Încă o localitate a fost carantinată din cauza numărului prea mare de infectări cu coronavirus

Politie
Shutterstock

Autoritățile au anunțat, miercuri, că se instituie carantina zonală în localitatea Gornet, din județul Prahova, după ce 15 persoane au depistate cu noul coronavirus. Este a doua localitate carantinată, după Cartojani, din județul Giurgiu.

„În urma analizei de risc, astăzi, 22 iulie 2020 a fost derulată procedura legală de carantinare zonală pentru a doua localitate, respectiv, localitatea Gornet, comuna Gornet, Județul Prahova. Carantina zonală se instituie la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică teritorială, cu avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi în baza Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.”, a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență.

Potrivit Ordinului DSU, localitatea a depășit pragul de trei cazuri la 1.000 de locuitori, „riscul epidemiologic fiind de o gravitate maximă, în circumstanțe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare”.

Comuna Gornet are o populație de aproape 3.000 de locuitori, potrivit ultimului recensământ.

Carantina intră în vigoare miercuri, la ora 22.00, pentru 14 zile.

Citește și
coronavirus Romania
Alertă în România. Carantină totală într-o localitate, din cauza îmbolnăvirilor cu Covid-19

În judeţul Prahova, de la începutul pandemiei s-au înregistrat 1.253 de cazuri, 70 fiind doar în ultimele 24 de ore.

Potrivit datelor transmise de Prefectura Prahova, măsura carantinei ar urma să fie instituită pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitate de prelungire în funcţie de evoluţia răspândirii comunitare a noului coronavirus.

"În comuna Gornet există un trend crescător al cazurilor în ultimele 14 zile - au fost înregistrate 15 cazuri noi în perioada 08 - 20.07.2020; rata de infectare depăşeşte nivelul de 3 cazuri /1.000 de locuitori; cazurile sunt înregistrate în comunitate (nu există comunităţi închise); ponderea populaţiei cu vârsta de 65 de ani şi peste este similară în comună cu cea din restul judeţului; personalul de specialitate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, care efectuează anchetele epidemiologice, este depăşit de numărul de cazuri noi zilnice", arată Prefectura Prahova, potrivit Agerpres.

În comună îşi desfăşoară activitatea doi medici de familie, nevoile esenţiale pot fi asigurate prin existenţa la nivelul localităţii a mai multor magazine şi a unei farmacii, iar la nivelul localităţii există trei poliţişti locali şi cinci angajaţi la pază locală.

În acest context, vor fi luate măsuri pentru a asigura funcţionarea serviciilor de protecţie şi asistenţă socială, funcţionarea corespunzătoare a serviciilor de utilităţi publice, precum şi aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susţinători sau altă formă de ajutor şi care nu se pot deplasa de la locuinţă/gospodărie, de către autorităţile locale şi judeţene.

"Măsura carantinării nu este egală cu închiderea unei localităţi, ci vine în sprijinul cetăţenilor care nu sunt infectaţi şi asigură o mai bună gestionare a combaterii răspândirii bolilor. (...) Intrarea/ieşirea în/din satul Gornet, judeţul Prahova, este permisă doar prin căile deschise circulaţiei publice de pe drumurile europene, naţionale, judeţene şi comunale", explică Prefectura.

Măsuri obligatorii pentru toate persoanele care se află permanent sau tranzitează zona:

* identificarea tuturor persoanelor cu domiciliul, reşedinţa ori cu adresa declarată în zona menţionată şi introducerea acestora în bazele de date dedicate;

* limitarea la maximum a deplasării persoanelor şi monitorizarea permanentă a respectării acestei măsuri;

* evaluarea, de către Direcţia de Sănătate Publică Prahova, a oportunităţii şi prioritizării de testare a persoanelor şi transmiterea solicitărilor de sprijin cu materiale sanitare şi personal de specialitate către Institutul Naţional de Sănătate Publică / Ministerul Sănătăţii;

* stabilirea, prin grija administraţiei publice locale şi a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, a rutelor ocolitoare, căilor majore de circulaţie care tranzitează zona şi aducerea la cunoştinţa populaţiei prin mijloacele mass-media locale a acestei măsuri;

* purtarea măştilor de protecţie de către toate persoanele aflate în spaţiile publice;

* asigurarea ordinii publice se realizează de către poliţia locală, iar în situaţia în care poliţia locală nu este constituită sau efectivele acesteia nu sunt suficiente, măsurile de ordine publică se asigură de către Jandarmeria Română sau Poliţia Română, după caz.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă trebuie să asigure:

- dezinfecţia periodică a spaţiilor publice după un calendar bine stabilit de către Direcţia de Sănătate Publică Prahova;

- implicarea medicilor de familie de pe raza localităţii în monitorizarea din punct de vedere medical a persoanelor izolate la domiciliu şi acordarea asistenţei medicale a populaţiei din zona respective (femei gravide, persoanele în program de hemodializă, pacienţi oncologici etc.);

- colectarea deşeurilor şi asigurarea funcţionării continue a serviciilor de utilităţi publice;

- asigurarea continuităţii aprovizionării cu alimente şi bunuri de strictă necesitate pentru persoanele fără susţinători sau fără posibilităţi de asigurare a subzistenţei; sau cu medicamente necesare tratamentului uzual al populaţiei prin unitatea farmaceutică specificată în analiza de risc;

- punerea la dispoziţia persoanelor a informaţiilor detaliate referitoare la măsurile de igienă individuală care trebuie respectate în contextul epidemiologic existent;

- controlul măsurilor stabilite privind limitarea deplasării persoanelor în / din zona de carantină.

Este permisă intrarea /ieşirea persoanelor pentru:

- transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice, precum şi aprovizionării populaţiei;

- persoanele care nu locuiesc în interiorul zonei, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, situaţiilor de urgenţă; administraţiei publice locale, asistentei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor şi transporturilor;

- persoanele care îşi desfăşoară activitatea profesională în afara zonei sau care realizează activităţi agricole sau pentru comercializarea de produse agro-alimentare;

- deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea / însoţirea copiilor / membrilor de familie, îngrijirea unei / unui rude / afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, decesul unui membru de familie;

- deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;

- urgenţe medicale.

Toate persoanele vor prezenta autorităţilor legitimaţie de serviciu valabilă, adeverinţă de salariat eliberată de angajator sau alt document care să ateste activitatea profesională.

Este strict interzisă intrarea / ieşirea în / din zonă prin alte căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile europene, naţionale, judeţene şi comunale, se arată în ordinul semnat de şeful DSU, Raed Arafat.

Cartojani, prima localitate plasată în carantină

 

Această decizie vine la câteva ore după ce Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat carantinarea localității Cartojani din județul Giurgiu. Aici s-au înregistrat 32 de persoane infectate cu noul coronvirus în aceaastă localitate.

De asemenea, în urma anchetei epidemologice efectuate la fața locului, s-au identificat 37 de persoane care au intrat în contact direct cu unul dintre cazurile menționate anterior, ”riscul epidemiologic fiind de o gravitate maximă”.

Autoritățile precizează că s-a ajuns la această situație din cauza nerespectării măsurilor legale în vigoare.

Un nou record de cazuri noi de îmbolnăvire cu Covid-19 în România

 

Alte 1.030 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate miercuri, 22 iulie, de la ultima raportare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând la 40.163.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 372 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Cele mai multe cazuri de persoane reconfirmate pozitiv s-au înregistrat în judeţele: Bucureşti - 61, Argeş - 44, Prahova - 30 şi Ilfov - 26.

În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 5.179. Dintre aceştia, la ATI sunt internaţi 293 de pacienţi.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Piteștiul și alte 11 localități din Argeș ar putea fi plasate în carantină. Când va fi luată decizia
Piteștiul și alte 11 localități din Argeș ar putea fi plasate în carantină. Când va fi luată decizia

În 12 localităţi din judeţul Argeş se face evaluarea pentru carantinare locală pe fondul creşterii numărului cazurilor de COVID-19, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă dispunând, miercuri, aplicarea unor măsuri de prevenire suplimentare.

Alertă în România. Carantină totală într-o localitate, din cauza îmbolnăvirilor cu Covid-19
Alertă în România. Carantină totală într-o localitate, din cauza îmbolnăvirilor cu Covid-19

Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat, miercuri, că se instituie carantina zonală în localitatea Cartojani din județul Giurgiu, după ce s-au înregistrat 32 de persoane infectate cu noul coronvirus în aceaastă localitate.

Cum vor fi aplicate măsurile de carantinare sau izolare a persoanelor
Cum vor fi aplicate măsurile de carantinare sau izolare a persoanelor

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat modalitatea de aplicare a unor măsuri de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, în conformitate cu noile prevederi legale aprobate prin legea carantinei și izolării.

Romanii care se intorc din aceste trei tari vor intra OBLIGATORIU in carantina 2 saptamani
Romanii care se intorc din aceste trei tari vor intra OBLIGATORIU in carantina 2 saptamani

Romanii care se intorc din aceste trei tari vor intra OBLIGATORIU in carantina 2 saptamani

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.