Ucraina revendică un atac cu dronă împotriva unei rafinării ruse situate la 1.200 km de graniţă
Un atac ucrainean cu dronă a vizat o rafinărie rusă din republica Başchiria, situată la o distanţă de aproape 1.200 km de graniţa cu Ucraina, a declarat joi pentru AFP o sursă din cadrul forţelor de apărare ucrainene, relatează AFP şi Reuters.
Operaţiunea a fost realizată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), a anunţat o sursă din cadrul serviciilor de informaţii ucrainene.
"O dronă cu rază lungă de acţiune 'a făcut o vizită' în republica Başchiria, unde a lovit rafinăria Neftekhim Salavat (a gigantului rus) Gazprom", situată în oraşul Salavat, a precizat sursa citată.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Potrivit acestei surse, drona a doborât un "record" zburând pe o distanţă de 1.500 de kilometri pentru a lovi această rafinărie, una dintre cele mai mari din Rusia.
Oraşul rusesc Salavat, cu 150.000 de locuitori, este situat la aproape 1.200 de kilometri de graniţa cu Ucraina.
Pe Telegram, liderul republicii Başchiria, Radi Khabirov, a confirmat că un atac cu dronă a vizat zona industrială Salavat în jurul orei locale 13:00 (08:00 GMT) şi a provocat "fum" într-o parte a rafinăriei, care însă "funcţionează normal", conform acestuia.
"Aceasta este o încercare de a ne strica sărbătoarea", a scris el, referindu-se la marcarea în Rusia, pe 9 mai, a victoriei asupra Germaniei naziste.
Ministerul local pentru situaţii de urgenţă a anunţat pe Telegram că incidentul nu a făcut victime şi nici nu a provocat vreun incendiu, iar la faţa locului au intervenit în jur de 30 de salvatori.
Ucraina, care se confruntă cu invazia rusă de mai bine de doi ani, şi-a intensificat de la începutul anului atacurile asupra obiectivelor militare şi a instalaţiilor energetice ruseşti, aflate uneori la mare distanţă de graniţa sa.
Washingtonul a criticat, potrivit mass-media, aceste atacuri ale Kievului împotriva instalaţiilor energetice din Rusia şi a cerut încetarea acestora.