Împăratul Japoniei, afectat de cel de-al Doilea Război Mondial: „Nu mai are rost să trăiesc”

Dată publicare: 23-08-2018 18:04
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Imparatul Hirohito

Hirohito, care în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost împăratul Japoniei, afirma, în acele vremuri tulburi, că „nu mai are rost să trăiască”.

 

El se temea că poporul îl va învinovăți pentru implicarea țării sale în acțiunile militare, arată fragmente din jurnalul său, conform The Guardian.

„Nu are rost să trăiesc o viață lungă, dacă îmi reduc programul de muncă. Asta doar mi-ar spori șansele să văd sau să aud lucruri care mi-ar cauza agonie”, gândea impăratul Hirohito în 7 aprilie 1987.

În jurnalul scris de șambelanul său Shinobu Kobayashi, acesta susține că împăratul era „îngrijorat” de războiul din Pacific, ceea ce vine în contradicție cu alte relatări despre sentimentele sale cu privire la intrarea Japoniei în Război, odată cu bombardamentul de la Pearl Harbor.

Hiroshito a murit doi ani mai târziu, la vârsta de 87 de ani. El a condus țara timp de 62 de ani. Comentariile ar fi venit în contextul în care Administrația Casei Imperiale încerca să reducă volumul de muncă al împăratului, după ce fratele acestuia, prințul Takamatsu, a murit.

„Am suferit moartea fratelui și a rudelor și mi s-a spus despre responsabilitățile privind războiul”, i-ar fi spus împăratul șamberanului său.

Acesta i-ar fi răspuns: „Având în vedere cât de mult s-a dezvoltat țara în urma reconstrucției de după război (n.r – Primul Război Mondial), e doar o pagină din istorie. Nu trebuie să vă îngrijorați.”

Implicarea împăratului Hirohito în război este un subiect foarte sensibil. Alte părți din jurnal sugerează că Hirohito ar fi susținut decizia ca Forțele Aviatice japoneze să atace Pearl Harbour. O notă internă scrisă de un consilier al ministrului de Externe de la acel moment ar fi spus că împăratul părea „calm și neafectat”, după ce a fost informat cu privire la atacul din 7 decembrie 1941. Alții, în schimb, susțin că el ar fi avertizat că un atac împotriva Statelor Unite va fi „distructiv”.

Fragmentele din jurnalul lui Shinobu Kobayashi vin în contextul în care fiul lui Hirohito, împăratul Akihito, se pregătește să devină primul monarh japonez din ultimii 200 de ani care va abdica.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: The Guardian


VIDEO PROTVPLUS.RO