Avionul doborât în Iran. De ce nu s-a putut obține confirmarea unui ordin de tragere

Ultima actualizare: 11-01-2020 19:54

Puşi în fata evidențelor, iranienii n-au avut încotro şi au recunoscut că au doborât, "dintr-o eroare umană", aeronava prăbuşită miercuri dimineaţa lângă Teheran.

Potrivit responsabililor militari, "cel care a a lansat racheta a deschis focul "fără a putea obține confirmarea unui ordin de tragere din cauza unui „bruiaj" de telecomunicații".
Anunţul a venit la o zi după ce New York Times a publicat imagini cu momentul în care avionul ucrainean de pasageri este lovit de rachetă iraniană. Liderii din Ucraina şi Canada cer anchetă completă, stabilirea responsabilităţilor şi despăgubiri.

Responsabilii militari de la Teheran ţin să sublinieze că nu a fost un act intenţionat şi chiar pasează vina asupra a ceea ce ministrul de externe Mohammad Zarif numeşte "criza provocată de acţiunile nechibzuite ale Statelor Unite".

În plus, regimul de la Teheran a identificat rapid şi un "ţap ispăşitor": General Amir Ali Hajizadeh, commander of Iran's IRGC

„Când am înţeles ce făcusem, mi-am dorit moartea. Nu am nicio scuză, accept întreaga responsabilitate pentru acest incident şi mă voi supune pedepsei pe care o vor decide superiorii mei”, a spus acesta.

Şi, pentru că propaganda să fie deplină, agenţia iraniană Fars a ţinut să dezvăluie că însuşi ayatollahul Khamenei ar fi ordonat publicarea adevărului. În opinia experţilor, atenția tot mai mare la nivel internațional acordată subiectului ar fi făcut practic imposibilă ascunderea loviturii cu racheta. Iranienii ar fi crezut că e vorba e un bombardier american, care riposta la atacurile cu rachete lansate de Iran cu câteva ore mai devreme asupra a două baze militare americane din Irak.

Iranienii susţin că aeronava ar fi intrat pe un culoar de zbor neobişnuit, dând impresia că se apropie de o unitate militară a Gardienilor Revoluţiei. Totuşi, experţii îi contrazic şi arata ca avionul era pe culoarul obişnuit folosit de cursele de linie.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că așteaptă o investigaţie completă, admiterea vinovăției și despăgubiri din partea Iranului. La rândul lui, prim-ministrul canadian Justin Trudeau a cerut stabilirea exactă a responsabilităţilor.

Fatala eroara a iranienilor a distrus zeci de familii. Aceşti tineri erau căsătoriţi abia de o săptămână, iar un medic stomatolog îşi plânge acum soţia şi fiica de nouă ani, care fuseseră în vizită în ţara natală pentru un eveniment în familie.

Hamed Esmaeilion: „Era uimitoare, foarte bună la sport, vorbea 3 limbi, lucru de care era foarte mândră. Trebuia să o silesc să exerseze doar 30 de minute pe zi la pian. Ea mai cerşea 5 minute. Amintiri de felul ăsta vin năvală peste mine...Şi soţia mea era nemaipomenită. Am avut o viaţă foarte bună. E foarte nedrept ce s-a întâmplat.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO