Întâlnire Merkel - Putin. Ce subiecte vor dezbate cei 2 lideri politici
Preşedintele Vladimir Putin se va deplasa sâmbătă în Germania pentru a se întâlni cu cancelarul Angela Merkel în vederea unor discuţii despre conflictele din Siria şi Ucraina, a anunţat luni guvernul german.
Cei doi lideri sunt aşteptaţi să se întâlnească în jurul orei 16:00 GMT (18:00 ora locală) în Castelul Meseberg, o reşedinţă guvernamentală germană situată la 70 km nord de Berlin.
Purtătorul de cuvânt al cancelariei germane, Steffen Seibert, a precizat doar că se va discuta despre 'războiul din Siria' şi 'situaţia din estul Ucrainei', precum şi 'probleme economico-energetice', scrie Agerpres.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Contactele la cel mai înalt nivel dintre Rusia şi Germania au fost reluate în ultimele luni, în timp ce relaţiile dintre cele două state au fost glaciale din 2014, adică de la începutul conflictului în Ucraina.
Pe fondul destinderii, Angela Merkel s-a deplasat în luna mai la Soci, staţiune celebră pe coasta rusă a Mării Negre, în prima sa vizită în Rusia din 2015.
Ea s-a întâlnit apoi într-o atmosferă discretă cu şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, un oficial rus aflat pe lista cu sancţiuni a UE din cauza conflictului ucrainean, şi cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov. Cei doi responsabili ruşi au fost primiţi apoi la fel de discret şi de către preşedintele francez Emmanuel Macron.
Germania şi Franţa sunt ţări mediatoare ale procesului de pace în Ucraina, care astăzi pare să se afle în impas. Rusia este acuzată că îi sprijină militar pe separatiştii din estul ucrainean în conflict cu Kievul.
O altă temă importantă pentru Berlin şi Moscova este construirea şi punerea în funcţiune către sfârşitul anului 2019 a gazoductului Nord Stream II, pe sub Marea Baltică, ce urmează să aprovizioneze Europa cu gaze ocolind Ucraina. Merkel vrea să obţină asigurări pentru ca Ucraina să rămână un jucător pe piaţa tranzitului de gaze.
În Siria, Germania joacă un rol secundar în coaliţia angajată împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, dar ea are relaţii strânse cu actori din regiune, cum ar fi Turcia sau kurzii din Irak. Berlinul găzduieşte, de asemenea, mii de refugiaţi sirieni.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!