Iranul denunţă ca „ipocrite” sancţiunile occidentale impuse la un an de la moartea lui Mahsa Amini
Iranul a denunţat ca „ipocrită” noua serie de sancţiuni impuse de ţările occidentale împotriva unor responsabili şi media iraniene cu ocazia marcării unui an de la moartea lui Mahsa Amini, informează sâmbătă France Presse.
Statele Unite, în coordonare mai ales cu Marea Britanie, Canada şi Australia, au impus joi sancţiuni împotriva a 25 de iranieni, trei media şi unei "companii iraniene implicate în cenzură pe internet" în legătură cu reprimarea manifestaţiilor, potrivit autorităţilor americane, citează Agerpres.
Aceste măsuri au fost anunţate cu ocazia primei comemorări a morţii, la 16 septembrie 2022, a lui Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniană de 22 de ani, arestată de poliţia de moravuri care a acuzat-o că a încălcat strictul cod vestimentar în vigoare în Iran.
Ca reacţie la aceste sancţiuni, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe iranian, Nasser Kanani, a condamnat "declaraţiile intervenţioniste" şi "spectacolele ridicole şi ipocrite" din partea ţărilor occidentale.
„Din păcate, unele părţi, care au eşuat în ceea ce priveşte drepturile omului şi ale femeilor, publică declaraţii politice fără valoare şi continuă să ia sancţiuni ineficiente", a adăugat el într-un comunicat.
Aceste noi sancţiuni vizează membri ai forţelor de securitate iraniene şi ai Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, precum şi canalul televiziunii de stat în limba engleză Press TV, precum şi agenţiile de presă Tasnim şi Fars.
„Liderii europeni ar trebui să accepte cât mai curând posibil faptul că continuarea acestui comportament neconstructiv nu este în niciun caz în interesul lor", a spus Kanani.
Sute de persoane, inclusiv zeci de membri ai forţelor de securitate, au fost ucise în timpul manifestaţiilor declanşate de moartea lui Mahsa Amini, descrise de autorităţi drept "revolte" instigate de ţările occidentale.
Vineri, Iranul a denunţat deja menţinerea sancţiunilor internaţionale în cadrul acordului asupra programului nuclear iranian de către Uniunea Europeană după termenul limită de 18 octombrie, o decizie considerată „ilegală" de Teheran.