Intalnire istorica la Vatican. Un astfel de moment nu a mai avut loc de peste 700 de ani
Papa Francisc a numit sambata 17 noi cardinali si a fost protagonistul unei intalniri extrem de rare in istoria Bisericii Catolice.
Saptesprezece noi cardinali au fost numiti sambata de papa Francisc, in cadrul demersurilor sale de creare a unui colegiu de cardinali mai putin european, insa angajat in eforturile de pace sau in cele de justitie sociala la nivel mondial, relateaza AFP. Noul consistoriu este compus din 228 de membri care il pot asista pe suveranul pontif in activitatea sa. Insa numai 121 dintre acestia au cel putin 80 de ani si pot face parte din conclavul care alege noul papa.
Inaintea constitoriului, intr-un moment extrem de rar in istoria Bisericii Catolice, pontiful s-a intalnit cu predecesorul sau, Benedict al XVI-lea, care a renuntat la functie in 2013, invocand varsta inaintata si sanatatea precara. Benedict poarta in prezent titlul de „papa emerit” iar o asemenea intalnire intre doi papi nu a mai avut loc de la sfarsitul secolului al XIII-lea. Atunci, Celestin V-lea a renuntat, considerandu-se incompetent pentru aceasta functie, iar succesorul sau, controversatul Bonifaciu al VIII-lea, s-a intalnit cu el pentru a-l controla, temandu-se ca Celestin va incerca sa revina la Vatican. Ulterior, Bonifaciu a ordonat intemnitarea lui Celestin intr-un castel unde acesta s-a si stins cateva luni mai tarziu
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Papa Francisc (79 de ani), care a desemnat pentru a treia oara la rand cardinali de la alegerea sa in 2013, a numit deja personal mai bine de o treime din cardinalii electori. Suveranul pontif a explicat ca acest lucru reflecta universalitatea bisericii in opozitie cu traditia concentrata asupra Europei. Din cei numiti sambata, 13 au devenit cardinali electori: trei europeni, trei americani, un mexican, doi sud-americani, doi africani, un asiatic si un prelat din Oceania. Patru cardinali cu varste de peste 80 de ani au un statut mai mult onorific.
Toti sunt arhiepiscopi sau episcopi, cu exceptia preotului albanez, Ernest Simoni, 88 de ani, persecutat in timpul dictaturii comuniste a lui Enver Hodja. Condamnat la moarte, parintele Simoni a efectuat 18 ani de munca fortata, detentie si munca in mine. O alegere originala, este cea a nuntiului apostolic din Siria, monseniorul Mario Zenari, care nu a abandonat postul pe care il ocupa de opt ani la Damasc, chiar daca aceasta tara este macinata de razboi. Implicat intr-o platforma interreligioasa pentru pace in tara sa, arhiepiscopul de Bangui, monseniorul Dieudonne Nzapalainga, a devenit primul cardinal din istoria Republicii Centrafricane. In varsta de 49 de ani este in mod clar cel mai tanar.
Suveranul pontif a mai desemnat cardinali din Lesotho, Papua Noua Guinee, Insula Mauritius, Bangladesh si Malaezia.
Duminica, papa Francisc si toti cardinalii vor celebra sfanta liturghie in bazilica Sfantu Petru care incheie Jubileul Milostivirii. Suveranul Pontif va inchide Usa Sfanta pe care a deschis-o la debutul manifestarilor la data de 8 decembrie 2015. Jubileele catolice au fost celebrate incepand cu anul 1300. Desi initial au avut loc la fiecare 100 de ani, ulterior intervalul a fost redus la 25 de ani. In plus, suveranul pontif are posibilitatea de a declara jubilee extraordinare, precum cel al Milostivirii care se incheie duminica, conform
Sursa: Agerpres
Etichete: roma, vatican, papa, francisc, cardinali, papa benedict al XVI-lea, pontif,
Dată publicare:
19-11-2016 16:24