Inedit! Soarece radiografiat in stomacul unui sarpe

Dată publicare: 02-07-2010 00:00
Dată actualizare: 06-05-2012 08:05


Radiografie sarpe

Savantii au radiografiat interiorul unui sarpe imediat ce acesta inghitise un soarece cu totul, relateaza BBC. Imaginile obtinute ofera noi informatii despre anatomia animalelor, precum si despre modificarile fiziologice ce survin in timpul digestiei.

Se poate spune ca cercetatorii au initiat o noua metoda de cercetare a animalelor. Imediat ce pitonul de 5 kg si-a inghitit prada cu totul, cercetatorii l-au dus intr-un tomograf, unde au inceput sa il radiografieze centimetru cu centimetru.

Rezultatul a fost uimitor. In fiecare moment s-au inregistrat sute de imagini care prezentau atat starea pitonului, cat si a soarecelui inghitit.

Savantii au detectat o modificare la nivelul organelor interne ale pitonului: intestinul s-a dilatat, vezica s-a micsorat si inima si-a marit volumul cu 25%. Savantii au pus acest fenomen pe seama efortului suplimentar depus pentru digestie.

Acestia au vazut cum soarecele dispare incetul cu incetul, pana cand, dupa 132 de ore, cat i-a luat sarpelui sa-l digere, nu s-a mai vazut deloc. In tot acest timp, pitonul si-a asigurat supravietuirea.

Henrik Lauridsen, cercetator la Universitatea Aarhus din Danemarca, a explicat pentru BBC: “Este un animal de prada care sta la panda. Nu mananca timp de cateva luni, pentru ca apoi sa ia o masa copioasa”.” Poate manca echivalentul a 50% din propria greutate”, a adaugat el.

Experimentul savantilor a aratat cate informatii se pierd prin studierea animalelor cu ajutorul disectiei. Nu numai ca se neglijeaza activitatea interna, dar disectia produce si modificari asupra tesuturilor, care pot altera rezultatele.

Se pare ca de acum cercetatorii vor aplica pe animale o metoda de analiza mult mai “prietenoasa”.

Click aici pentru video!

 

Sursa: BBC NEWS


VIDEO PROTVPLUS.RO