Întâlnire importantă între Vladimir Putin și Xi Jinping. Ce înseamnă proiectul Noului Drum al Mătăsii pentru cele două țări
În timp ce lumea întreagă este cu ochii pe Orientul Mijlociu, la Beijing a început forumul dedicat Noului Drum al Mătăsii, un proiect gigantic de infrastructură care ar urma să lege pe calea ferată China de Europa.
Pe lângă Vladimir Putin, la ședința inaugurală au fost prezenți și liderii sârb și maghiar. Summitul economic din capitala chineză este privit cu suspiciune de Statele Unite care consideră China drept principalul adversar economic și militar al Washingtonului.
Președintele rus Vladimir Putin a fost invitatul de onoare al omologului său chinez Xi Jinping la forumul dedicat celei de-a zecea aniversări a Inițiativei Centura și Drumul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Uriașul proiect de infrastructură prin care China se implică în construcția de căi ferate în mai multe țări ale lumii a fost sărbătorit cu fast la Beijing. Peste 120 de state au participat, cele mai multe din sferele de influență rusă și chineză.
Xi Jinping, președintele Chinei: „Umanitatea e o comunitate cu un viitor comun. China se descurcă bine doar atunci când lumea se descurcă bine. Când China se descurcă bine, lumea întreagă se descurcă și mai bine. Prin această inițiativă China își deschide porțile larg către lume”.
La Forumul de la Beijing au participat și premierul maghiar Viktor Orban și cel sârb Alexandar Vucici. Ambii sunt considerați apropiați de Kremlin. Șeful guvernului de la Budapesta a avut și o întâlnire bilaterală cu Putin care a găsit și câteva cuvinte de laudă pentru Orban.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „În legătură cu Viktor Orban, premierul Ungariei, el este unul dintre puținii politicieni europeni care știu să-și apere interesele. Face asta insistent, coerent și tactic, după părerea mea. Părerile noastre nu coincid întotdeauna, ba chiar ne găsim deseori pe poziții total diferite, dar asta nu ne împiedică să stăm de vorbă și să găsim soluții la probleme”.
Liderul rus, însoțit mereu de ofițeri care purtau la vedere valiza nucleară, a savurat o recunoaștere internațională care îi lipsește dureros de când și-a trimis armata în Ucraina.
Marginalizat de occidentali, Putin profită de onorurile din China, unele reciproc avantajoase. China se bizuie pe Rusia pentru a dezvolta un așa-numit Nou Drum al Mătăsii: o cale ferată care ar lega China de Europa.
Xi Jinping, președintele Chinei: „Dacă primim dezvoltarea altora drept o amenințare sau dacă ne gândim că interdependența economică a altora e un risc, asta nu ne va face viața mai bună și nu ne va grăbi dezvoltarea”.
Avertismentul președintelui chinez viza fară îndoială Statele Unite. Prinși până peste cap cu Orientul Mijlociu și Ucraina, americanii nu neglijează totuși nici ce se întâmplă și în China.
La o întâlnire a alianței de cooperare în domeniul informațiilor Five Eyes, din care fac parte Statele Unite, Australia, Canada, Noua Zeelandă și Regatul Unit,directorul FBI a făcut o declarație fără echivoc.
Christopher Wray, directorul FBI: „Într-un final, amenințarea pe care o reprezintă guvernul Chinei este una existențială, nu doar pentru dezvoltarea noastră, ci și pentru securitatea și stilul nostru de viață”.
Poziția americanilor vine în contextul în care Pentagonul tocmai a anunțat că Beijingul a sporit numărul zborurilor de interceptare a aeronavelor americane. Numai în ultimii 2 ani s-au înregistrat peste 180 de asemenea incidente, mai multe decât cele petrecute în ultimii 10 ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, SUA, vladimir putin, xi jinping, beijing,
Dată publicare:
18-10-2023 22:55