Inginerii MIT au conceput o mască sanitară accesibilă și reutilizabilă
La începutul pandemiei Covid-19, deficitul de măști respirator N95 a prezentat o situație îngrozitoare pentru asistența medicală și lucrătorii de prim rang care au nevoie cel mai mult de ele.
Muncitorii esențiali care s-au bazat pe măștile N95 nu au avut de ales decât să poarte ceea ce trebuia să fie măști de unică folosință N95 timp de săptămâni la rând. Unii au început să dezinfecteze măștile pentru a fi redistribuite și reutilizate.
Acum, pe măsură ce infecțiile cu Covid-19 revin în forță în state precum Texas și Florida, spitale și lucrătorii din domeniul sănătății devin din nou copleșiți de volumul pacienților, iar măștile N95 rămân în continuare insuficiente.
Alegeri 2024
20:46
BEC: Transmiterea de mesaje pentru influenţarea opţiunii de vot, după încheierea campaniei, considerată propagandă
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
Dar inginerii și cercetătorii de la MIT și Brigham& Women’s Hospital au creat un nou tip de mască de față care ar putea schimba lucrurile în bine. Într-o serie de teste de laborator, prototipul a funcționat precum o mască N95 la filtrarea particulelor care conțin virusul, potrivit CNBC.
Cea mai mare inovație? În timp ce măștile N95 sunt realizate în totalitate dintr-un material special care filtrează picăturile aeriene și fluidele care ar putea conține virusul Covid-19, noua mască MIT este fabricată din silicon, cu sloturi pentru doar două mici discuri de unică folosință din materialul N95 (care servesc ca filtre). Asta înseamnă că măștile în sine pot fi sterilizate și reutilizate rapid și ușor și, deși filtrele mici trebuie aruncate, fiecare mască necesită mult mai puțin material N95.
Denumit iMASC, care înseamnă Autoclavable Molded Injection, Scalable, Conformable, acest design ar putea ajuta la rezolvarea penuriei de măști pentru cadrele medicale.
Noul sistem iMASC poate fi, de asemenea, sterilizat prin câteva moduri diferite, fără a-și sacrifica eficacitatea, au scris cercetătorii într-o lucrare publicată în British Medical Journal Open. De exemplu, cercetătorii au putut folosi un sterilizator cu abur pe măști, au pus măștile într-un cuptor sau le-au înmuiat într-un agent înălbitor și le-au frecat cu alcool.
Sursa: CNBC
Etichete: coronavirus, masca, mască de protecție, inginer, eficienta, mit,
Dată publicare:
22-07-2020 21:18