Apele Dunarii au crescut cum nu s-a mai intamplat in ultimul secol. Probleme in toata regiunea balcanica din cauza ciclonului

17-05-2014 10:10


Dunare

Situatie alarmanta pe tot malul Dunarii, de la Portile de Fier pana la varsare, dupa ce apele fluviului au crescut in tarile din amonte mai rau ca niciodata in ultimul secol.

In unele locuri apele au inundat deja zeci de hectare de culturi, iar pericolul se apropie vertiginos.

In 8 judete, hidrologii au anuntat de duminica cod galben de inundatii.

In localitatea Gruia, din judetul Mehedinti, primul punct de masurare a nivelului Dunarii in tara noastra, oamenii au instalat instrumente noi de inregistrare a cotelor: de pana la 8,4 metri, in loc de maximum sapte.

De trei zile apele tot cresc, iar satenii au primit cu spaima avertizarile hidrologilor.

La Garla Mare, apele Dunarii au iesit din matca si au inundat culturile.

Un apicultor, surprins de ape intr-o padure in care isi instalase stupii, a ramas izolat dupa ce drumul de acces a fost acoperit de ape.

Tot in Mehedinti, in satul Cozia, lovit grav de inundatii si in 2006, oamenii se roaga, infricosati, ca istoria sa nu se repete.

Probleme mari sunt in toata regiunea balcanica, dupa ciclonul care a maturat zona: Serbia se confrunta cu cele mai grave inundatii din ultimii 120 de ani.

Operatiunile de salvare din zonele izolate se desfasoara cu elicopterele, iar bilantul a ajuns la 30 de morti. Printre sinistratii salvati din Blegrad, se numara si un bebelus evacuat impreuna cu mama lui, dintr-o casa inconjurata de ape.

Pe masura ce apele cresc, pericolul se apropie si de judetele aflate in aval de Portile de Fier. Pentru judetele Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Braila, Ialomita, Constanta, Galati si Tulcea hidrologii au anuntat cod galben de inundatii, incepand de luni dimineata, de la ora 10.00.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO