Israel și Hezbollah nu vor să încheie niciun armistițiu. „Suntem pe marginea prăpastiei”. Scenariile posibile rămase
Israel și Hezbollah nu par pregătite pentru un armistițiu, în favoarea căruia fac intense presiuni țările occidentale, în frunte cu Statele Unite.
La sosirea la New York, premierul israelian a anunțat că nu are încă un răspuns la propunerea de încetare a focului, promovată de Washington.
Până când va lua o decizie, Netayahu a ordonat armatei să continue raidurile împotriva pozițiilor Hezbollah. Iar integriștii, susținuți de Teheran, au lansat și joi zeci de rachete către nordul Israelului.
Documentul, semnat de 12 participanți la negocieri - între care Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Uniunea Europeană, dar și Arabia Saudită și Qatar - prevede un armistitiu temporar, pe durata căruia să se deruleze negocieri pentru găsirea unei soluții diplomatice.
Joe Biden, președintele Statelor Unite: ”Am publicat o declarație privind un acord de încetare a focului pentru 21 de zile de-a lungul graniței dintre Israel și Liban. Am reușit să obținem susținerea aliaților europeni, dar și a statelor arabe. Este important ca acest conflict să nu se extindă”.
Însă propunerea a fost adresată guvernului libanez și nu grupării Hezbollah, care controlează de facto Libanul. Iar Hezbollah își primește ordinele de la Teheran.
David Lammy, UK Foreign Secretary: ”Suntem pe marginea prăpastiei, la un pas de un război regional. Îndemn Teheranul să-și folosească influența pentru a convinge Hezbollah să accepte un armistițiu”.
Cu intenții serioase ori doar ca metodă de presiune, Israelul a transmis semnale că ar pregăti o incursiune terestră în Liban. Obiectivul unei asemenea operațiuni ar fi distrugerea infrastructurii militare și a depozitelor de muniții care nu pot fi eliminate prin raiduri ale aviației.
Israelul se pregătește să intre cu trupe terestre în Liban
Lt. Gen. Herzi Halevi, Israel's military chief of staff: ”Pregătim posibile manevre terestre, ceea ce ar presupune să intrăm cu trupe pe teritoriul inamic, în satul în care Hezbollah și-a instalat poziții ofensive ample, cu infrastructură subterană, rampe de lansare (a rachetelor) către teritoriul nostru”.
Responsabilii israelieni vor ca milițiile șiite să se retragă dincolo de râul Litani, astfel încât nordul Israelului să nu mai fie în raza de acțiune a celor mai multe rachete din arsenalul Hezbollah.
În acest timp, statele occidentale încearcă să-și scoată cetățenii din Liban, o misiune dificilă, întrucât majoritatea companiilor aeriene și-au suspendat cursele spre Beirut.
”Am fugit din sudul Libanului și ne-a luat 11 ore să parcurgem 80 de km până aici, la aeroport, ca să aflăm că nu sunt zboruri”.
Londra a trimis în Cipru 700 de militari, care să ajute în cazul unor eventuale operațiuni de evacuare a cetățenilor britanici prin portul din Beirut.