Drone la vânătoare de molii. Soluția unei companii olandeze pentru a proteja culturile din sere
Drone trimise la vânătoare de... molii. Este sistemul pus la punct de o companie din Olanda, din dorinţa de a proteja culturile din sere.
Câteva camere detectează insectele înainte ca drona să declanşeze atacul. Insecta este detectată și neutralizată imediat.
Pentru proprietarul unor sere de lângă Haga, noua tehnologie e cât se poate de utilă. Barbatul spune că o molie îi poate aduce pagube de zece mii de euro.
Rob Baan, agricultor: „Nu pot să folosesc substanțe chimice. Aprovizionez restaurante, am produse unice pentru care nu pot obține autorizare ca să le stropești cu chimicale și nici nu vreau asta”.
Pentru a-și proteja culturile de plante aromatice și flori destinate unor restaurante de lux din întreaga lume, omul a apelat la sistemul de protecție a serelor cu ajutorul dronelor și al unor camere care scanează încăperea.
Kevin van Hecke, ofițer tehnic al PATS: „Depistează molia în zbor, știu unde se află drona și apoi doar o redirecționează către insectă. Și trebuie să facă asta foarte rapid”.
Dispozitivele fac insă diferenta între vietățile dăunătoare și cele utile.
Rob Baan, agricultor: „Nu vrei să omori o buburuză, pentru că e de ajutor împotriva afidelor. Așa că dronele ar trebui să ucidă doar dăunătorii. Insectele folositoare sunt uneori foarte scumpe, plătesc cel puțin 50 de cenți pentru un bondar, așa că nu vreau să mi-i omoare”.
Iar firma producătoare lucrează la perfecționarea tehnologiei.
Bram Tijmons, CEO al PATS: „E un produs în dezvoltare, dar putem spune că avem rezultate foarte bune. Ținta noastra sunt moliile, eliminăm molii în fiecare noapte și facem asta automat, fără intervenție umană”.
Întregul sistem a fost creat de câțiva foști studenți de la o universitate olandeză, cărora le-a venit ideea în timp ce căutau soluții ca să scape de țânțarii din camera de cămin.