Intalnire intre tarile membre NATO si Rusia la Bruxelles, la o zi dupa ce 5 soldati ucraineni au murit
Tarile membre al NATO si Rusia urmeaza sa se intalneasca luni la Bruxelles pentru a discuta despre conflictul din Ucraina si toate subiectele de frictiune de pe flancul de est al Aliantei, transmite AFP.
Aceasta intalnire, anuntata joi, va avea loc in timp ce cinci soldati ucraineni si-au pierdut viata duminica in lupte cu separatistii prorusi din estul Ucrainei, potrivit Kievului, si pe fondul interventiei aspru criticate a Moscovei in conflictul sirian.
Ambasadorul rus pe langa Alianta, Aleksander Grusko, va discuta in cursul diminetii cu omologii sai din cele 28 de tari membre ale NATO, la invitatia secretarului general al Aliantei, Jens Stoltenberg.
Alegeri 2024
22:33
REZULTATE alegeri prezidențiale 2024. Cifrele oficiale BEC în timp real. Cine conduce după primele ore
22:28
Ilie Bolojan îi sugerează lui Ciucă să își dea demisia. "Am încredere în deciziile corecte, zilele viitoare”
22:12
Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. EXIT-POLL: Ciolacu și Lasconi în turul doi. Cozi la mai multe secții de votare
22:09
George Simion refuză să accepte înfrângerea. ”Din numărătoarea noastră paralelă, avem 21%, fără diaspora!”
Aceasta din urma va face o serie de declaratii intr-un mesaj video pentru a prezenta rezultatele discutiilor, potrivit unui responsabil al Aliantei.
Discutiile au drept cadru "Consiliul NATO-Rusia" (COR), o instanta de dialog infiintata in 2002 care s-a reunit constant pana in 2014, cand a fost suspendata din cauza anexarii la Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea.
In aprilie 2014, la o luna dupa aceasta anexare considerata ilegala, NATO si-a suspendat orice cooperare practica, atat civila cat si militara, cu Moscova. in cele din urma, COR a fost reactivata pentru a mentine un dialog politic.
"Este important pentru a evita neintelegerile, erorile de apreciere sau escaladarile involuntare si pentru a creste transparenta si previzibilitatea", a subliniat NATO.
La randul sau, Aleksander Grusko si-a exprimat speranta ca in cursul reuniunii discutiile vor fi "deschise", ocazie cu care vor fi abordate "subiecte legate de securitatea europeana, in special Ucraina".
Din aprilie 2016, este pentru a treia oara cand aceasta instanta se reuneste.
Ultima intalnire, la 13 iulie, s-a soldat cu un dialog al surzilor, cele doua parti acuzandu-se reciproc ca trimit avioane militare "in orb", cu transponderul stins, pentru a impiedica buna desfasurare a exercitiilor partii adverse in zonele de frontiera, cum este Marea Baltica.
Cinci luni mai tarziu, contextul ramane tensionat. NATO se pregateste sa amplaseze la inceputul lui 2017 patru batalioane de circa o mie de persoane in fiecare din cele trei tari baltice si in Polonia.
O decizie care revine pentru Alianta la intarirea prezentei sale militare la portile Rusiei in mod inedit dupa incheierea Razboiului Rece in urma cu 25 de ani.
In privinta Ucrainei, Jens Stoltenberg a subliniat la inceputul lui decembrie "responsabilitatea semnificativa" a Moscovei in nerespectarea acordului de la Minsk, menit sa puna capat celor doi ani si jumatate de lupte intre fortele guvernamentale si separatistii prorusi.
Acest Consiliu NATO-Rusia este, de asemenea, primul dupa alegerea lui Donald Trump, care urmeaza sa isi inceapa mandatul la 20 ianuarie si pare sa doreasca normalizarea relatiilor cu Rusia si menajarea lui Vladimir Putin.