Hamburgerul chinezesc. Afacere de miliarde de dolari intre SUA si China, cu ramificatii in Romania

Carne din China

Producatorul chinez de carne Shuanghui Group va prelua compania americana Smithfield Foods, cel mai mare producator si procesator de carne de porc din lume.

Aceasta tranzactie include datoria neta a Smithfield si evalueaza compania - care are afaceri si in Romania - la 7,1 miliarde de dolari.

The New York Times scrie despre aceasta afacere ca este rezultatul cresterii cererii de carne de porc din China si ca reflecta boom-ul economic al acestei tari si al clasei sale de mijloc. Insa aceasta crestere rapida economica a slabit sistemul de productie alimentara a Chinei - fapt care a dus la numeroase scandaluri in domeniul alimentar.

Daca aceasta tranzactie va fi incheiata in cele din urma, atunci va fi cea mai mare preluare a unei companii americane de catre un grup de afaceri chinez de pana acum, mai scrie The New York Times. Pentru acest lucru insa, trebuie sa treaca de scepticismul administratiei de la Washington si de un eventual control al Comisiei pentru Investitii Straine in SUA, care ar putea analiza tranzactia.

Directorii Smithfield sunt ingrijorati de intrarea afacerii sub incidenta comisiei, au declarat surse apropiate situatiei pentru cotidianul american Wall Street Journal, inainte de anuntul tranzactiei. Acordul este structurat pentru a include plata unui comision in cazul in care comisia decide sa blocheze tranzactia pe motive de reglementare.

Citește și
Lightway Solar
O companie chineza investeste 76 milioane euro intr-un parc fotovoltaic in Giurgiu

De obicei, aceasta Comisie urmareste tranzactiile care implica tehnologie sau resurse naturale vitale. Reteaua nationala de distributie a alimentelor nu este prevazuta in atributiile sale, insa Comisia ar putea evalua daca Shuanghui are legaturi cu armata chineza sau daca in documentele Smithfield sunt incluse in prezent si informatii sensibile, cum ar fi cele despre locatiile instalatiilor militare.

Opinia publica mai este ingrijorata si de faptul ca o astfel de preluare de catre China ar putea induce un sentiment de nesiguranta printre consumatorii americani, care ar putea sa se teama ca Shuanghui va exporta carnea sa de porc in SUA - in conditiile in care in China au avut loc o gramada de scandaluri alimentare.

Si totusi, Smithfield si Shuanghui sustin ca scopul acestei tranzactii este de fapt opusul: sa creasca exporturile produselor americane in China, unde consumul de carne a explodat in ultima decada din cauza cresterii nivelului de trai al populatiei din clasa mijlocie, care incepe sa diminueze consumul de orez si legume in favoarea proteinelor.

Afacere de miliarde de dolari intre SUA si China, cu ramificatii si in Romania

Shuanghui International este actionarul majoritar al Henan Shuanghui Investment & Development Co, cel mai mare procesator de carne din China. Conform acordului incheiat de cele doua companii si aprobat in unanimitate de consiliile directoare ale companiilor, Shuanghui va prelua toate actiunile Smithfield la un pret cu circa 31% mai mare decat inchiderea din sedinta de marti, se arata intr-un comunicat al Smithfield.

"Afacerile vor continua ca de obicei, doar ca mai bine, la Smithfield. Nu anticipam schimbari in privinta modului cum derulam operatiunile in SUA si la nivel global", a declarat C. Larry Pope, presedinte si director general al Smithfield.

Potrivit Reuters, Shuanghui va plati 4,7 miliarde de dolari si va prelua datorii ale Smithfield in valoare de 2,4 miliarde de dolari. Shanghui se angajeaza sa continue dezvoltarea pe termen lung a Smithfield.

"Impreuna vom putea acoperi cererea in crestere pentru carne de porc pe piata din China, prin importul de produse din carne de calitate ridicata din SUA, continuand in acelasi timp sa deservim pietele din SUA si la nivel global", a afirmat presedintele Shuanghui, Wan Long.

Pe langa SUA, Smithfield Foods are operatiuni in Romania, Marea Britanie, Franta si Polonia. De asemenea, compania americana este prezenta prin societati mixte in Mexic, China si Spania.

Shuanghui Group, cu sediul in provincia chineza Henan, este compania holding pentru Henan Shuanghui Investment & Development. Shuanghui este cel mai mare producator de carne de porc din China, conform datelor companiei, iar produsele sunt vandute sub numele Shineway. Conform acordului incheiat intre cele doua companii, Shuanghui nu va inchide facilitati de productie si locatii ale Smithfield, iar intelegerile anterioare cu angajatii privind salariile si beneficiile vor fi respectate.

Finalizarea tranzactiei depinde de indeplinirea unor conditii, inclusiv obtinerea acordului actionarilor Smithfield si a avizelor din partea autoritatilor americane. Cele doua companii se asteapta sa finalizeze tranzactia in a doua jumatate a anului.

Conform Mediafax, vanzarile Smithfield Foods in Romania au crescut cu 3% in primele noua luni ale anului fiscal 2013, intervalul mai-ianuarie, la 190,5 milioane dolari, de la 184,3 milioane de dolari in perioada similara a anului anterior.

Profitul operational al diviziei din Romania pentru perioada de noua luni incheiata in ianuarie s-a situat la 38 milioane de dolari, fata de 2,7 milioane de dolari in intervalul similar al anului trecut, potrivit raportului financiar al grupului american Smithfield.

Grupul american a intrat pe piata romaneasca in 2004, cand a cumparat firmele Agrotorvis si Comtim Grup. Smithfield a preluat ulterior 50% din capitalul firmei de distributie a produselor alimentare Agroalim Distribution Bucuresti, precum si un pachet de 50% la Depozitul Frigorifer din Tulcea.

Investitia Smithfield Ferme in Romania incepand din 2004, anul infiintarii, si pana in prezent, este de peste 500 de milioane de dolari, in mare parte in regim greenfield, dar si pentru retehnologizarea si aducerea la standarde europene a obiectivelor preluate de la vechiul complex de crestere a porcilor din Banat, se arata pe site-ul Smithfield Romania.

FMI reduce prognoza de crestere economica a Chinei si recomanda "masuri decisive"

Fondul Monetar International a redus prognoza de crestere economica pentru China si a recomandat masuri decisive pentru asezarea economiei pe o directie sustenabila, transmite Bloomberg.

Cresterea economica a Chinei va fi de 7,75% in acest an si in 2014, a declarat directorul general adjunct al FMI, David Lipton, intr-o conferinta sustinuta la Beijing dupa evaluarea anuala a economiei chineze. In luna aprilie, FMI anticipa ca economia Chinei avea sa creasca in acest an cu 8%, iar anul viitor cu 8,2%.

Lipton a lansat un avertisment cu privire la riscurile legate de cresterea creditarii.

Premierul Li Keqiang, care a preluat functia in luna martie, pregateste masuri care vor deschide mai mult economia catre investitii private si va modifica sistemul de inregistrare a locuintelor, care in prezent impiedica urbanizarea. "In timp ce China are inca mult spatiu de manevra si are capacitatea financiara sa mentina stabilitatea chiar si in cazul unor socuri adverse, marjele de siguranta se restrang si este nevoie de un impuls decisiv spre reforma, pentru a controla vulnerabilitatile si a aseza economia pe o directie de crestere mai sustenabila", a declarat Lipton la Beijing.

Totodata, oficialul FMI a afirmat ca politica monetara si politica fiscala a Chinei sunt "adecvate" si nu este recomandata restrangerea creditarii. Lipton a adaugat ca yuanul este "moderat subevaluat", reiterand opinia inaintata si anul trecut de FMI. El a precizat ca, in timp, va fi nevoie de aprecierea monedei chineze.

De asemenea, FMI considera ca sunt necesare progrese in privinta reducerii controlului exercitat asupra dobanzilor si ratei de schimb valutar.

Anul trecut, China a contestat opinia FMI privind yuanul, apreciind ca moneda este "aproape de echilibru sau, cel mult, usor subevaluata".

Yuanul a crescut in ultimul an cu 3,6% fata de dolar, la un curs de 6,12 yuani/dolar.

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Yenul a ajuns la minimul ultimilor 4 ani fata de dolar dupa ce s-a depreciat cu 100 de unitati
Yenul a ajuns la minimul ultimilor 4 ani fata de dolar dupa ce s-a depreciat cu 100 de unitati

Cursul de schimb al yenului a trecut vineri pragul de 101 unitati fata de dolar, urcand la maximul ultimilor 4 ani, dupa o depreciere de peste 20% in ultimele sase luni, pe fondul planului de sprijinire a exporturilor desfasurat de guvern.

O companie chineza investeste 76 milioane euro intr-un parc fotovoltaic in Giurgiu
O companie chineza investeste 76 milioane euro intr-un parc fotovoltaic in Giurgiu

Compania chineza Lightway Solar va construi un parc fotovoltaic de 50 MW la Prundu, in judetul Giurgiu, intr-o investitie de 610 milioane yuani (76 milioane euro).

Angajatii unei firme din China, umiliti public in strada pentru a se obisnui cu stresul la munca
Angajatii unei firme din China, umiliti public in strada pentru a se obisnui cu stresul la munca

O companie din China a inventat o metoda ciudata ca sa-si antreneze angajatii sa suporte stresul la locul de munca.

Ziarul Partidului Comunist din China este ironizat din cauza formei de
Ziarul Partidului Comunist din China este ironizat din cauza formei de "falus" a noului sau sediu

Noul sediu al ziarului Pardidului Comunist din China, People's Daily este luat in ras de trecatori din cauza formei sale bizare.

Recomandări
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene

Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”
Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”

Preluarea Genoa CFC, cel mai vechi club de fotbal din Italia, de către omul de afaceri român Dan Șucu, ține prima pagină La Gazzetta dello Sport, una dintre cele mai importante publicații sportive din lume. Șucu este numit ”Donald Trump de România”.