Intalnire la nivel inalt pe tema securitatii cibernetice. Obama i-a dat lui Jinping o banca de lemn

Barack Obama, Xi Jinping

GALERIE FOTO. In California a avut loc o intalnire intre presedintele american Barack Obama si presedintele chinez Xi Jinping.

Discutiile au vizat nu doar probleme legate de atacuri informatice, ci si tabilirea unor reguli cu scopul incadrarii anumitor spatii de Internet, a subliniat un oficial de la Casa Alba, dupa ce New York Times a anuntat aceste intalniri viitoare.

Xi Jinping "a luat act" de ingrijoarea Statelor Unite privind securitatea informatica, iar Barack Obama i-a transmis ca, in cazul in care aceasta problema continua, ea va constitui un obstacol in calea bunelor relatii, a declarat Tom Donilon sambata, relateaza AFP.

Consilierul pentru securitate nationala al lui Obama Tom Donilon a declarat intr-o conferinta de presa ca presedintele american i-a prezentat oaspetelui sau ingrijorarile Washingtonului, intr-un summit informal de doua zile, in California. Donilon a apreciat ca atacuri informatice provenind din China ar fi "incompatibile cu modul in care vrem sa construim o relatie" cu aceasta tara.

Razboiul din PC. Washington Post: Hackerii chinezi au furat informatii militare secrete ale SUA

Citește și
hacker
Razboiul din PC. Washington Post: Hackerii chinezi au furat informatii militare secrete ale SUA
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Barack Obama i-a oferit lui Xi Jinping o banca de lemn

Presedintele chinez Xi Jinping a parasit sambata Statele Unite cu un obiect greu, si anume o banca din lemn masiv, oferita de omologul sau Barack Obama, a dezvaluit Casa Alba, relateaza AFP. "Cadoul presedintelui Obama pentru presedintele Xi Jinping este o banca special realizata pentru aceasta ocazie, de tipul celei care se afla in gradinile publice", a precizat presedintia americana.

Obiectul, din lemn de pin redwood din California, a fost gravat in engleza si mandarina pentru a marca vizita lui Xi Jinping vineri si sambata la Rancho Mirage, in sudul statului, unde a discutat informal in total opt ore cu Barack Obama.

In timpul unei plimbari private, sambata dimineata, in gradina luxurianta a proprietatii "Sunnylands", unde s-a desfasurat intalnirea, cei doi lideri s-au asezat pentru cateva clipe, impreuna, pe aceasta banca, a declarat Ben Rhodes, adjunctul consilierului pentru securitate nationala al lui Obama.

Barack Obama si Xi Jinping promit un "nou model" in relatiile SUA-China

Barack Obama si Xi Jinping au promis vineri sa puna bazele unui "nou model" in relatiile dintre Statele Unite si China, dar nu au dat semne de progres evident in problema arzatoare a securitatii cibernetice, relateaza AFP.

Primindu-l pe Xi Jinping in California (vest), intr-o intalnire dorita informala si destinsa, presedintele american si-a exprimat speranta sa se ajunga la un "nou model de cooperare" cu Beijingul, o formula pe care presedintele chinez a reluat-o evocand "un nou model al relatiilor intre tari mari".

"Presedintele Xi Jinping tocmai a preluat functia in martie, iar decizia noastra de a ne vedea atat de repede releva importanta relatiilor dintre Statele Unite si China", a declarat Obama pentru jurnalisti, inainte sa se intalneasca cu oaspetele sau in somptuoasa proprietate "Sunnylands" de la Rancho Mirage, la aproximativ 160 de kilometri de Los Angeles.

Presedintele american a evocat totodata potentiale subiecte de discordie intre cele doua puteri, in special in domeniul securitatii informatice, in contextul in care tara sa denunta operatiuni masive de furt de date informatice, private sau guvernamentale, provenind de pe teritoriul Chinei.

Intr-o mini-conferinta de presa, intre primele discutii cu Xi Jinping si o cina de lucru, Barack Obama a pastrat o abordare diplomatica, exprimandu-si dorinta ca "reguli ale jocului comune" sa fie respectate intr-un domeniu "inca neexplorat" in materie de norme internationale.

Presedintele chinez a fost de acord, la randul sau, ca acest fenomen constituie o problema, dar a ramas fidel liniei Beijingului, dand asigurari ca tara sa este si ea "o victima a unor atacuri cibernetice" si evocand unele "neintelegeri". El nu i-a raspuns unei jurnaliste americane care l-a intrebat daca China este responsabila de asemenea atacuri informatice pe teritoriul american.

Obama a fost nevoit sa apere securitatea informatica americana, in contextul in care administratia sa se afla in centrul unei controverse, in urma dezvaluirii unei colectari masive de date private de catre serviciile de informatii, in numele luptei impotriva terorismului.

Destindere ostentativa

Obama a evocat vineri seara si programul balistic nuclear al Coreei de Nord, un aliat al Beijingului, fara sa mentioneze o reluare a dialogului Phenianului cu Seulul, anuntata in acelasi moment in peninsula coreeana. El a vorbit, in schimb, despre drepturile omului, a caror respectare este "cheia succesului, prosperitatii si justitiei", in opinia sa.

Cateva sute de manifestanti ostili lui Xi Jinping, membri ai miscarii Falungong, aparatori ai independentei Tibetului si drepturilor omului, s-au reunit in apropiere de Sunnylands, in conditiile in care temperatura atmosferica era de 44 de grade Celsius.

"Suntem amandoi de acord cu faptul ca o continuare a unor discutii sincere si constructive va fi extrem de importanta in modelarea relatiilor noastre in anii ce urmeaza", a declarat seful statului american.

Oficiali de la Casa Alba au evocat, inaintea intalnirii, speranta ca stilul lui Xi Jinping, aparent mai destins ca cel al predecesorului sau Hu Jinatao, sa permita stabilirea unor relatii de incredere intre lideri. Amandoi isi vor continua activitatea pe scena internationala, pana la inceputul lui 2017, la conducerea celor doua mari puteri, rivale de opinie si totodata partenere necesare.

La randul sau, Xi Jinping a declarat ca "ne intalnim astazi (vineri) aici pentru a modela viitorul relatiilor chinezo-americane". El a invocat o paralela cu perioada de la inceputul anilor '70, in timpul presedintelui Richard Nixon, cand Beijingul si Washingtonul s-au apropiat dupa ani de ostilitate.

Dupa ce a oferit asigurari ca relatiile chinezo-americane au atins un "nou punct de plecare", Xi Jinping l-a invitat pe Barack Obama sa efectueze o vizita in China, pentru a participa la un summit informal ca cel de la Rancho Mirage, fara sa precizeze o data imediat. Aparenta ostentativ destinsa a liderilor, care nu au purtat cravata, face parte din spiritul unei intalniri informale asupra careia chinezii insista de obicei.

In schimb, Primele Doamne Michelle Obama si Peng Liyuan, amandoua forte populare in tarilelor, au ratat ocazia. Michelle Obama a ramas la Washington, potrivit Biroului Primei Doamne, Peng fiind privata, astfel, de o intalnire cu sotia presedintelui american, in California.

Obama si Xi Jinping si-au "aliniat" pozitia asupra dosarului nuclear nord-coreean

Barack Obama si Xi Jinping si-au "aliniat" pozitia in dosarul nuclear nord-coreean, a declarat sambata consilierul pentru securitate nationala al presedintelui american Tom Donilon, la finalul celor doua zile de discutii ale celor doi lideri in California, relateaza AFP.

Barack Obama si Xi Jinping sunt in "deplin acord asupra obiectivelor" in acest dosar, si anume o "dezarmare nucleara" a peninsulei coreene si faptul ca programul de inarmare nucleara a Phenianului este "inacceptabil", a precizat Donilon intr-o conferinta de presa la Rancho Mirage, la aproximativ 160 de kilometri est de Los Angeles.

Acord SUA-China in vederea unui efort comun impotriva incalzirii globale

Statele Unite si China au incheiat sambata un acord in vederea unui efort comun impotriva modificarilor climatice, vizand in mod special hidrofluorcarburile (HCF), niste gaze industriale, relateaza AFP. Intr-un comunicat publicat la finalul unui summit informal al presedintilor Barack Obama si Xi Jinping, cei doi s-au angajat sa limiteze productia si utilizarea acestor gaze, considerate drept "super"-gaze cu efect de sera.

"Astazi (sambata), presedintele (Barack) Obama si presedintele Xi (Jinping) au incheiat un acord care reprezinta o noua etapa importanta pentru lupta impotriva incalzirii globale", scrie Casa Alba intr-un comunicat.

"Pentru prima data, Statele Unite si China vor actiona impreuna si alaturi de alte tari (...) in vederea scaderii consumului si producerii de hidrofluorcarburi", adauga presedintia americana.

"O limitare globala a HFC ar putea sa reduca cu 90 de gigatone emisii in echivalent CO2 pana in 2050, adica echivalentul a aproape doi ani de emisii a tuturor gazelor cu efect de sera", precizeaza Casa Alba.

Aceasta initiativa va fi supusa institutiilor Protocolului de la Montréal, considerat cel mai reusit tratat in domeniul poluarii. HFC sunt utilizate in refrigerare, climatizare si in aplicatii industriale.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Hamburgerul chinezesc. Afacere de miliarde de dolari intre SUA si China, cu ramificatii in Romania
Hamburgerul chinezesc. Afacere de miliarde de dolari intre SUA si China, cu ramificatii in Romania

Producatorul chinez de carne Shuanghui Group va prelua compania americana Smithfield Foods, cel mai mare producator si procesator de carne de porc din lume.

Razboiul din PC. Washington Post: Hackerii chinezi au furat informatii militare secrete ale SUA
Razboiul din PC. Washington Post: Hackerii chinezi au furat informatii militare secrete ale SUA

Washington Post sustine ca multe dintre proiectele militare sensibile ale Statelor Unite ar fi fost compromise de catre hackerii chinezi, iar aceasta informatie ar aparea intr-un raport secret care se afla la Pentagon, la guvern si la cei din aparare.

Xi Jinping sustine ca China si SUA au
Xi Jinping sustine ca China si SUA au "enorm de multe interese comune"

China si Statele Unite au "enorm de multe interese comune", a declarat marti noul presedinte chinez Xi Jinping, primindu-l pe secretarul american al Trezoreriei, Jacob Lew, relateaza AFP.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.