Invazie de creaturi toxice într-o mare țară din Europa, unde locuiesc peste un milion de români
Oamenii din Marea Britanie au fost avertizați să se ferească de moliile toxice, care pot provoca erupții cutanate și dificultăți de respirație.
Se pare că molia procesionară a stejarului face ravagii în toată țara, iar populația este îndemnată să raporteze aceste specii invazive cât timp sunt încă omizi, scrie Daily Star.
Românii au cucerit Anglia şi formează cea mai mai mare minoritate, de peste 1,4 milioane de români, care trăiesc în această țară. Acest lucru a devenit evident după ce ai noştri au cerut permis de şedere pe teritoriul englez.
Omizile au capul și corpul negru și sunt acoperite de blană. Trăind și hrănindu-se cu mai multe specii de stejar, acestea au un impact negativ asupra creșterii copacilor.
Proteinele din blană pot provoca erupții cutanate, mâncărimi ale ochilor și iritații ale gâtului. De asemenea, dăunătorii pot provoca dificultăți de respirație la oameni și animale de companie.
Molia procesionară a stejarului a fost detectată pentru prima dată în Kew Gardens, în sud-vestul Londrei, în 2006, după ce a fost importată pe stejar din Europa.
La începutul acestei luni, guvernul britanic a publicat legislația pentru a limita răspândirea moliilor înainte de lunile de vară.
Comisia pentru silvicultură a precizat că omizile toxice s-au răspândit în toate comitatele din sud-estul Angliei.
Experții spun că Surrey este cel mai afectat județ, deoarece are cele mai multe păduri din Anglia.
Omizile pot crește până la doi centimetri în lungime, iar cuiburile lor sunt în formă de cupolă, aproximativ de mărimea unei mingi de tenis. Cuiburile proaspete sunt albe și devin maro la scurt timp după aceea.
„Molia procesionară a stejarului este un dăunător al copacilor care poate avea un impact negativ asupra sănătății copacilor și care poate provoca mâncărimi, iritații ale ochilor și gâtului, atunci când intră în contact fizic cu oamenii și animalele de companie. Deși înțelegem importanța operatorilor profesioniști care pot muta stejarii de mari dimensiuni, este esențial să avem în vigoare cerințe stricte de biosecuritate pentru a asigura o abordare bazată pe riscuri pentru mutarea acestor arbori”, a declarat Andrew Hoppit, managerul proiectului privind molia procesionară a stejarului.
„Stejarii sănătoși sunt o componentă vitală a unui peisaj ecologic biodivers și înfloritor. Aceștia sunt cei mai importanți arbori din Marea Britanie pentru biodiversitatea speciilor, susținând peste 2000 de specii de păsări, mamifere, ciuperci, nevertebrate, briofite și licheni. De aceea, este esențial ca, pentru a proteja sănătatea stejarilor noștri, să avem reglementări privind circulația stejarilor mari în zonele și limitele concepute pentru a gestiona molia procesionară a stejarului”, a declarat profesorul Nicola Spence, ofițerul șef pentru sănătatea plantelor din Marea Britanie.