Începe campania electorală pentru prezidențialele din Rusia. Câți contracandidați are Putin la funcția supremă în stat
Comisia Electorală Centrală (CEC) din Federaţia Rusă a finalizat la 11 februarie înregistrarea candidaţilor pentru alegerile prezidenţiale din martie, iar din 17 februarie începe campania electorală, cu 28 de zile înaintea scrutinului, conform legii.
Deşi perioada de campanie începe pe 17 februarie, timpul gratuit de antenă va putea fi folosit abia din 19 februarie.
După tragerea la sorţi pentru distribuirea timpilor de antenă, candidaţii vor putea folosi gratuit timp de antenă pe cinci posturi federale de televiziune şi trei posturi de radio începând de luni, 19 februarie. În total, între candidaţi s-au disputat aproximativ 60 de ore de emisie TV şi 36 de ore de emisie radio.
Votul va avea loc pe parcursul a trei zile - 15, 16 şi 17 martie, fiind primele alegeri de trei zile pentru alegerea preşedintelui Rusiei.
Campania trebuie să se încheie până la 15 martie 2024, ora locală 00:00, adică înainte de prima zi de votare. Legislaţia electorală interzice campania electorală în zilele de votare.
Patru candidaţi vor concura pentru funcţia supremă a Rusiei, şi anume vicepreşedintele Dumei Vladislav Davankov (Partidul Oameni Noi), Vladimir Putin (independent), Leonid Sluţki (Partidul Liberal Democrat din Rusia, sau LDPR) şi Nikolai Haritonov (Partidul Comunist al Federaţiei Ruse, KPRF), aceasta fiind ordinea în care vor apărea pe buletinele de vot.
CEC a refuzat să înregistreze doi candidaţi - Serghei Malinkovici, din partea Partidului Comuniştilor din Rusia (KR), şi Boris Nadejdin, din partea Partidului Platforma Civică - invocând un procent ridicat de semnături nevalabile depuse în sprijinul acestora. Alţi doi doritori, bloggeri, nu au obţinut dreptul de a candida deoarece nu au reuşit să strângă numărul necesar de semnături şi nu aveau anumite documente.
Putin nu va participa la nicio dezbatere electorală
La ultimele alegeri prezidenţiale din Rusia, în 2018, opt candidaţi s-au aflat pe buletinul de vot. Ultima dată când au fost doar patru candidaţi în cursă a fost în 2008, cu Dmitri Medvedev (partidul de guvernământ Rusia Unită), Gennadi Ziuganov (KPRF), Vladimir Jirinovski (care a condus anterior LDPR) şi Andrei Bogdanov (independent). Cel mai mare număr de candidaţi prezidenţiali - unsprezece - a fost înregistrat în anul 2000.
Sediul de campanie al lui Vladimir Putin a informat Comisia Electorală Centrală (CEC) că preşedintele, care candidează pentru un nou mandat, al cincilea, nu va participa la nicio dezbatere în acest sezon de campanie.
Comentând decizia, secretarul său de presă, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele apare în fiecare zi în mass-media cu comentarii despre toate aspectele vieţii ţării.
"Ruşii au ocazia să vadă zilnic declaraţiile lui Putin cu privire la toate aspectele vieţii lor", a spus el. "Putin este şeful de stat în exerciţiu şi are un program prezidenţial foarte încărcat". "Acest lucru îl face cu totul diferit de orice alt candidat", a precizat Peskov.
Numărul de alegători ruşi stabilit la data de 1 ianuarie 2024 este de 112.309.947 de persoane care vor vota în Rusia, 1.890.863 de persoane care vor vota în străinătate, iar 11.924 de persoane care vor merge la urne pe teritoriul oraşului Baikonur (Kazahstan), se arată într-un comunicat al CEC din 2 februarie.
Aceste date iau în considerare alegătorii care locuiesc în Donbas şi Novorossia aflate în Ucraina.
Moldova a permis organizarea votului pentru prezidențialele din Rusia la ambasada din Chișinău
În ceea ce priveşte votul în străinătate, Ministerul rus de Externe va lua toate măsurile necesare pentru a simplifica procesul de votare, a declarat miercuri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului).
Ambasadorul rus la Chişinău, Oleg Vasneţov, a declarat la 8 februarie pentru TASS că Guvernul moldovean a dat permisiunea de a organiza votul la alegerile prezidenţiale din Rusia de luna viitoare doar în incinta ambasadei ruse.
"La 7 februarie, Ministerul moldovean de Externe ne-a comunicat o decizie politică de a permite votarea în incinta ambasadei", a declarat el.
Vasneţov a adăugat că ministerul moldovean a transmis că deschiderea secţiilor de votare în Transnistria este inacceptabilă.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, alegeri prezidentiale, vladimir putin, campanie electorala, candidati,
Dată publicare:
15-02-2024 21:20