Iohannis anunță că România şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră, dar șeful summitului COP28 spune că nu era nevoie
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la summit-ul COP28, care are loc în Dubai, că țara noastră şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, în ultimele trei decenii, în timp ce şi-a multiplicat produsul intern brut.
Șeful statului a mai spus că România se angajează să îşi dezvolte economia şi să reducă în continuare emisiile, simultan. Pentru asta, a afirmat Iohannis, avem nevoie de tehnologii transformatoare şi inovatoare la preţuri accesibile, informează News.ro.
"România este situată în Europa Centrală, într-o regiune percepută uneori ca având o amprentă de carbon mare.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cu toate acestea, puţini oameni ştiu că România şi-a redus, de fapt, emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, în ultimele trei decenii, în timp ce şi-a multiplicat produsul intern brut. Pornind de la acest bilanţ, ne angajăm să ne dezvoltăm economia şi să ne reducem în continuare emisiile, în mod simultan. În acest sens, avem nevoie de tehnologii transformatoare şi inovatoare la preţuri accesibile", a spus Klas Iohannis.
Președintele COP28 îi contrazice pe susţinătorii luptei împotriva încălzirii climatice
Declarațiile președintelui României vin într-un moment în care preşedintele summit-ului COP28, ministrul de Externe al Emiratelor Arabe Unite, Sultan Al Jaber,contestă eliminarea combustibililor fosili.
Acesta a afirmat recent că nu există "nicio dovadă ştiinţifică" care să susţină că eliminarea treptată a combustibililor fosili este necesară pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, aceste comentarii alarmându-i pe oamenii de ştiinţă şi pe susţinătorii luptei împotriva încălzirii climatice.
Viitorul rol al combustibililor fosili este unul dintre cele mai controversate subiecte cu care se confruntă ţările în cadrul summitului COP28 privind clima. În timp ce unii fac presiuni pentru o "eliminare treptată", alţii cer, într-un limbaj mai slab, o "reducere treptată".
Rapoartele ştiinţifice au arătat că aceşti combustibili fosili trebuie să fie reduşi rapid pentru a menţine încălzirea globală la o diferenţă de sub 1,5 grade - obiectivul Acordului de la Paris privind clima şi un prag peste care oamenii de ştiinţă avertizează că va fi mai dificil pentru oameni şi ecosisteme să se adapteze, notează News.ro.
Al Jaber a făcut aceste remarci într-un panel de discuţii la 21 noiembrie, dar au ieşit la iveală abia, duminică, într-un articol publicat de The Guardian, precum şi într-o înregistrare video pe care CNN a analizat-o.
Al Jaber a fost întrebat de Mary Robinson, fostă preşedintă a Irlandei şi actualul lider al Grupului Înţelepţilor, un grup independent de lideri globali, dacă va susţine eliminarea treptată a combustibililor fosili. În răspunsul său, acesta a spus: "Nu există nicio ştiinţă sau niciun scenariu care să spună că eliminarea treptată a combustibililor fosili este ceea ce va duce la atingerea nivelului de 1,5".
El a spus că se aştepta să vină la respectiva discuţie pentru a avea o "conversaţie sobră şi matură" şi că nu se "înscrie în nicio discuţie alarmistă". Ministrul a continuat spunând că obiectivul de 1,5 grade este "steaua lui nordică", iar reducerea şi eliminarea treptată a combustibililor fosili este "inevitabilă", dar "trebuie să fim realişti, serioşi şi pragmatici în această privinţă".
Au urmat o serie de răspunsuri din ce în ce mai frapante la întrebările lui Robinson care insista asupra acestui punct. "Vă rog, ajutaţi-mă, arătaţi-mi o foaie de parcurs pentru o eliminare treptată a combustibililor fosili care să permită o dezvoltare socio-economică durabilă, asta dacă nu cumva vreţi să ducem lumea înapoi în peşteri", a spus Al-Jaber.