Întâlnire Merkel-Putin, la Kremlin. Cum încearcă să prevină un război mondial

Ultima actualizare: 11-01-2020 19:53

Cancelarul german Angela Merkel a salutat sâmbătă faptul că Iranul a recunoscut că a doborât din greşeală un avion de linie ucrainean, solicitând o anchetă detaliată cu privire la această catastrofă, transmit AFP şi DPA.

''Este bine că se cunosc vinovaţii şi cred că trebuie făcut totul, în comun cu ţările din care proveneau cei decedaţi, pentru a găsi soluţii, a elucida faptele într-o manieră exhaustivă şi a discuta despre consecinţe. Astăzi a fost făcut un pas important'', a spus Merkel, aflată într-o vizită la Moscova.

Vladimir Putin a primit-o la Kremlin pe Angela Merkel, şi au discutat în primul rând despre tensiunile din Orientul Mijlociu şi violențele din estul Ucrainei. Situaţia din Iran, dar şi conflictele din Libia şi Siria, au făcut că întrevederea să se prelungească peste programul prevăzut, iar conferinţa de presă comună a fost întârziată cu aproape 2 ore.

Cum zilele trecute Iranul şi Statele Unite erau pe picior de război, Merkel şi Putin susţin o evitare a escaladării tensiunilor. În căutare de soluţii, Berlinul ar putea fi silit să aibă încredere în Moscova, atât de influenţa în regiune, estimează analiştii.

Atacul Statelor Unite a provocat moartea generalului iranian Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds, unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei, fapt ce a declanşat o escaladare a tensiunii în regiune, Iranul promiţând că se va răzbuna.

La rândul său, Washingtonul a avertizat că vor exista toate tipurile de răspuns la orice acţiune a Teheranului.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO