Moderatul Hassan Rohani a cerut "recunoasterea drepturilor" Iranului, dupa ce a castigat alegerile

Ultima actualizare: 18-06-2013 06:49
Hassan Rohani

Moderatul Hassan Rohani a castigat alegerile prezidentiale din Iran, punand capat celor opt ani de putere executiva conservatoare, a anuntat sambata ministrul iranian de Interne.

UPDATE 21:30 Presedintele iranian ales Hassan Rohani a cerut, sambata, comunitatii internationale "recunoasterea drepturilor" Iranului pentru a obtine in contrapondere "un raspuns adecvat", facand aluzie la negocierile nucleare, intr-un mesaj citit la televiziune, relateaza AFP.

"Pe scena internationala, cu ocazia creata de aceasta mare epopee populara, cei (tarile occidentale, n.red.) care lauda democratia, intelegerea, dialogul liber, sa ii vorbesca poporului iranian cu respect si sa recunoasca drepturile Republicii Islamice, pentru a astepta un raspuns adecvat", a afirmat Rohani, referindu-se la negocierile pe teme nucleare cu marile puteri, aflate in prezent in impas.

UPDATE 20:00 Rohani, sustinut de taberele moderata si reformatoare, a obtinut 50,68 la suta din voturi in primul tur de scrutin, disputat vineri, in fata a cinci candidati conservatori, a precizat ministrul, citand rezultatele definitive.

UPDATE 19:03: CNN anunta ca Hassan Rohani a castigat alegerile din Iran.

UPDATE 17:30 Liderul religios moderat Hassan Rohani a obtinut 51 la suta din voturi dupa numararea buletinelor in 76 la suta din birourile de vot, in primul tur al alegerilor prezidentiale din Iran, a anuntat sambata un oficial din cadrul Ministerului de Interne, relateaza AFP.

UPDATE: 10:30 Rohani, sustinut de curentele moderate si reformatoare, a obtinut 52 la suta din voturi, din cele 5,2 milioane de buletine validate numarate (reprezentand 18 la suta din birourile de vot), potrivit unui oficial din cadrul Ministerului de Interne, care a avut o interventie la televiziunea de stat, relateaza AFP.

Aceste alegeri au loc pe fondul unei crize economice grave generate de sanctiunile internationale ce au vizat tara din cauza programului sau nuclear si dupa victoria contestata in strada a conservatorului Mahmoud Ahmadinejad. Acesta din urma nu a putut candida pentru un al treilea mandat consecutiv, potrivit Constitutiei.

Buletinele provin "din toate orasele si provinciile, inclusiv Teheran", a precizat ministerul.

Potrivit primelor rezultate, Rohani ii devanseaza net pe trei conservatori: primarul Teheranului Mohammad Bagher Ghalibaf (17 la suta), negociatorul-sef in dosarul nuclear Said Jalili (13 la suta) si un fost comandant al Gardienilor Revolutiei, armata de elita a regimului, Mohsen Rezaie (10 la suta).

Ceilalti doi candidati, fostul sef al diplomatiei Ali Akbar Velayati si Mohammad Gharazi sunt scosi din cursa.

Hassan Rohani, in varsta de 64 de ani, a adoptat cheia ca sigla electorala, un simbol al deschiderii usilor pentru solutii in Iran, si culoarea violet. El a beneficiat de retragerea singurului candidat reformator Mohammad Reza Aref si a primit sustinerea fostilor presedinti moderatul Akbar Hashemi Rafsandjani si reformatorul Mohammad Khatami.

El era singurul responsabil de negocierile privind dosarul nuclear in perioada 2003-2005, in timpul presedintiei lui Khatami (1997-2005).

El promoveaza flexibilitatea in discutiile cu marile puteri pentru a obtine o diminuare a sanctiunilor decretate impotriva Iranului si care au provocat o criza economica grava.

Ministerul nu a oferit nicio cifra privind participarea la aceste alegeri, in timp ce la urne au fost chemati peste 50,5 milioane de iranieni.

Alegatorii s-au mobilizat puternic, vineri, potrivit autoritatilor locale si majoritatea ziarelor salutau participarea masiva la vot.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO