Industria funeraliilor înflorește în Japonia. Ideile cu care vin companiile pentru o înmormântare ca la carte

Dată publicare: 24-08-2018 07:50
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


În Japonia, ţara unde vânzările de scutece pentru adulţi le depăşesc pe cele pentru copii, înfloreşte industria funeraliilor.

Companiile care oferă asemenea servicii s-au înmulţit ameţitor. Aşa că, de 4 ani, la Tokio se organizează şi un târg dedicat produselor necesare pentru înmormântare.

300 de companii participă zilele acestea la Târgul Serviciilor Funerare de la Tokio. Sunt tot mai multe de la un an la altul, iar acest trend poate fi explicat prin faptul că societatea niponă e tot mai îmbătrânită.

"Rata mortalităţii creşte în fiecare an. În plus, pretenţiile în materie de ceremonii şi alte servicii funerare s-au schimbat foarte mult", explică Tsuyoshi Sasaki, director general al unei companii funerare.

Japonezii îşi incinerează morţii, iar urnele cu cenuşă sunt puse în cripte, în cimitire. Funeraliile tradiţionale sunt înlocuite tot mai mult de ceremonii moderne. O companie propune o variantă inedită pentru "ultimul drum": ca cenuşa să fie pusă în baloane care sunt eliberate în atmosferă.

"Cenuşa e împrăştiată în momentul în care balonul se sparge, iar conţinutul cade deasupra munţilor şi a oceanelor", transmite Yoshihiro Onodera, managerul companiei Balloon Kobo.

Şi pentru că trăim într-o eră tot mai dominată de tehnologie, la ceremoniile de înmormântare şi-au făcut loc şi dronele - unele de dimensiuni mici, care pot filma în casele funerare şi în temple.

"Cu o dronă obişnuită poţi să filmezi din înaltul cerului, dar cu aceasta poţi filma înăuntru, fapt fără precedent", explică Mari Matsui, directorul Ray Creation.

La capitolul produse trăznite, un producător a creat urnele zâmbitoare, prin care cel care a plecat din sânul familiei pare să le sugereze rudelor îndurerate să se bucure în continuare de viaţă.

În schimb, pentru niponii vârstnici, care nu au pe nimeni, au apărut asociaţii nonguvernamentale care se ocupă de funeralii, apoi de întreţinerea mormintelor. Urnele sunt îngropate într-o grădină plină de verdeaţă din Tokio, la rădăcina unor cireşi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO