Iranienii, furioşi că autorităţile au ascuns adevărul privind avionul doborât. „Doar demisia”

Ultima actualizare: 11-01-2020 20:42
Protest Teheran - 3
Getty

Recunoaşterea de către autorităţile iraniene a faptului că avionul ucrainean a fost doborât, „dintr-o eroare umană neintenţionată”, de forţele armate ale ţării şi condoleanţele transmise de regim nu au fost suficiente pentru a potoli furia unor iranieni.

Aceștia au ales reţelele sociale pentru a-şi arăta revolta faţă de ascunderea iniţială a adevărului, în timp ce timp ce alții au ieșit în stradă (vezi galeria foto), notează Reuters.

Imagini cu protestul au apărut pe reţelele de socializare, în postări pe Twitter semnalându-se proteste şi în alte oraşe, dar şi faptul că forţele de ordine au intervenit în forţă.

Agenţia Fars a notat că protestatarii au scandat sloganuri împotriva autorităţilor şi au rupt fotografii ale lui Qassem Soleimani, generalul ucis într-un atac cu dronă al SUA.

'Este o tragedie naţională. Modul în care a fost gestionată şi a fost anunţată de autorităţi a fost încă şi mai tragic', a declarat Ali Ansari, un cleric moderat, potrivit agenţiei semioficiale ILNA.

Mulţi iranieni se întreabă de ce autorităţile nu au închis aeroportul din Teheran şi spaţiul aerian al ţării într-o perioadă în care ar fi fost în alertă pentru represaliile la atacul în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani la Bagdad.

'Au fost atât de grijulii să nu omoare niciun american în răzbunarea lor pentru Soleimani. Dar de ce nu au închis aeroportul? Aceasta arată cât de mult îi pasă acestui regim de iranieni', a spus Mira Sedaghati prin telefon din Teheran.

'Neintenţionat? Ce înseamnă asta? Au ascuns această imensă ştire tragică zile întregi pentru a-l jeli pe Soleimani. Ruşine', a scris Reza Ghadyani din Tabriz.

Alţi iranieni au cerut demisia unor oficiali, refuzând scuzele acestora.

'V-aţi răzbunat pe iranieni', a reacţionat utilizatorul Ahmad Batebi pe Twitter la declaraţia preşedintelui Hassan Rouhani conform căreia 'Republica Islamică regretă profund această eroare dezastruoasă'.

'Doar demisia', a scris într-un tweet utilizatorul Sadeq.

Sâmbătă, într-o postare pe Twitter, ministrul de externe Mohammad Javad Zarif a dat vina pe 'aventurismul american' pentru dezastrul avionului. 'Este capătul liniei, dle ministru! Aţi stricat totul!', i-a replicat pe aceeaşi reţea utilizatorul Bita Razaqi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO