Inundatiile record din Balcani au facut peste 44 de morti si mii de sinistrati. In Bosnia a plouat in 3 zile cat in 3 luni

×
Codul embed a fost copiat

Inundatiile din Balcani, cele mai grave din ultimii 120 de ani, lasa in urma un bilant teribil.

Update 20:00 Peste 30 de oameni au murit in timp ce zeci de mii sunt sinistrati fara apa potabila sau curent electric. In plus autoritatile se tem ca alunecarile de teren vor scoate la iveala mine antipersonal din timpul razboiului din Bosnia din anii '90, care ar putea face noi victime.

Situatia este disperata in Bosnia, unde mii de oameni au privit neputinciosi cum apele involburate au inghitit tot in calea lor. Dupa ce a plouat in trei zile cat in trei luni obisnuite, aproape o treime din tara a fost transformata intr-o uriasa intindere mocirloasa din care se mai disting acoperisurile a sute de case, ori masinile blocate in mlastini. Ploile si inundatiile au provocat sute de alunecari de teren, care au distrus aproape in totalitate satele din jurul orasului Zenitza, din centrul tarii.

"S-a intamplat totul intr-o ora, abia am reusit sa ne urcam pe un deal si sa scapam. Apele au navalit in case, nu mai puteai vedea decat o bucata din acoperis", povestesc sinistratii. In plus, miscarile de teren au scos la suprafata zeci de mine antipersonal din timpul razboiului din anii '90, iar autoritatile se tem ca acestea vor face noi victime.

Citește și
inundatii Arges
Prapad facut in Arges de o rupere de nori. Viitura a lasat in urma curti inundate si sute de animale moarte
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Si in Serbia, situatia este catastrofala. Imaginile filmate din elicopter arata amploarea dezastrului din Obrenovaci, un oras la sud-vest de Belgrad. Sute de locuinte sunt inconjurate de ape, in timp ce multe dintre campii par mai degraba, imense lacuri de acumulare.

Pericolul a ajuns la cea mai mare centrala energetica din tara, aflata pe raul Sava. Activitatea centralei Nikola Tesla a fost deja oprita, dupa o inundatie la o mina de carbuni din apropiere.

Cea mai mare parte a locuitorilor din zona au fost deja evacuati, iar cei ramasi acolo nu au electricitate si nici apa potabila. Locuitorii din Baric, un oras din apropiere, au primit ordine de evacuare si au fugit din zonele sinistrate in autobuze sau camioane militare. Meteorologii avertizeaza ca pericolul nu a trecut. Se asteapta la o noua viitura pe raul Sava, duminica noapte.

Update 18:00 Cel putin 44 de persoane au murit in ultimele patru zile in cele mai grave intemperii cu care se confrunta Bosnia, Serbia si Croatia de peste un secol. "La Obrenovat (in apropiere de Belgrad) am descoperit 12 cadavre", a declarat premierul sarb Aleksandar Vucici, precizand ca bilantul in tara sa a ajuns astfel le 16 morti.  In Bosnia, autoritatile au anuntat cel putin 27 de morti, iar cele croate au anuntat un mort duminica.

Din cauza inundatiilor, peste 15.000 de persoane au fost evacuate in Serbia pana in prezent. De asemenea, situatia ramane foarte dificila in nord-estul Bosniei, in regiunea Bijeljina, unde autoritatile au inceput sambata evacuarea populatiei din patru sate, si la Obrenovat, in Serbia, unde toti locuitorii, respectiv 20.000 de persoane, vor fi evacuati.

Mii de bosniaci au fost lasati fara case de peste 300 de alunecari de teren in urma ploilor devastatoare din ultimele zile. In Bosnia, in 3 zile a plouat cat in 3 luni in mod normal si a dus la cele mai grave inundatii din ultimii 120 de ani. "Situatia este catastrofala" a declarat ministrul bosniac Adil Osmanovic.

"Ce ni s-a intamplat are loc o data la 1000 de ani, nu la 100" a declarat si premierul sarb Aleksandar Vucic.

Comisia Europeana a anuntat sambata ca paisprezece tari membre UE s-au mobilizat pentru a furniza material si experti Bosniei si Serbiei. Tarile vizate sunt Germania, Austria, Slovenia, carora li s-au alaturat in cazul Bosniei Luxemburg, Marea Britanie, Slovacia si Belgia, iar in cazul Serbiei Bulgaria, Franta, Croatia si cele trei tari baltice.

Inundatiile care afecteaza zona balcanica ameninta principala electrocentrala din Serbia, in timp ce in Bosnia au miscat de la locurile lor minele ramase din timpul razboiului din anii 1990, relateaza BBC News Online.

Cel putin 44 de persoane au murit in Serbia, Croatia si Bosnia-Hertegovina dupa patru zile de ploi abundente, iar bilantul ar putea creste. In Bosnia, alunecarile de teren au distrus mai multe case si au miscat minele ramase din timpul razboiului din anii 1990.

In Bosnia sunt peste 100.000 de mine, potrivit Centrului de actiune privind minele din tara. La aproximativ doua decenii de la sfarsitul conflictului, inca mai sunt persoane ucise si ranite in fiecare an de explozia lor.

Numarul victimelor s-a redus cu timpul, gratie eforturilor de deminare si a hartilor cu zonele minate. Populatia locala cunoaste zonele periculoase si drumurile sigure. Dar ploile torentiale, inundatiile si alunecarile de teren ar putea sa miste minele. Mai multe semne de avertizare au fost deja luate de ape in numeroase zone. Atunci cand apele se vor retrage, va fi nevoie de actiunea genistilor.

In Serbia, sute de mii locuitori din Obrenovat au fost evacuati dupa ce o mare parte din oras a fost inundat. In acest oras, situat la sud-vest de capitala Belgrad, se afla centrala Nikola Tesla, care alimenteaza mare parte din tara.

Premierul sarb Aleksandar Vucici a declarat ca principala preocupare a Guvernului este sa protejeze centrala. "Facem tot ce putem", a declarat el.

Mii de voluntari au raspuns apelului Guvernului de a consolida malurile raului Sava.

Sursa foto: Mediafax


 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Apele Dunarii au crescut cum nu s-a mai intamplat in ultimul secol. Probleme in toata regiunea balcanica din cauza ciclonului
Apele Dunarii au crescut cum nu s-a mai intamplat in ultimul secol. Probleme in toata regiunea balcanica din cauza ciclonului

Situatie alarmanta pe tot malul Dunarii, de la Portile de Fier pana la varsare, dupa ce apele fluviului au crescut in tarile din amonte mai rau ca niciodata in ultimul secol.

Prapad facut in Arges de o rupere de nori. Viitura a lasat in urma curti inundate si sute de animale moarte
Prapad facut in Arges de o rupere de nori. Viitura a lasat in urma curti inundate si sute de animale moarte

O rupere de nori a facut prapad vineri noapte in localitatea Mares, judetul Arges. In zona a plouat mai putin de jumatate de ora, dar suvoaiele care s-au scurs de pe dealuri au inundat peste o suta de gospodarii.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.