Israelul a inceput o ofensiva terestra de proportii in Gaza. Presedintele palestinian: Va provoca mai multa varsare de sange

×
Codul embed a fost copiat

Israelul a lansat joi seara o operatiune terestra in Fasia Gaza, dupa zece zile de raiduri soldate cu 240 de morti. In cursul acestei nopti, alti doi palestinieni, printre care si un bebelus au fost omorati de tirurile de rachete.
 

UPDATE 19:00 Un numar necunoscut de tancuri si trupe au trecut frontiera pentru a opri atacurile cu rachete, ale integristilor palestinieni. Cel putin 24 de palestinieni, dar si un militar israelian, au fost ucisi intre timp. Doua echipe consulare romanesti, aflate la Amman si Tel Aviv, sunt pregatite sa le acorde asistenta cetatenilor romani ramasi in zona.

La lasarea intunericului, in timp ce aviatia si marina continuau bombardamentele, infanteria israeliana a intrat in Fasia Gaza, cu misiunea de a distruge tunelurile subterane folosite de integristi pentru aprovizionarea cu arme. Seful guvernului a explicat ca bombardarea acestor tuneluri de aviatie ar fi pus in pericol vietile unui numar mare de civili.

Militarii israelieni au distrus zeci de lansatoare de rachete si tuneluri in care erau depozitate arme. Intre timp, in apropierea granitei, un grup de israelieni se adunase sa admire spectacolul nocturn.

In Gaza, 30.000 de palestinieni s-au refugiat in scolile si cladirile ONU. Casele lor au fost distruse de bombardamente. Israelul nu are de gand sa preia din nou controlul asupra Fasiei Gaza, din care s-a retras unilateral in 2005. Insa ofensiva pornita in urma cu 11 zile e departe de sfarsit.

Citește și
israel-fasia gaza - 12
Civili folositi ca scuturi umane si atacuri de pedeapsa asupra palestinienilor. Imagini violente ale conflictului Israel-Gaza
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Operatiune terestra in Fasia Gaza

Purtatorul de cuvant al serviciilor de urgenta locale, Achraf al-Qoudra, a anuntat ca trei persoane au fost ucise la Rafah, in sudul enclavei palestiniene, dintre care un bebelus de cinci luni si un barbat in varsta de 22 de ani. Alte doua persoane au fost ucise la Beit Hanoun, in nordul regiunii.

Astfel, bilantul palestinienilor ucisi in cursul operatiunii israeliene in Fasia Gaza a ajuns la 246, potrivit serviciilor de urgenta palestiniene. Printre aceste victime se numara multi civili, zeci de femei si copii, potrivit ONU. Totodata, un militar israelian a fost ucis in noaptea de joi spre vineri in nordul Fasiei Gaza, a anuntat vineri armata israeliana, primul militar israelian ucis de cand a fost lansata ofensiva terestra, joi seara.

Totodata, gruparile armate din Fasia Gaza au lansat peste 1.200 de rachete impotriva Israelului, omorand un civil. Potrivit presei israeliene, 20 la suta din teritoriul Fasiei Gaza a ramas fara electricitate.

Tancuri israeliene bombardau in cursul noptii regiunea Rafah dupa ce armata a lansat o operatiune terestra in Fasia Gaza, controlata de miscarea islamista Hamas. Armata israeliana a lansat joi seara o operatiune terestra in Fasia Gaza, dupa zece zile de raiduri aeriene mortale, Hamas avertizand ca statul evreu va "plati un pret greu" pentru aceasta noua escalada.

"Premierul si ministrul Apararii au ordonat, joi seara, armatei sa inceapa o operatiune terestra", a anuntat biroul premierului Benjamin Netanyahu intr-un comunicat, justificand ofensiva prin "refuzul Hamas de a accepta planul egiptean de incetare a focului si continuarea tirurilor de racheta impotriva Israelului".

Obiectivul este de a "da o lovitura semnificativa infrastructurilor Hamas". La randul sau, Hamas a denuntat "o etapa periculoasa, ale carei consecinte sunt incalculabile".  "Israelul va plati un pret greu. Hamas este pregatit de confruntare", a declarat purtatorul de cuvant al Hamas in Gaza, Fawzi Barhoum, intr-un comunicat.

Blindate, artilerie si unitati de infanterie au fost mobilizate masiv de zece zile la frontiera. Guvernul a acceptat, de asemenea, mobilizarea a 18.000 de rezervisti suplimentari, ridicand la 65.000 numarul total al acestora. Aceasta este prima interventie terestra israeliana de la operatiunea din 2008-2009, care s-a soldat cu peste 1.400 de morti palestinieni.

Potrivit ministrului Comunicatiilor, Gilad Erdan, operatiunea a fost decisa "in urma cu cateva zile" si ea vizeaza inainte de toate "distrugerea tunelurilor" Hamas.  Intrebat in legatura cu o eventuala reocupare a Fasiei Gaza, de unde Israelul s-a retras in 2005, el a declarat ca nu acesta este obiectivul, dar ca "se poate ajunge la aceasta".

Egiptul a criticat vehement Hamas, apreciind ca miscarea islamista ar fi putut salva zeci de vieti daca ar fi acceptat armistitiul propus in aceasta saptamana de Cairo si care a fost aprobat de Israel. Acesta a denuntat, in acelasi timp, extinderea operatiunii israeliene cu faza terestra in Gaza.Armata israeliana a inceput sa bombardeze intens Fasia Gaza din aer, de pe mare si cu tancurile mobilizate la frontiera in jurul orei 22.00 (22.00 ora Romaniei). Salve de rachete luminau cerul, in timp ce unele cartiere de Gaza erau in intuneric. Martorii oculari au vorbit despre lupte in regiunile Rafah si Khan Younes (sud).

Mahmoud Abbas: Ofensiva terestra israeliana va provoca "mai multa varsare de sange"

Ofensiva terestra israeliana va cauza "mai multa varsare de sange" si va complica eforturile pentru incetarea conflictului in Fasia Gaza, a declarat presedintele palestinian, Mahmoud Abbas, citat vineri de agentia oficiala egipteana MENA, relateaza AFP.

"Israelul trebuie sa inceteze operatiunile sale (terestre) in Fasia Gaza", a afirmat Abbas, citat de MENA in timp ce el facea declaratii in fata unui grup de jurnalisti si de intelectuali egipteni.

Abbas s-a intalnit joi cu presedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi. "Aceasta operatiune va duce doar la mai multa varsare de sange si va complica situatia si eforturile pentru incetarea agresiunii (israeliene)", a declarat el.

Armata israeliana a lansat, in noaptea de joi spre vineri, o operatiune terestra in Fasia Gaza, dupa zece zile de raiduri aeriene soldate cu mai multi morti, miscarea islamista Hamas avertizand ca Israelul va "plati un pret greu" pentru aceasta noua escalada.

Serviciile de urgenta locale au anuntat ca tirurile lansate de tancurile israeliene la Rafah, in sudul Fasiei Gaza, s-au soldat deja cu moartea a cinci palestinieni, dintre care un bebelus in varsta de cinci luni.

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Israelul a anuntat ca incepe si o operatiune terestra in Fasia Gaza. In 10 zile de raiduri, au murit 240 de oameni
Israelul a anuntat ca incepe si o operatiune terestra in Fasia Gaza. In 10 zile de raiduri, au murit 240 de oameni

17 iulie 2014. Israelul a lansat joi o operatiune terestra in Fasia Gaza, dupa zece zile de raiduri soldate cu 240 de morti, a anuntat armata intr-un comunicat, relateaza AFP.

Civili folositi ca scuturi umane si atacuri de pedeapsa asupra palestinienilor. Imagini violente ale conflictului Israel-Gaza
Civili folositi ca scuturi umane si atacuri de pedeapsa asupra palestinienilor. Imagini violente ale conflictului Israel-Gaza

Sambata numarul mortilor in Fasia Gaza a ajuns la 127 dupa raiduri si atacuri cu rachete aeriene ale armatei israeliene.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.