Întâlnire importantă între Vladimir Putin și Xi Jinping. Ce înseamnă proiectul Noului Drum al Mătăsii pentru cele două țări

×
Codul embed a fost copiat

În timp ce lumea întreagă este cu ochii pe Orientul Mijlociu, la Beijing a început forumul dedicat Noului Drum al Mătăsii, un proiect gigantic de infrastructură care ar urma să lege pe calea ferată China de Europa.

Pe lângă Vladimir Putin, la ședința inaugurală au fost prezenți și liderii sârb și maghiar. Summitul economic din capitala chineză este privit cu suspiciune de Statele Unite care consideră China drept principalul adversar economic și militar al Washingtonului.

Președintele rus Vladimir Putin a fost invitatul de onoare al omologului său chinez Xi Jinping la forumul dedicat celei de-a zecea aniversări a Inițiativei Centura și Drumul.

Uriașul proiect de infrastructură prin care China se implică în construcția de căi ferate în mai multe țări ale lumii a fost sărbătorit cu fast la Beijing. Peste 120 de state au participat, cele mai multe din sferele de influență rusă și chineză.

Xi Jinping, președintele Chinei: „Umanitatea e o comunitate cu un viitor comun. China se descurcă bine doar atunci când lumea se descurcă bine. Când China se descurcă bine, lumea întreagă se descurcă și mai bine. Prin această inițiativă China își deschide porțile larg către lume”.

Citește și
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă

La Forumul de la Beijing au participat și premierul maghiar Viktor Orban și cel sârb Alexandar Vucici. Ambii sunt considerați apropiați de Kremlin. Șeful guvernului de la Budapesta a avut și o întâlnire bilaterală cu Putin care a găsit și câteva cuvinte de laudă pentru Orban.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „În legătură cu Viktor Orban, premierul Ungariei, el este unul dintre puținii politicieni europeni care știu să-și apere interesele. Face asta insistent, coerent și tactic, după părerea mea. Părerile noastre nu coincid întotdeauna, ba chiar ne găsim deseori pe poziții total diferite, dar asta nu ne împiedică să stăm de vorbă și să găsim soluții la probleme”.

Liderul rus, însoțit mereu de ofițeri care purtau la vedere valiza nucleară, a savurat o recunoaștere internațională care îi lipsește dureros de când și-a trimis armata în Ucraina.

Marginalizat de occidentali, Putin profită de onorurile din China, unele reciproc avantajoase. China se bizuie pe Rusia pentru a dezvolta un așa-numit Nou Drum al Mătăsii: o cale ferată care ar lega China de Europa.

Xi Jinping, președintele Chinei: „Dacă primim dezvoltarea altora drept o amenințare sau dacă ne gândim că interdependența economică a altora e un risc, asta nu ne va face viața mai bună și nu ne va grăbi dezvoltarea”.

Avertismentul președintelui chinez viza fară îndoială Statele Unite. Prinși până peste cap cu Orientul Mijlociu și Ucraina, americanii nu neglijează totuși nici ce se întâmplă și în China.

La o întâlnire a alianței de cooperare în domeniul informațiilor Five Eyes, din care fac parte Statele Unite, Australia, Canada, Noua Zeelandă și Regatul Unit,directorul FBI a făcut o declarație fără echivoc.

Christopher Wray, directorul FBI: „Într-un final, amenințarea pe care o reprezintă guvernul Chinei este una existențială, nu doar pentru dezvoltarea noastră, ci și pentru securitatea și stilul nostru de viață”.

Poziția americanilor vine în contextul în care Pentagonul tocmai a anunțat că Beijingul a sporit numărul zborurilor de interceptare a aeronavelor americane. Numai în ultimii 2 ani s-au înregistrat peste 180 de asemenea incidente, mai multe decât cele petrecute în ultimii 10 ani.

Articol recomandat de sport.ro
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Citește și...
Comandantul-şef al armatei ucrainene: Situaţia de pe front s-a
Comandantul-şef al armatei ucrainene: Situaţia de pe front s-a "deteriorat". Forţele Kievului se retrag din mai multe zone

Comandantul-şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a indicat, duminică, în social media, că situaţia de pe front s-a "deteriorat" şi trupele ruse au înregistrat "succese tactice" în mai multe zone, relatează AFP şi Reuters.

"Luați decizia acum!". Noi proteste față de Benjamin Netanyahu în Israel. Mai multe persoane au fost arestate

Cel puțin 7 israelieni au fost arestați la noi proteste organizate în Tel Aviv și Ierusalim. Zeci de mii de oameni au cerut demisia guvernului și un armistițiu în Gaza pentru a putea fi salvați ostaticii luați de Hamas.

Un cadavru a fost descoperit în apropierea unei insule grecești. Incidentul tragic care a avut loc pe mare
Un cadavru a fost descoperit în apropierea unei insule grecești. Incidentul tragic care a avut loc pe mare

Cadavrul unui bărbat despre care se presupune că s-a înecat în naufragiul unei ambarcaţiuni cu migranţi a fost descoperit duminică în apropierea insulei Samos, au anunţat gărzile de coastă din Grecia.

Recomandări
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice

„De unde sunt florile?”, partea I. Când creştinii ortodocși celebrează Floriile, vorbim despre o industrie înfloritoare - vânzarea plantelor verzi şi florilor în România.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Surse: PSD încearcă în continuare să-l convingă pe Piedone să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei
Surse: PSD încearcă în continuare să-l convingă pe Piedone să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei

Gabriela Firea s-a înscris oficial în cursa pentru primăria generală. A fost opțiunea doi a partidului, după ce social-democrații și liberalii s-au convins că nu au șanse cu un candidat comun.