Moment istoric la Vatican: Maica Tereza a fost declarata SFANTA. Mesajul Papei Francisc in Piata Sfantul Petru. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Maica Tereza, laureata a premiului Nobel pentru Pace, a fost declarata sfanta de catre Papa Francisc, la inceputul unei ceremonii de canonizare oficiate in Piata Sfantul Petru.

Maica Tereza a fost sanctificata de Papa Francisc intr-o ceremonie care a avut loc la Vatican, la care au participat mii de oameni, intre care 13 sefi de state si de guverne, sute de jurnalisti, dar si 1.500 de oameni ai strazii, care au fost adusi cu autobuze la Roma, informeaza BBC.

Cardinalul Angelo Amato a citit o scurta biografie a realizarilor Maicii Tereza, apoi Papa a canonizat-o in numele Bisericii Catolice.


”Dupa deliberari si rugaciuni, si dupa ce am cautat sfatul mai multor frati episcopi, o declaram si definim pe Binecuvantata Tereza din Calcutta sfanta si o alaturam sfintilor, hotarand sa fie venerata ca atare de intreaga Biserica”, a spus Papa Francisc.

"Fie ca aceasta neobosita truditoare intru milostenie sa ne ajute sa itelegem ca singura conditie pentru a actiona este iubirea neconditionata, libera de orice ideologie si obligatii, oferita tuturor, indiferent de limba, cultura, rasa sau religie " a mai spus Papa.
 

Citește și
merkel pe coperta spiegel
Angela Merkel, comparata cu Maica Tereza pe coperta ultimului numar din "Spiegel". "E mama creditorilor si a musulmanilor"

Sute de calugarite ale Missionaries of Charity au participat la eveniment, alaturi de 13 sefi de state si de guverne.

Un numar de 1.500 de oameni fara adapost din Italia au fost adusi cu autobuze la Roma si au primit locuri speciale in cadrul ceremoniei. Lor le-a fost oferit si un pranz, bazat pe pizza, care le-a fost servit de 250 de maici si preoti ai ordinului Sisters of Charity.

”Si-a dat inima lumii. Mila, iertare, lucruri bune. Este inima unei mame a saracilor”, a spus un pelerin pentru agentia Associated Press.

Ceremonia de la Vatican a putut fi urmarita pe ecrane de mari dimensiuni amplasate la Mother House din Calcutta.

"Este o zi de sarbatoare si multumire si de multe, multe binecuvantari”, a spus Mary Lysa, de la Mother House.

Cunoscuta pentru munca in beneficiul nevoiasilor din India, unde si-a petrecut cea mai mare parte din viata, doua vindecari miraculoase, dupa moartea Maicii Tereza, in 1997, au fost atribuite demersurilor sale.

Laureata a premiului Nobel pentru pace pe 1979, ea si-a dedicat intreaga viata ajutorarii saracilor, bolnavilor si orfanilor.

Maica Tereza a fost beatificata in 2003, de Papa Ioan Paul al II-lea. Beatificarea, care necesita infaptuirea unui miracol, este ultima etapa inainte de sanctificare.

Totusi, exista mai multe voci care au criticat activitatea ei. Mai multe persoane au atras atentia asupra lipsei normelor de igiena in spitalele conduse de comunitatea sa de calugarite si ca Maica Tereza ar fi acceptat bani din partea dictatorilor pentru actiunile sale caritabile.

In 2002, Vaticanul a stabilit ca o femeie din India care avea o tumoare la stomac a fost vindecata miraculos, dupa ce s-a rugat la Maica Tereza.

Papa Francisc a recunoscut, in urma cu un an, un alt miracol, atribuit Maicii Tereza - vindecarea inexplicabila a unui barbat care suferea de o maladie cerebrala mortala.

De obicei, este nevoie de zeci de ani ca oamenii sa fie sanctificati, insa beatificarea acordata de Papa Ioan Paul al II-lea a grabit acest proces. Papa Francisc va incheia sactificarea Maicii Tereza cu o ceremonie, in luna noiembrie.

Maica Tereza s-a nascut pe 26 august 1910 intr-o familie de albanezi catolici din Skopjie. La 12 ani se simtea atrasa de Biserica, iar la 18 ani a plecat la Dublin, in Irlanda, unde s-a alaturat unui ordin de calugarite, in 1928.

Un an mai tarziu, a plecat in India, la Darjeeling, de unde a fost trimisa la Calcutta. Acolo a predat la un liceu condus de calugarite, unde studiau fete din familii sarace.

De atunci, s-a dedicat in intregime misiunii de a-i ajuta pe cei nevoiasi.

Din 1948, Maica Tereza nu a mai purtat haine de calugarita, ci un sari alb cu bordura albastra, imbracamintea saracilor bengalezi. Atunci a deschis si prima scoala de la periferia saraca din Calcutta si a fondat ordinul "Misionarele Caritatii", care conducea sute de camine pentru saraci, bolnavi sau victime ale abuzurilor.

In 1982, in timpul bombardamentelor din Liban, a salvat 100 de copii cu handicap care fusesera abandonati de personalul medical, intr-un orfelinat din Beirut.

In 1986, Maica Tereza s-a intalnit cu papa Ioan Paul al doilea, venit in vizita la Calcutta. Imaginile cu Suveranul Pontif care a sarutat-o pe crestet pe Maica Tereza au facut atunci inconjurul lumii.

In 1997, in timpul unei vizite in Statele Unite, Maica Tereza s-a intalnit si cu printesa Diana, de care o lega o prietenie stransa. Ambele erau implicate in cauze umanitare.

Procesul de canonizare este ultima faza in cadrul procesului de recunoastere a sfinteniei unei persoane in Biserica. In cadrul Bisericii Ortodoxe acest proces se mai numeste si proslavire.

In cazul Bisericii Catolice, procesul de canonizare urmeaza dupa procesul de beatificare, dupa ce este recunoscuta si a doua minune, dupa acelasi procedeu folosit la beatificare.

Fericitul este declarat „Sfant” intr-o liturghie publica solemna de canonizare si cultul sau este extins peste tot unde exista o comunitate de credinciosi; se stabileste, de asemenea, si o data in calendarul liturgic general in care se va face memoria acestui nou sfant.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Maica Tereza va fi canonizata. Biserica a recunoscut oficial autenticitatea unei minuni atribuite ei
Maica Tereza va fi canonizata. Biserica a recunoscut oficial autenticitatea unei minuni atribuite ei

Tereza de Calcutta va fi in curand proclamata sfanta, dupa ce Biserica a recunoscut oficial autenticitatea unei minuni atribuite acestei calugarite care si-a dedicat viata saracilor, relateaza agentiile internationale de presa.

Angela Merkel, comparata cu Maica Tereza pe coperta ultimului numar din
Angela Merkel, comparata cu Maica Tereza pe coperta ultimului numar din "Spiegel". "E mama creditorilor si a musulmanilor"

Un colaj publicat pe coperta celui mai recent numar al saptamanalului german “Der Spiegel” a starnit controverse.

Premiul Nobel: Maica Tereza si Al Gore au primit ilegal distinctia
Premiul Nobel: Maica Tereza si Al Gore au primit ilegal distinctia

Premiile Nobel pentru pace atribuite Maicii Tereza si lui Al Gore au fost ilegale pentru ca incalcau dorintele formulate in testamentul lui Alfred Nobel.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.