Interfax: Putin este de acord cu retragerea forţelor ruseşti din mai multe regiuni din Armenia
Preşedintele Vladimir Putin a fost de acord să retragă forţele ruseşti şi gărzile de frontieră din Armenia, la cererea Erevanului, a declarat joi purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, citat de agenţia rusă de presă Interfax.
Anunţul vine după plecarea a aproape 2.000 de forţe de menţinere a păcii ruseşti din interiorul şi din jurul regiunii Nagorno-Karabah, enclava disputată pe care Azerbaidjanul a recuperat-o prin forţă în septembrie anul trecut. Plecarea soldaţilor ruşi a pus capăt unei desfăşurări de mai mulţi ani care a oferit Moscovei un punct de sprijin militar în regiunea strategică din Caucazul de Sud.
Armenia le-a cerut poliţiştilor de frontieră ruşi să părăsească, de asemenea, posturile de pe principalul aeroport al ţării, de la Erevan, începând cu 1 august.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost citat joi, afirmând că Putin şi premierul armean Nikol Paşinian au ajuns la un acord în legătură cu un nou val plecări ale soldaţilor ruşi în cadrul unei întâlniri care a avut loc miercuri la Moscova.
"În toamna anului 2020, la cererea părţii armene, militarii şi poliţiştii noştri de frontieră au fost desfăşuraţi într-o serie de regiuni armene. Paşinian a spus că astăzi, din cauza schimbării condiţiilor, nu mai există o astfel de nevoie, astfel că preşedintele Putin a fost de acord şi s-a convenit retragerea militarilor şi a poliţiştilor noştri de frontieră", a declarat Peskov pentru Interfax.
Serviciul de ştiri Sputnik Armenia a citat un politician armean de rang înalt din partidul de guvernământ, care a declarat că Putin şi Paşinian au convenit ca forţele ruseşti şi gărzile de frontieră să se retragă din cinci regiuni armene.
Gărzile de frontieră ruseşti vor rămâne totuşi la graniţele Armeniei cu Turcia şi Iran - la cererea Erevanului - a declarat Peskov, citat de Interfax.
Paşinian a criticat Rusia pentru că nu a intervenit pentru a opri forţele azere în Karabah şi de atunci a pus în mod public sub semnul întrebării alianţa tradiţională a ţării sale cu Rusia - care are o serie de facilităţi militare în interiorul Armeniei - începând să stabilească legături mai strânse cu Occidentul.