Premierul Libanului a spus cum se poate ajunge la o încetare a focului între Israel și Hezbollah. Există o singură soluție
Premierul Libanului, Najib Mikati, și-a exprimat speranța că în curând s-ar putea ajunge la o încetare a focului între Israel și Hezbollah, deși în contextul actual există temeri că țara sa ar putea fi invadată terestru de armata statului evreu.
Statele Unite, Franța și alți aliați au făcut apel la o încetare imediată a focului pentru o perioadă de 21 de zile la granița dintre Israel și Liban, exprimându-și totodată sprijinul pentru o oprire a ostilităților în Fâșia Gaza, în urma unor discuții intense care au avut loc, miercuri, la ONU, scrie Reuters.
Mikati a salutat apelul pentru armistițiu făcut de marile puteri, însă a subliniat că soluția pentru punerea în aplicare a acestuia este ca Israelul, care a mutat trupe mai aproape de granița cu Libanul, să-și ia angajamentul că va aplica rezoluțiile internaționale.
Întrebat de Reuters dacă o încetare a focului s-ar putea produce în curând, Mikati a răspuns: „Să sperăm că da”.
Administraţia interimară a lui Mikati include miniştri aleşi de Hezbollah, considerată a fi cea mai puternică forţă politică a ţării.
Încetarea focului s-ar aplica „liniei albastre” dintre Israel şi Liban, linia de demarcaţie dintre Liban şi Israel, şi ar permite părţilor să negocieze în vederea unei potenţiale soluţionări diplomatice a conflictului, a declarat un înalt oficial al administraţiei Biden.
Coordonatorul special al ONU pentru Liban, Jeanine Hennis-Plasschaert, a salutat joi apelul pentru o încetare imediată a focului pe o perioadă de 21 de zile, pentru a permite diplomaţiei să aibă succes.
Lovituri aeriene în Liban
Israelul a făcut o prioritate din securizarea frontierei sale de nord şi permiterea întoarcerii acolo a aproximativ 70.000 de locuitori strămutaţi din cauza schimburilor de focuri aproape zilnice de la izbucnirea războiului, în octombrie 2023, între Israel şi Hamas, în Fâşia Gaza, la frontiera de sud a Israelului.
Israelul şi-a extins miercuri raidurile aeriene în Liban şi cel puţin 72 de persoane au fost ucise, potrivit unei compilaţii Reuters a declaraţiilor Ministerului Sănătăţii din Liban. Ministerul declarase anterior că cel puţin 223 de persoane au fost rănite.
Liderul militar al Israelului a declarat că este posibil un atac terestru, sporind temerile că acest conflict ar putea declanşa un război mai amplu în Orientul Mijlociu.
În ultimele câteva luni, Washingtonul a colaborat cu oficiali din Israel şi Liban pentru a reduce ostilităţile, a declarat un oficial de rang înalt al administraţiei Biden.
Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a declarat reporterilor miercuri, înaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, că Israelul ar saluta o încetare a focului şi ar prefera o soluţie diplomatică. El a declarat apoi în faţa Consiliului de Securitate că Iranul este cauza violenţelor din regiune şi că pacea necesită înlăturarea acestei ameninţări.
Liderii mondiali şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea rapidă a conflictului - care se desfăşoară în paralel cu războiul purtat de Israel în Gaza împotriva militanţilor palestinieni Hamas, susţinuţi de asemenea de Iran - în timp ce numărul morţilor a crescut în Liban şi mii de oameni şi-au părăsit casele.
Atacurile aeriene israeliene din această săptămână au vizat liderii Hezbollah şi au lovit sute de obiective în interiorul Libanului, unde sute de mii de oameni au fugit din regiunea de frontieră, în timp ce gruparea a lansat rachete asupra Israelului.
Hezbollah a suferit recent lovituri grele. Unii dintre comandanţii săi de rang înalt au fost asasinaţi şi mii de dispozitive de comunicaţii folosite de membrii săi au explodat, provocând morţi şi răniţi.
Spitalele libaneze sunt pline de răniţi începând de luni, când bombardamentele israeliene au ucis peste 550 de persoane în cea mai sângeroasă zi din Liban de la încheierea războiului civil din 1990.