Interviul dat de Harry și Meghan a împărțit lumea în două. Ce s-ar putea întâmpla după moartea Reginei
Interviul oferit de Harry și Meghan continuă să facă valuri în întreaga lume. Iar prima reacție oficială de la Palatul Buckingham este intens analizată.
Unii experți cred că mesajul a avut rolul de a transmite faptul că este vorba despre o problemă de familie. Însă, între timp, printre oamenii de rând, se delimitează tot mai clar două tabere.
La trei zile de la interviul în care ducii de Sussex au făcut dezvăluiri pentru Oprah Winfrey, Casa Regală Britanică a reacţionat cu un comunicat în care adoptă o atitudine împăciuitoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Întreaga familie este întristată să afle cât de dificili au fost ultimii ani pentru Harry şi Meghan. Problemele ridicate, în special cele legate de rasă, sunt îngrijorătoare. Deşi unele amintiri pot fi diferite, ele sunt luate foarte în serios şi vor fi tratate de familie în cadru privat", a transmis Palatul Buckingham.
Anna Whitelock, expertă în Istoria Monarhiei: "Intenţia e cât se poate de evidentă: să clarifice că este vorba despre o problemă de familie, să clarifice că e vorba de o familie în criză, dar să separe întreaga discuţie de orice critică sau dispută despre instituţia monarhiei."
Pe de altă parte, un expert constituţional a ţinut să clarifice de ce fiul lui Harry nu a primit titlul de prinţ, în condiţiile în care Meghan a sugerat că decizia a avut de-a face cu faptul că ea e metisă.
Bob Morris, expert constituțional: “E o chestiune de lege. În 1917, regele George al V-lea a modificat legea astfel încât să poată primi titlul de prinț ori prințesă doar nepoții monarhului aflat pe tron, nu și strănepoții. Cred că în 1917 nu se lua în calcul că un rege poate apuca să aibă prea mulți strănepoți, la cât era speranța de viață pe atunci. Prin urmare, decizia ține de lege, nu de culoarea pielii cuiva.”
Între timp, taberele pro şi contra Harry şi Meghan sunt tot mai clar delimitate. De partea ducilor de Sussex sunt mai ales tinerii.
- Mi se pare că Meghan a fost redusă la tăcere.
- Dacă voiau să scape de atenţia publică, şi asta mă irită cel mai mult, atunci de ce să te apuci să dai interviuri, nu le poţi avea pe amândouă!
- Cred că ea rămâne în primul rând actriţă, şi acum mi s-a părut că a jucat un rol.
- Nu. Nu văd care e relevanța acestor discuţii din familia regală. În acest moment, planetă da în clocot, mor oamenii cu sutele de mii. De ce ar pasa cuiva ce zic unii din America?
Experţii cred că scandalul va polariza şi mai mult opinia publică britanică.
Anna Whitelock, expertă în Istoria Monarhiei: "Va pune gaz pe foc pentru cei care cred cu adevărat că monarhia e o instituţie depăşită. Ceilalţi, care susţin monarhia şi, în special, o susţin pe Regină, văd (interviul) drept o trădare la adresa reginei."
Subiectul a ajuns pe prima pagină în întreaga lume. În Kenya, fostă colonie britanică, parte din Commonwealth, interesul este uriaş.
Josephine Mayuya, editor la secția de externe a ziarului The Star din Kenya: "Dacă (acuzaţiile de rasism) sunt adevărate, a fost ceva greşit. Ţine de familia regală să se analizeze, să iasă mai puternică şi mai plină de compasiune, ca să conducă mai departe Regatul Unit."
Sunt însă istorici care cred că, atunci când Regina Elisabeta va înceta din viaţă, multe state din Commonwealth se vor distanța de Casa Regală Britanică.