o criza economica grava, relateaza AFP.

Moderatul Hassan Rohani a cerut
Moderatul Hassan Rohani a cerut "recunoasterea drepturilor" Iranului, dupa ce a castigat alegerile

Moderatul Hassan Rohani a castigat alegerile prezidentiale din Iran, punand capat celor opt ani de putere executiva conservatoare, a anuntat sambata ministrul iranian de Interne.

Alegeri prezidentiale in Iran. ONU: Campania electorala nu a fost
Alegeri prezidentiale in Iran. ONU: Campania electorala nu a fost "libera si echitabila"

Scrutinul pentru alegerea presedintelui iranian s-a deschis vineri la ora locala 08.00 (06.30 ora Romaniei), potrivit televiziunii publice, citate de AFP.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.