Portretul noului presedinte Hassan Rohani, un cleric moderat la conducerea Iranului

Hassan Rohani

Noul presedinte iranian Hassan Rohani este un cleric moderat, sustinator al unei flexibilitati mai mari fata de Occident in vederea eliminarii sanctiunilor care au plonjat tara intr-o criza economica grava, relateaza AFP.

Daca la inceput nu avea mari sanse sa fie ales presedinte, el a obtinut sambata 50,68 la suta din voturi fiind ales din primul tur, pe fondul diviziunilor taberei conservatoare si retragerii celuilalt candidat reformator, Mohammad Reza Aref.

In varsta de 64 de ani, Hassan Rohani, cunoscut pentru discursul sau moderat, este un apropiat al fostului presedinte Akbar Hashemi Rafsandjani (moderat), care a cerut populatiei - la fel ca succesorul lui, Mohammad Khatami, (reformator) - sa voteze in favoarea lui.

In cateva zile, aceasta "uniune sacra" a mobilizat o mare parte a electoratului care voia boicotarea scrutinului dupa reprimarea manifestatiilor ce au urmat alegerilor prezidentiale din 2009.

Rohani a fost vicepresedintele Parlamentului si negociator-sef in dosarul nuclear in perioada 2003-2005. In aceasta perioada el si-a castigat apelativul de "seic diplomat".

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

In 2003, in timpul negocierilor cu Parisul, Londra si Berlinul, el a acceptat suspendarea activitatilor de imbogatire a uraniului de catre Iran si aplicarea protocolului aditional al Tratatul de neproliferare (TNP), care permitea inspectii inopinate la instalatiile nucleare iraniene.

Prin aceasta decizie, el a castigat respectul occidentalilor, dar conservatorii l-au acuzat ca s-a aflat "sub sarmul cravatei si apei de toaleta ale lui Jack Straw", care in perioada respectiva era ministru britanic de Externe.

In timpul campaniei electorale, Rohani a reiterat ca este sustinatorul unei flexibilitati mai mari pentru a pune capat sanctiunilor occidentalilor legate de programul nuclear controversat al Iranului.

Critic al predecesorului sau, Mahmoud Ahmadinejad, caruia el i-a reprosat ca si-a atras inutil ostilitatea comunitatii internationale, acest sexagenar a ales ca simbol cheia, care deschide, potrivit lui, usa solutiilor pentru problemele tarii.

"Guvernarea mea nu va fi una a compromisului si capitularii (in domeniul nuclear) dar nu vom mai fi aventurieri", a afirmat el, declarandu-se un continuator al politicii lui Rafsandjani si Khatami.

Rohani nu a exclus - "chiar daca va fi dificil", in opinia lui - discutiile directe cu Statele Unite, inamicul istoric al Republicii Islamice, pentru a rezolva criza nucleara.

Totusi, potrivit Constitutiei, capacitatile de actiune ale presedintelui sunt limitate la dosarele strategice cum ar fi cel nuclear, in favoarea Ghidului Suprem.

Cleric cu rangul de Hujjat al-Islam, Rohani poarta un turban alb si barba grizonata, foarte ingrijita.

Un sustinator fervent al fondatorului Republicii Islamice, ayatollahul Khomeini, chiar inainte de revolutia din 1979, Rohani are un trecut politic indelungat.

Deputat in perioada 1980-2000, el a fost ales ulterior membru al Adunarii Expertilor, instanta care se ocupa de supravegherea muncii Ghidului Suprem Ali Khamenei.

El este in continuare reprezentantul ayatollahului Khamenei in cadrul Consiliului suprem pentru securitate nationala.

Rohani a parasit insa functia de secretar al acestui Consiliu dupa alegerea lui Ahmadinejad in 2005. La scurt timp dupa aceasta, Iranul si-a relansat programul de imbogatire a uraniului, atragandu-si nemultumirea ONU si a marilor puteri care au impus tarii sanctiuni economice.

El este si membru al Asociatiei clerului combatant, care reuneste lideri religiosi conservatori.

In ultimii ani, el s-a apropiat insa de reformatori.

In timpul campaniei electorale, el a urmarit sa pastreze distanta fata de candidatii reformatori invinsi la alegerile din 2009, Mir Hossein Mousavi si Mehdi Karrubi, aflati in arest la domiciliu.
Originar din Sorkhey, in provincia Semnan (la sud-est de Teheran), Rohani este titularul unui doctorat in drept la Universitatea din Glasgow. El este casatorit si are patru copii.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Moderatul Hassan Rohani a cerut
Moderatul Hassan Rohani a cerut "recunoasterea drepturilor" Iranului, dupa ce a castigat alegerile

Moderatul Hassan Rohani a castigat alegerile prezidentiale din Iran, punand capat celor opt ani de putere executiva conservatoare, a anuntat sambata ministrul iranian de Interne.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.